Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το τραγικό χρονικό

Βαρύτατες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη για το πρωτοφανές στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά μακελειό της οδού Νιόβης 4 στα Πατήσια. Η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του Ελληνορουμάνου δραπέτη Ματέι Σορίν παρέπεμπε σε κινηματογραφικές ταινίες πικρού χιούμορ, με πρωταγωνιστές γκαφατζήδες αστυνομικούς, δαιμόνιους ρεπόρτερ και αθώους πολίτες - ομήρους στα χέρια κακοποιών. Οσοι παρακολουθούσαν, όμως, από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης, διαπίστωναν ότι αυτά δε διαδραματίζονταν σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα, ήταν ένα γνήσιο επεισόδιο σε μια γειτονιά της Αθήνας... Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ι. Παπαδογιαννάκης, όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει το αρνητικό αποτέλεσμα, είπε ότι υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των αξιωματικών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ο Ματέι Σορίν είχε γελοιοποιήσει την Αστυνομία τελευταία φορά (έχει αποδράσει πέντε φορές από τις φυλακές) αρχές Σεπτέμβρη, όταν διέφυγε από μπλόκο με όμηρο τον αστυφύλακα Θανάση Κρυσταλόγιαννη. Οι αστυνομικοί είχαν ανακοινώσει τότε ότι ήταν ζήτημα τιμής για την Αστυνομία η σύλληψή του και άρχισαν να τον αναζητούν σε όλη την επικράτεια. Μέσα σε είκοσι μέρες, καταφέρνουν να τον εντοπίσουν εκ νέου, αλλά οι ενέργειες που γίνονται για τη σύλληψή του, προκαλούν από μόνες τους.

Οπως προκύπτει από τις περιγραφές των αστυνομικών που κινητοποιήθηκαν για τη σύλληψη του δραπέτη, το απόγευμα της Τετάρτης, όταν η Ασφάλεια πληροφορείται το κρησφύγετό του, ενημερώνεται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Α. Βασιλόπουλος και αποφασίζεται με πλήρη μυστικότητα η σύλληψή του. Δεν ενημερώνονται οι υπαρχηγοί, την ευθύνη της επιχείρησης αναλαμβάνουν ο αττικάρχης Π. Γεωργακόπουλος και ο διοικητής της Ασφάλειας Θ. Παπαφίλης. Μια ομάδα αστυνομικών του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, με επικεφαλής τον αστυνομικό υποδιευθυντή Β. Τσιατούρα και άνδρες των ΕΚΑΜ, αναλαμβάνουν την επιχείρηση σύλληψης του καταζητούμενου, υπό την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν περικυκλώσει το σπίτι, δεν έχουν προβλέψει το ενδεχόμενο να διαφύγει ο καταζητούμενος από το φωταγωγό και ελπίζουν ότι ο κακοποιός θα υπακούσει στις εντολές του εισαγγελέα να παραδοθεί. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται έτσι. Μόλις ο εισαγγελικός λειτουργός ενημερώνεται ότι όλα είναι έτοιμα, δίνει το "πράσινο φως", ενώ ο ίδιος παραμένει στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας, έξω από το σπίτι. Οι αστυνομικοί εισβάλλουν στο διαμέρισμα, έχοντας πάρει σαφείς εντολές από τον εισαγγελέα να μην κάνουν επιθετικές κινήσεις. Βγάζουν έξω τη φίλη του Σορίν, Πηνελόπη Αθανασοπούλου, μόλις τους ανοίγει την πόρτα, και προσπαθούν να τον εξουδετερώσουν. Τον χτυπούν στο κεφάλι και τα χέρια, για να του αποσπάσουν τη χειροβομβίδα, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Ο Σορίν απασφαλίζει τη χειροβομβίδα και οπισθοχωρεί προς την πλευρά της τουαλέτας, ενώ οι αστυνομικοί ζητούν από τον εισαγγελέα να τον εξουδετερώσουν με τη χρήση των όπλων. Ο εισαγγελέας όμως συστήνει και πάλι ψυχραιμία και δίνει εντολή στους αστυνομικούς να τον καλέσουν να παραδοθεί. Ο Σορίν δεν υπακούει και καταφέρνει να αναρριχηθεί από το ημιυπόγειο στον πρώτο όροφο, στο διαμέρισμα της οικογένειας της Σουλτάνας Γκινάκη. Ακολουθεί στη συνέχεια ένα τηλεοπτικό σόου διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, με τον δραπέτη να επικοινωνεί με τον Ν. Ευαγγελάτο στο "Σκάι" και να ζητά 500.000 δολάρια και ένα αυτοκίνητο για να διαφύγει, έχοντας μαζί του ως ασπίδα τους δυο από τους τέσσερις ομήρους.

Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την Αστυνομία, έγινε εφικτή η απελευθέρωση του Ευάγγελου Γκινάκη, ενώ τη στιγμή που ήταν έτοιμος να απελευθερώσει και τη μητέρα του νεαρού, την Σουλτάνα Γκινάκη, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα. Ο κακοποιός, όμως, δε χάνει την ψυχραιμία του και βάζει μπροστά του την Αμαλία Γκινάκη, ενώ οι αστυνομικοί καταφέρνουν και βγάζουν έξω από το δωμάτιο τον αραβωνιαστικό της Απόστολο Μακρίνη. Γύρω του είναι πάνοπλοι αστυνομικοί, τον σημαδεύουν συνεχώς με τα όπλα και τον καλούν εκ νέου να αφήσει ελεύθερη την κοπέλα. Τελικά, οι αστυνομικοί λύνουν τα κορδόνια με τα οποία την είχε δεμένη και την τραβούν έξω από το διαμέρισμα, χωρίς να αντιληφθούν ότι ο Σορίν της έχει βάλει τη χειροβομβίδα μέσα στο σορτς που φορούσε. Αμέσως μετά κι ενώ η κοπέλα βρίσκεται στο κεφαλόσκαλο, η χειροβομβίδα εκρήγνυται, με αποτέλεσμα το γνωστό μακελειό. Η ίδια τραυματίζεται βαρύτατα, ενώ ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, γλιτώνει, αφού το ωστικό κύμα και τα θραύσματα τραυματίζουν τον σωματοφύλακά του Γεώργιο Παλιούρα. Ο Σορίν μένει πίσω στο διαμέρισμα και σώζεται. Τα τραύματα στο κεφάλι του έχουν προκληθεί στην πρώτη επιχείρηση, είτε από σφαίρα αστυνομικού, που επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει στο φωταγωγό, είτε από το κοντάκι όπλου, με το οποίο τον χτύπησαν στην προσπάθειά τους να του αποσπάσουν τη χειροβομβίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ