Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο Γρ. Λαμπράκης
Ο Γρ. Λαμπράκης
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου το απόγευμα του Σαββάτου, στην εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ έκανε ο Μιχάλης Σελέκος, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και νέος δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που ενημέρωσε για τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης της Επιτροπής. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την ένταση των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και για τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για να ζει σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, που έχει γεννήσει ένα τεράστιο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης, η οποία εκφράζεται και στη χώρα μας μέσω των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, των σωματείων και άλλων φορέων η οποία χρειάζεται να ενταθεί.

Τόνισε ότι αγώνα με τέτοιο αντιιμπεριαλιστικό - διεθνιστικό περιεχόμενο έκανε και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπήρξε πρωτοπόρος για την πραγματοποίηση της πρώτης πορείας ειρήνης μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Για αυτό τα όργανα του αστικού κράτους και παρακράτους τον έβαλαν στο στόχαστρο και τον δολοφόνησαν.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης. Τόνισε πως «ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξάλλου δεν είναι μόνο ηγετική φιγούρα του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αλλά και των κινημάτων των άλλων χωρών, μαζί με δεκάδες άλλους μάρτυρες που δολοφονήθηκαν σε αντίστοιχα κινήματα παγκοσμίως.

Σας συγχαίρουμε που κρατάτε αναμμένη αυτή τη φλόγα μέσα από τις εκδηλώσεις και εκδόσεις σας, μέσα από τις μαραθώνιες αντιιμπεριαλιστικές πορείες κάθε χρόνο που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Ως εργαζόμενος γιατρός τη δεκαετία του '90 στην Αθήνα γνωρίζω και είχα τη χαρά της συμμετοχής σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και πορείες».

Ευχαρίστησε «από καρδιάς την ΕΕΔΥΕ και όλες τις Επιτροπές Ειρήνης για την πάγια και διαρκή αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες και ώρες που περνάει ο λαός μας στην Παλαιστίνη», υπογραμμίζοντας ότι «οι δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕΔΥΕ αυτόν τον καιρό μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, μας κάνουν υπερήφανους για τη φιλία μας και για τους δεσμούς των δύο λαών μας».

Αναφέρθηκε στη νέα σφαγή που πραγματοποιεί το κράτος του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και τόνισε πως «παρ' όλα αυτά τα εγκλήματα, ο παλαιστινιακός λαός στέκεται όρθιος στη γη του, αρνούμενος τον εκτοπισμό και αρνούμενος να παραδοθεί, καθώς βλέπει εκατομμύρια ελεύθερους ανθρώπους στις πρωτεύουσες και τις πόλεις του κόσμου να ξεσηκώνονται υποστηρίζοντας τον δίκαιο σκοπό του, παίρνει δύναμη και ελπίδα, ώστε η υπόθεσή του να θριαμβεύσει, για να σταματήσει η κατοχή και με την πίστη ότι η νίκη είναι πάντα σύμμαχος των λαών που αγωνίζονται.


Πιστεύουμε ότι η λύση που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή σύμφωνα με την απόφαση 194 των ΟΗΕ, είναι η μόνη βιώσιμη λύση που θα γλιτώσει την περιοχή από τη μάστιγα των πολέμων που έρχονται».

Παράλληλα, πρόσφερε συμβολικά στον Μιχάλη Σελέκο και τον Αντρέα Μαμωνά, έναν από τους συνοδοιπόρους του Γ. Λαμπράκη στην πρώτη πορεία ειρήνης, όταν έσπασαν την αστυνομική απαγόρευση, παλαιστινιακές μαντίλες, ενώ ο Μ. Σελέκος τού πρόσφερε λεύκωμα με την Ιστορία της πόλης του Χαϊδαρίου.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το διάστημα που διανύουμε σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Μια επίθεση που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της κλιμάκωσης της επιθετικότητας του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, που κρατά πάνω από 7 δεκαετίες».

Επίσης ανέφερε πως «τη χρονιά που έρχεται, συμπληρώνονται 60 + 1 χρόνια από την πρώτη, απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963. Η ΕΕΔΥΕ, θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει αυτό το γεγονός, προγραμματίζει τη διεξαγωγή Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στις 21 Απρίλη 2024 και την καθιερωμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης» και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλο τον εργαζόμενο λαό «να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους όσοι με την πολιτική τους μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές μας ανάγκες για δουλειά με δικαιώματα, για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον αθλητισμό, να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

Μετά την ομιλία του Γιώργου Λαμπράκη ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη», ενώ ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου και Μαχμούντ Νταρουίς απήγγειλε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ