Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών
  • Δεν έχουμε καμιά πολιτική ευθύνη, λέει η κυβέρνηση
  • Δεν έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις Ρωμαίου - Παπαδογιαννάκη
  • Η πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί και εγκρίνει την αστυνομική επιχείρηση, που οδήγησε στο μακελειό

Σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών, για να καλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, προέβη χτες η κυβέρνηση, όσον αφορά το μακελειό της Αχαρνών. Μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γ. Παπαδογιαννάκη,εκτιμήθηκε ότι ουδεμία πολιτική ευθύνη (!) υπάρχει για τα όσα συνέβησαν προχτές, αφού επρόκειτο για μια "αμιγώς αστυνομική επιχείρηση"! Κατόπιν αυτών, οι υποβληθείσες παραιτήσεις των Ρωμαίου - Παπαδογιαννάκη δεν έγιναν αποδεκτές από τον Κ. Σημίτη και το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα, ώστε να ριχτούν όλα τα βάρη στους ένστολους.

Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να σημειωθεί με έμφαση, είναι το εξής: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποσείσει με θλιβερό τρόπο από πάνω της τις ευθύνες, ομολογούσε, διά των αρμοδίων για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας) όχι μόνο ήταν ενήμερη, αλλά είχε παράσχει και την έγκρισή της για την εκτέλεση της αστυνομικής επιχείρησης που οδήγησε στο μακελειό!

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι, βεβαίως, δόθηκε πολιτική έγκριση, αλλά στη βάση ενός αστυνομικού σχεδίου, που, εκείνη την ώρα, η πολιτική ηγεσία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν "πλημμελώς και ατελέστατα προετοιμασμένο και έφερε θλιβερά αποτελέσματα"...

Σε ό,τι αφορά το γεγονός της εμπλοκής τηλεοπτικού σταθμού στην όλη υπόθεση, η κυβέρνηση και πάλι επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις πλάτες της Αστυνομίας, λέγοντας ότι η Αστυνομία ήταν που επιθυμούσε τη "ζωντανή σύνδεση" με τον κακοποιό.

Στο ερώτημα του "Ρ" προς κυβερνητικά στελέχη, τι έχουν να πουν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μη αποδεχόμενη ότι φέρει πολιτική ευθύνη για το συμβάν, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα, απαντούσαν: "Ο Κ. Σημίτης δεν παίρνει κεφάλια υπουργών για εντυπωσιασμό. Και στην υπόθεση των Ιμίων δεν την πλήρωσε υπουργός. Ο Λυμπέρης την πλήρωσε"...

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Ρωμαίο, εξερχόμενος χτες του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε σύμφωνος με τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες (σ. σ.: τότε γιατί υπέβαλε παραίτηση;)! Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει "αποτυχημένη" την επιχείρηση, ενώ όταν ρωτήθηκε για ευθύνες, παρέπεμπε στα αποτελέσματα της συνάντησης Σημίτη - Ρωμαίου.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Σχετικά με τα προχτεσινά τραγικά γεγονότα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: "Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι χρειάζεται άμεσα η παραίτηση του υπουργού, αλλά και μέτρα διοικητικού χαρακτήρα για τα χτεσινά θλιβερά γεγονότα, τα οποία οδήγησαν σε βαρύτατους τραυματισμούς και έδειξαν την ανεπάρκεια της ηγεσίας της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει ένα γεγονός όπως είναι η ομηρία αθώων ανθρώπων από έναν κακοποιό.

Αυτό που μας προβληματίζει είναι, ότι η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν δείξει ικανότητα όταν θέλουν να παρεμποδίσουν διαδηλώσεις ή να ξεφουσκώσουν λάστιχα ή όταν θέλουν να εμποδίσουν μια ειρηνική διαδήλωση, να πάει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τα καταφέρνουν καλά. Οταν βρεθούν μπροστά στους κακοποιούς, δεν μπορούν! Φαίνεται ότι η κυβέρνηση εκπαιδεύει τα Σώματα Ασφαλείας κυρίως για να αντιμετωπίζονται οι πορείες, οι διαδηλώσεις και οι κοινωνικοί αγώνες και δεν έχει φροντίσει να εκσυγχρονιστεί στις συνθήκες αύξησης της εγκληματικότητας, οικονομικο - κοινωνικό φαινόμενο, που πέρα από την πρόληψη, χρειάζεται και την πετυχημένη και όσο γίνεται αναίμακτη καταστολή".

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, από τη Σύρο όπου περιόδευε, σχολιάζοντας τα προχτεσινά τραγικά γεγονότα με την επιχείρηση της Αστυνομίας, σημείωσε: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χτεσινή(σ. σ.: προχτεσινή) εικόνα αναπαράγει την απόλυτη βεβαιότητα ότι το ελληνικό κράτος είναι σε διάλυση και δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες", ενώ έκανε λόγο και για τις "τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη". Επίσης, η ΝΔ, μετά τη μη αποδοχή της παραίτησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης από τον πρωθυπουργό, με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της, αναφέρει ότι "η τραγωδία δεν αντιμετωπίζεται με την παράσταση της υποβολής, αλλά μη αποδεκτής παραίτησης".

Για "αποτυχημένη επιχείρηση, που προκαλεί δικαιολογημένα αισθήματα ανασφάλειας και οργής στους πολίτες", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ και υπογραμμίζει ότι "η τυφλή έφοδος και η αιματηρή της κατάληξη, υπογραμμίζουν τους σπασμωδικούς χειρισμούς και την ερασιτεχνική ανευθυνότητα των διωκτικών αρχών, αλλά και το έλλειμμα συντονισμού και υπεύθυνων κυβερνητικών χειρισμών στον κρίσιμο χρόνο".

Το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, αφού σημειώνει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες, επισημαίνει ότι "το φιάσκο της Αστυνομίας αποκαλύπτει για πολλοστή φορά τη διάλυση του κράτους και αυξάνει την ανασφάλεια των πολιτών". Ταυτόχρονα, καλεί τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης "να αναλάβουν αμέσως τις βαρύτατες ευθύνες τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ