Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΟΒΑ, ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΝΕΟΙΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"
Στο επίκεντρο ο άνθρωπος

- Ποια είναι η φυσιογνωμία του συνδυασμού "Νέοι Ορίζοντες";

- Η συγκρότησή του αποτελεί ένα ποιοτικό βήμα στην έκφραση των δυνάμεων, που βρίσκονται στον αντίποδα της κυρίαρχης λογικής, που θέλουν ν' αγωνιστούν και να διεκδικήσουν. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του νομού μας, ανεξαρτήτως πολιτικού σκεπτικού, προσδοκώντας να διαμορφώσει μία κοινωνική βάση που να αποδέχεται τις βασικές αρχές και θέσεις μας για μια Νομαρχία ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός κόμματος. Για Νομαρχία που στοχεύει στη συνολική ανάπτυξη, με κέντρο της τον άνθρωπο, για Νομαρχία μάχιμη, για το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας.

- Ποιοι λόγοι ώθησαν ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων να συγκροτήσουν το συνδυασμό αυτό;

- Οι κυριότεροι λόγοι είναι: α) Η συνειδητοποίηση ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί θεσμό κοινωνικής εξουσίας που θα αποφασίζει, θα προγραμματίζει και θα δρα για το συμφέρον όλης της κοινωνίας. β) Η συνειδητοποίηση ότι η σύνθεση της πολιτικής σκέψης, στο βαθμό που εκφράζει τις πολιτικές επιλογές και τις πρακτικές της κοινωνίας είναι στοιχείο αναγκαίο για την απελευθέρωση των κοινωνικών δυνάμεων προς μια πορεία που στόχος της θα είναι η ανάπτυξη, η πρόοδος και η εξέλιξη, σταθερά προσανατολισμένη προς τις ανάγκες του πολίτη.

Καταλάβαμε ότι ο κομματισμός, σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης της κοινωνίας, "έφαγε τα ψωμιά του" και δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Η ανάπτυξη για την κοινωνία δε σημαίνει έργα, αλλά αύξηση των παραγωγικών και οικονομικών μεγεθών, επενδυτικό προσανατολισμό προς αυτή την κατεύθυνση, ελάττωση της ανεργίας, αύξηση της απασχόλησης, αναβάθμιση των υπηρεσιών, σεβασμό στην πολιτιστική μας παράδοση και το περιβάλλον.

Και μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τέτοιες στοχεύσεις, πρέπει να είναι μάχιμη μαζί με την κοινωνία, για το δικό της συμφέρον και όχι κέντρο διαχείρισης της κεντρικής εξουσίας.

- Ποια είναι η διαφορετική πρόταση του συνδυασμού σας;

- Η διαφορετικότητα βρίσκεται στο τι εννοούμε εμείς Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τη θέλουμε θεσμό κοινωνικής εξουσίας με ανοιχτό μέτωπο στα οικονομικά συμφέροντα και στους πολιτικούς εκφραστές και όχι υποταγμένη στον κομματισμό ή στον κρατισμό. Εγκειται στην αντίληψη της ανάπτυξης και της εξέλιξης της κοινωνίας που εμείς τη φανταζόμαστε και τη θέλουμε σταθερά προσανατολισμένη στην υπηρεσία του ανθρώπου και του πολίτη. Θεμελιώνεται στη θέση ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη να τροφοδοτείται από όλες τις πολιτικές σκέψεις, ότι πρέπει να είναι σε επαφή με το συνεταιριστικό κίνημα, τις επαγγελματικές ενώσεις και τους φορείς πολιτισμού, για ανάδειξη προγραμματισμού και υλοποίηση μιας πολιτικής και πρακτικής πρώτα απ' όλα για το συμφέρον των εργαζομένων, της νεολαίας και των αδύναμων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Οι θέσεις αυτές έχουν συνεγείρει την κοινωνία του νομού μας και τους πολίτες που έχουν αγκαλιάσει τους "Νέους Ορίζοντες". Γιατί στην Κίνηση, μας αναγνωρίζουν το ανεξάρτητο, το συνθετικό, το πλουραλιστικό σε συνδυασμό με το πάθος, τη διαύγεια, την ευθύτητα και το όραμα. Οι πολίτες του νομού μας χρειάζονται μια νομαρχιακή αρχή διαφορετική, μάχιμη και ανυποχώρητη, απέναντι στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, διεκδικητική στη βελτίωση του θεσμικού της πλαισίου, με την καθιέρωση -εκλεγμένου με απλή αναλογική- Γ' βαθμού Αυτοδιοίκησης, που διαγράφει την προοπτική του αύριο και συνιστά ελπίδα για το μέλλον του νομού μας.

Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ