Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο

Το Κόμμα τίμησε ιδιαίτερα τους Πειραιώτες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που δεν βρίσκονται στη ζωή

Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Με μια μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ τίμησε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στο βάρβαρο καθεστώς των συνταγματαρχών.

Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ έχει καταγράψει περίπου 150 Πειραιώτες και Πειραιώτισσες εξορισθέντες και φυλακισθέντες την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας οι οποίοι πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά η δράση τους και η στάση τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης, μέσα από την ειδική έκθεση που έστησε η Οργάνωση με όλα τα ονόματά τους και την αντίκριζε ο κάθε επισκέπτης με την είσοδό του στο θέατρο. Ο χώρος έγινε σημείο αναφοράς και υποδοχής πολλών από τους απογόνους και τους συγγενείς τους, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα του ΚΚΕ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε επίσης ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ομως η χωρητικότητα του θεάτρου αποδείχθηκε μικρή για το πλήθος του κόσμου που συνέρρευσε στην εκδήλωση, και ήταν πάρα πολλοί αυτοί που την παρακολούθησαν όρθιοι μέσα στην αίθουσα της πλατείας και στον χώρο έξω από την αίθουσα, όπου είχε στηθεί οθόνη.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η ΤΟ Πειραιά, με πλάνα και εικόνες από την περίοδο της δικτατορίας, πλάνα από τα ξερονήσια και την ανάγνωση των ονομάτων Πειραιωτών αγωνιστών που έχει καταγράψει μέχρι τώρα η Οργάνωση.

Με αναφορά σε αυτούς ξεκίνησε στη συνέχεια τον χαιρετισμό του ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά και βουλευτής του Κόμματος. «Θα είναι πάντα στις καρδιές μας, έχοντας πάρει τη θέση τους στο πάνθεον των ηρώων του εργατικού - λαϊκού κινήματος», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «βρίσκονται μαζί μας σύντροφοι και συντρόφισσες που στα δύσκολα χρόνια της χούντας εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανατροπή της δικτατορίας, και συνεχίζουν σήμερα μαζί μας τον αγώνα. Τους σφίγγουμε θερμά το χέρι».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ξεκινώντας αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της δικτατορίας, στα αίτια της επιβολής της και στη διαπάλη που διεξαγόταν στο κομμουνιστικό κίνημα, για να επισημάνει ότι «το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του, από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας, παρόλο που δεν είχε συγκροτημένες Κομματικές Οργανώσεις, διακήρυξε την αντίσταση στο δικτατορικό καθεστώς, το κατήγγειλε ανοιχτά, κάλεσε τον λαό να παλέψει εναντίον του».

Στη συνέχεια μίλησε για τα συμπεράσματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «σήμερα το ΚΚΕ μελετά και διδάσκεται από την Ιστορία του, επιδιώκοντας τα διδάγματα να τα κάνει πράξη στη σημερινή του δράση».

Αναφέρθηκε και στις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «στο ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση, εμείς απαντάμε: Ναι, κατηγορηματικά υπάρχει. Υπάρχει ο δρόμος, υπάρχει και ο στόχος. Το έχουμε αποτυπώσει στο Πρόγραμμα, το κάνουμε πράξη με τις δράσεις μας». Και κατέληξε ότι «η υλοποίηση των στόχων πραγματικής διεξόδου για την εργατική τάξη και τον λαό απαιτεί και προϋποθέτει τη μαζική συσπείρωση και δράση εργαζομένων και λαϊκών δυνάμεων γύρω από τη πολιτική του ΚΚΕ, την ευρύτερη συμπόρευση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Εκεί βρίσκεται η διέξοδος, εκεί βρίσκεται η ελπίδα».

Επειτα ο λόγος δόθηκε στη μουσική. Τραγούδια που το άκουσμά τους γινόταν πράξη αντίστασης κατά τη διάρκεια της χούντας, αλλά και τραγούδια που διαχρονικά συνδέθηκαν με τους αγώνες του λαού μας για λευτεριά, για δικαιοσύνη, για προκοπή, για τη ζωή που του αξίζει, διαδέχονταν το ένα το άλλο, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και πλαισιώθηκε από εξαιρετικούς ερμηνευτές: Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και Διονύσης Τσακνής μοιράστηκαν τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, ξεσηκώνοντας το χειροκρότημα του κοινού από τις πρώτες νότες.

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει τις επόμενες μέρες με αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ