Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με πολλά προβλήματα τα σχολεία του Βόλου

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή προς τον υπουργό Παιδείας, σχετικά με την κατάσταση των σχολείων στο νομό Μαγνησίας

Οι σοβαρές ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συνθέτουν την εικόνα της εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση της παιδείας, αναμένεται να παραμείνουν άλυτα και να οξυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς το ποσοστό δαπανών για την παιδεία αντί να αυξηθεί μειώνεται.

Απαντήσεις για τα παραπάνω προβλήματα, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή. "Παρά τις μεγαλοστομίες των διάφορων κυβερνητικών και άλλων αρμοδίων για αναβάθμιση της παιδείας όσο αφορά την κτιριακή υποδομή και το προσωπικό, αυτά τα προβλήματα στο Νομό Μαγνησίας παραμένουν άλυτα και οξυμένα", αναφέρουν οι βουλευτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατ' έτος υποβάθμισης της παιδείας αποτελεί και η κατιούσα των δαπανών για την παιδεία, που το πενιχρό ποσοστό του 3.62% αντί να αυξηθεί, όπως είναι πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, μειώθηκε φέτος στο 3.52% του ΑΕΠ (μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 6%). Οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στη Μαγνησία είναι δυσμενείς, ιδιαίτερα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν τα εξής:

  • Υπάρχει ουσιαστική έλλειψη αιθουσών, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να λειτουργούν σε βάρδιες. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην Α βάθμια εκπαίδευση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, απαιτούνται 371 αίθουσες, αλλά υπάρχουν μόνο 181, ενώ στον υπόλοιπο νομό χρειάζονται άλλες 49 αίθουσες. Στη Β βάθμια εκπαίδευση απαιτούνται 455 αίθουσες όμως υπάρχουν 394.
  • Πάρα πολλά διδακτήρια, λόγω της ασήμαντης χρηματοδότησης για επισκευή και συντήρηση, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση ή είναι σχεδόν ακατάλληλα. Να σημειωθεί ότι από τα 413 εκατομ. που προϋπολογίστηκαν για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, δόθηκαν μόνο 90 εκατομ. δρχ.
  • Υπάρχουν δεκάδες ελλείψεις προσωπικού στην Α βάθμια Εκπαίδευση (61 κενές θέσεις) και οι δάσκαλοι καλούνται σε αρκετές περιπτώσεις να κάνουν μάθημα σε δύο τμήματα.
  • Τέλος, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί γίνονται δυσμενείς μεταθέσεις, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται παραπέρα το επίπεδο της παιδείας στο νομό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ