Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της σφαγής και στη νότια Γάζα από τον κατοχικό στρατό

Εφτασαν τους 15.900 οι νεκροί Παλαιστίνιοι | Προσπάθειες «ελαχιστοποίησης» (!) της σφαγής αμάχων «βλέπουν» οι ΗΠΑ, βάζοντας πλάτη στο έγκλημα

Copyright 2023 The Associated

Σε νέα φάση κλιμάκωσης της σφαγής, με βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με ιδιαίτερη έμφαση πλέον και στο νότιο τμήμα της, προχωρά ο ισραηλινός κατοχικός στρατός μετά τον τερματισμό της ολιγοήμερης εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή.

Την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προκάλεσε «περίπου 10.000 αεροπορικά πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας σε περίοδο δύο μηνών, ανεβάζοντας συνεχώς τον απολογισμό των νεκρών από τις 7 Οκτώβρη.

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 15.600, εκ των οποίων το 70% είναι γυναικόπαιδα.

Οι τραυματίες είναι πάνω από 41.000 και δεν έχουν πού να στραφούν, καθώς τα νοσοκομεία έχουν δεχτεί απανωτές επιθέσεις, στην πλειοψηφία τους έχουν αναγκαστεί να κλείσουν, ενώ και όσα παραμένουν ανοιχτά υπολειτουργούν και είναι υπερπλήρη, χωρίς να έχουν καν τα απαραίτητα καύσιμα και ιατροφαρμακευτικά είδη.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί σε σύνολο 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να έχει καταφύγει στη νότια Γάζα, βλέποντας τώρα τις ισραηλινές επιθέσεις να κλιμακώνονται και εκεί και να κάνουν μάταιη την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.


Από νωρίς χθες το πρωί δεκάδες άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς εισέβαλαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ύψος της πόλης Χαν Γιούνις.

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής ο Ισραηλινός ταξίαρχος Χ. Ιμπραχίμ ισχυριζόταν ότι «οι στόχοι στον βόρειο τομέα έχουν σχεδόν επιτευχθεί» (ισχυρισμός που ανατράπηκε βέβαια από μεταγενέστερες ισραηλινές ομολογίες), αναγγέλλοντας ότι τώρα «αρχίζουμε να επεκτείνουμε τους ελιγμούς σε άλλα τμήματα της Λωρίδας». Επιβεβαίωσε δε τον θάνατο άλλων 3 Ισραηλινών στρατιωτών, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 75 τον συνολικό αριθμό των νεκρών του κατοχικού στρατού από τις 27 Οκτώβρη.

Στο Νοσοκομείο «Νάσερ» της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, φτάνουν πλήθος τραυματιών και πτώματα - που συχνά δεν υπάρχει κανείς για να τα αναγνωρίσει - έπειτα από κάθε μεγάλη έκρηξη.

«Σκοτώνουν ανθρώπους στον βορρά, σκοτώνουν ανθρώπους στον νότο», δήλωνε χθες χαρακτηριστικά στο πρακτορείο «Associated Press» η Χαλίμα Αμπντίλ - Ραχμάν, χήρα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία έφυγε τον Οκτώβρη από το σπίτι της, στα περίχωρα της Χαν Γιούνις, και φιλοξενείται σε σπίτι συγγενών της σε νοτιότερη περιοχή.

Ο Εχάμπ Αλ Νάτζαρ, κάτοικος της πόλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους ξέσπασε: «Επέστρεφα σπίτι μου και είδα τη βόμβα να πέφτει πάνω του». Περιέγραψε τραγικές σκηνές, με πτώματα να έχουν σκορπιστεί στον δρόμο, προσθέτοντας με οδύνη ότι «τα μισά ήταν μικρά παιδιά».

«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη φρίκη που ζουν τα παιδιά εδώ», δήλωσε και ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της UNICEF, μέσω βίντεο από το Νοσοκομείο «Νάσερ».

Ο ίδιος, μιλώντας στο CNN, πρόσθεσε ότι οι «ασφαλείς ζώνες» που ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός για τους Παλαιστίνιους αμάχους «είναι ένα ψευδές και επικίνδυνο αφήγημα. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μέσα μεταφοράς. Δεν γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε. Πρόκειται για περιοχές στην έρημο. Δεν έχουν νερό, δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν προστασία σε αυτά τα μέρη».

Την ίδια ώρα η σφαγή από τον κατοχικό στρατό συνεχίζεται ακατάπαυστη και στον βορρά. Οπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία του ΟΗΕ στα οποία είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, στη συνοικία Νταράτζ στην Πόλη της Γάζας.

Οι ΗΠΑ βλέπουν ...«βελτίωση» στη σφαγή των αμάχων

Μπροστά στις νέες εκατόμβες θυμάτων οι ΗΠΑ σπεύδουν να βάλουν πλάτη στη νέα φάση του εγκλήματος, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ να ισχυρίζεται χθες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι διέκρινε κάποια ...«βελτίωση» σε σχέση με τις φονικές κινήσεις του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα και «προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων»!

Υπενθυμίζοντας τις συναντήσεις και τις σχετικές «συστάσεις» του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν την περασμένη Πέμπτη στο Ισραήλ - ακριβώς μία μέρα πριν την επανέναρξη των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων - για «μείωση του επιπέδου θυμάτων μεταξύ αμάχων και των εκτοπισμών», ο Μίλερ ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δει αρχικά βήματα που φανερώνουν πως το Ισραήλ προσεγγίζει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Νότια Γάζα διαφορετικά από ό,τι στον βορρά».

Την ώρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν εκατοντάδες νέα θύματα μέσα στα πρώτα 24ωρα από την επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, ο Μίλερ έκανε λόγο για «πιο πολλά στοχευμένα αιτήματα για εκκένωση» περιοχών της Γάζας, αλλά και οδηγίες προς αμάχους «να μετακινηθούν προς ζώνες αποκλιμάκωσης».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε στο σημείο να πλέξει το εγκώμιο του ισραηλινού κατοχικού στρατού, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους πιο επαγγελματικούς στρατούς» στον κόσμο...

Ισραήλ: «Δεν έχουμε νικήσει εντελώς στον βορρά»

Παρά το διαρκές σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας η Χαμάς διατηρεί σημαντικές επιχειρησιακές ικανότητες, συνεχίζοντας την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Ο Τζ. Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε την Κυριακή πως μολονότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν στο νότιο τμήμα της Γάζας, «δεν τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά εντελώς στον βορρά, αλλά έχουμε σημειώσει καλές προόδους».

Επανέλαβε δε την ισραηλινή προπαγάνδα ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες», ισχυριζόμενος πως «μαχόμαστε εναντίον ενός πολύ αφοσιωμένου στρατού, που δεν ενδιαφέρεται για τη θυσία αμάχων».

Και βρετανικά drones στη Γάζα

Σε αυτό το φόντο εξελίξεων, το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι βρετανικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν πτήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με το πρόσχημα του εντοπισμού ομήρων στους οποίους περιλαμβάνονται και Βρετανοί.

Αντίστοιχες πτήσεις στη Γάζα πραγματοποιούν επίσης στρατιωτικά drones των ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα, υποστηρίζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, με το ίδιο πρόσχημα.

Χθες ξεκίνησε στη Χάγη η εκδίκαση της μήνυσης διαφόρων ΜΚΟ - όπως η «Oxfam» - που κατηγορούν το ολλανδικό κράτος ότι είναι συναυτουργός εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή παρέδωσε εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ. Στην Ολλανδία στεγάζεται μία από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες ανταλλακτικών των αμερικανικών F-35.

Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν το Ισραήλ για το ότι χρησιμοποιεί τα μαχητικά αεροσκάφη σε επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας αμάχους. Τονίζουν δε πως η αποτροπή της σφαγής αμάχων είναι πιο σημαντική από το να τηρήσει η Ολλανδία τις εμπορικές ή πολιτικές υποχρεώσεις της προς συμμαχικές χώρες, όπως το Ισραήλ, επικαλούμενες και άρθρο των συμβάσεων της Συνθήκης της Γενεύης περί γενοκτονίας.

Δημοσιεύματα για τις πληροφορίες που διέθετε το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν τις αποκαλύψεις ότι Ισραηλινοί ανώτεροι αξιωματούχοι γνώριζαν τα τελευταία χρόνια για πιθανά σενάρια επιθέσεων της Χαμάς, όπως εκείνες στις 7 Οκτώβρη.

Το ισραηλινό «Κανάλι 12» μετέδωσε το Σαββατοκύριακο ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν πως η Χαμάς ετοίμαζε επιχειρησιακό σχέδιο ανάλογο με τις επιθέσεις αυτές από τον Οκτώβρη του 2016, με στόχο «μαζική διείσδυση στο νότιο Ισραήλ», επιθέσεις σε κιμπούτς και πόλεις και «μαζικές απαγωγές».

Την περασμένη Πέμπτη οι «New York Times» ανέφεραν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα, από ένα 40σέλιδο έγγραφο της Χαμάς, λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της παλαιστινιακής οργάνωσης να εξαπολύσει τέτοια επίθεση, αλλά δεν έδωσαν την προσήκουσα προσοχή, καθώς θεώρησαν το σενάριο «μη ρεαλιστικό». Το έγγραφο κυκλοφορούσε στους κύκλους της ισραηλινής κατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»).

Ξανάρχισε η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά

Στο μεταξύ, με τις ενδοαστικές αντιθέσεις να παραμένουν έντονες στο Ισραήλ εν μέσω πολέμου, ξανάρχισε χθες σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας, σχεδόν δύο μήνες μετά τη διακοπή της, έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται για αποδοχή πλήθους δώρων αξίας 700.000 σεκέλ (176.000 ευρώ) κατά τη χρονική περίοδο 2007 - 2016. Κατηγορείται επίσης για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ