Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αφιέρωμα στην Κατερίνα Χαριάτη

Με το αφιέρωμα στη μεγάλη μας ζωγράφο Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη,άνοιξε το πρόγραμμα το βράδυ της Κυριακής στο χώρο Τέχνης και Δημιουργίας.Μια εκδήλωση τιμής από την ΚΟΒ Εικαστικών Καλλιτεχνών,αφιερωμένη στην αγωνίστρια,που σ' όλη της τη ζωή, ακούραστα, πάλεψε πλάι στο λαό μας, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ,για ένα καλύτερο αύριο. Στη γυναίκα,που ένωσε τη φωνή της με εκατοντάδες συνεξόριστές της στα κολαστήρια της Χίου,του Τρίκκερι,της Μακρονήσου.Στη ζωγράφο,που φώτισε με το χρωστήρα της μορφές του αγώνα, μορφές του έπους της Εθνικής Αντίστασης.Στον άνθρωπο,που το ήθος και η σεμνότητά του θα μείνει πολύτιμη κληρονομιά στους νεότερους.

Αγέρωχη, γελαστή και ευαίσθητη. Ετσι έμεινε στη μνήμη μας. Ετσι τη θυμούνται οι συνάδελφοι, οι σύντροφοί της στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Η Κ. Χαριάτη έφυγε από κοντά μας πριν λίγα χρόνια, αφήνοντας παρακαταθήκη στους νεότερους την πλούσια αγωνιστική της ζωή, την ακούραστη πάλη της πλάι στο λαό μας, τον ξεχωριστό χρωστήρα της, με τον οποίο ύμνησε μορφές του αγώνα, το ήθος και τη σεμνότητά της.

Η Κ. Χαριάτη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1911 και το 1927 ξεκίνησε τις εικαστικές της σπουδές στο Παρίσι. Πιστή στις ανθρώπινες αξίες και στα ιδανικά της ελευθερίας, πήρε μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.Ακολουθούν (1948 - 1952) τα σκληρά χρόνια της εξορίας: Χίος, Τρίκκερι, Μακρόνησος και πάλι Τρίκκερι. Πιστή στις αριστερές της ιδέες, παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση. Το 1952, μετά από έφεση που έκανε και κέρδισε, επέστρεψε στην Αθήνα. Παράλληλα με τη ζωγραφική, για πολλά χρόνια, ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, με τη μάσκα, με το γράψιμο και τη δημοσίευση μελετών, άρθρων, ποιημάτων και μεταφράσεών της, ενώ σε πάνω από εκατό εκθέσεις παρουσίασε έργα της. Σταθμός στην πολύχρονη προσφορά της μπορεί να χαρακτηριστεί το λεύκωμα "Γυναίκες από όλη την Ελλάδα",στο οποίο παρουσιάζονται 200 σκίτσα των αγωνιστριών στα ξερονήσια. Πρόκειται για ένα έργο μνημειώδες, ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Το αφιέρωμα στη μεγάλη μας ζωγράφο ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην καλλιτεχνική της προσφορά και στην υποδειγματική αδάμαστη ζωή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ