Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η «Rheinmetall» θα ξεκινήσει κατασκευή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι τελειώνουν τα χρήματα και ο χρόνος για στήριξη των ουκρανικών δυνάμεων

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Την κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία «Rheinmetall AG», σε άλλο ένα βήμα παραπέρα εμβάθυνσης στη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου με ΝΑΤΟικού τύπου όπλα.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου, Αρμιν Πάπεργκερ, στις αρχές του 2024 θα υπογραφεί η σύμβαση με την Ουκρανία για την κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού «Fuchs» και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Lynx». «Μετά την υπογραφή της σύμβασης, θέλουμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή των πρώτων "Fuchs" εντός 6 - 7 μηνών και των πρώτων "Lynx" εντός 12 - 13 μηνών», δήλωσε.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει τον Οκτώβρη την αμυντική κοινοπραξία με τη «Rheinmetall AG» με σκοπό την εγχώρια παραγωγή βασικού στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και τη συντήρηση οπλικών συστημάτων που προμηθεύεται από τη «Δύση» στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι δυτικοί «σύμμαχοι» του Κιέβου, πρωτίστως κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχουν παραδώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, ενώ η παραγωγή εξοπλισμών σε ουκρανικό έδαφος θεωρείται πιο «βιώσιμη» λύση για το μέλλον. Το Κίεβο φιλοδοξεί επίσης να μειώσει σταδιακά την εξάρτησή του από τη βοήθεια της «Δύσης», να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ουκρανική οικονομία και να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικών στα μέτωπα των μαχών.

Επιπλέον, η «Rheinmetall» θα προμηθεύσει στην Ουκρανία πυρομαχικά πυροβολικού αξίας 142 εκατ. ευρώ το 2025. Η παραγγελία «περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες πλήρεις οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών». «Ο πελάτης είναι ένα έθνος - εταίρος του ΝΑΤΟ, του οποίου η δηλωμένη πρόθεση είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία με αποτελεσματική μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού ομίλου.

Πάντως, η ζήτηση για πυρομαχικά πυροβολικού είναι επί του παρόντος πολύ υψηλή, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων της Ουκρανίας, αλλά και λόγω της ανάγκης να αναπληρωθούν οι σε μεγάλο βαθμό κενές αποθήκες πυρομαχικών της Γερμανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ετσι, η «Rheinmetall» «σχεδιάζει μια μαζική αύξηση της ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών το 2024 στα εργοστάσιά της στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, ανεβάζοντας την ετήσια παραγωγική ικανότητα σε περίπου 700.000 βλήματα πυροβολικού».

Η Τσεχία πρέπει να μειώσει τον ρυθμό στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου καθώς τα αποθέματα όπλων της εξαντλούνται, επισήμανε από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός, Π. Φιάλα. «Πράγματι, οι αποθήκες μας εξαντλούνται από απόθεμα, επομένως εξαντλούμε τις επιλογές για βοήθεια», είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Πράγα θα συνεχίσει την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό και η τσεχική «αμυντική» βιομηχανία μπορεί να συνεργαστεί με «δυτικούς» εταίρους για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ, άσκησε βέτο στη συμφωνία για τη δωρεά τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών στην Ουκρανία, η οποία είχε εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας στις 22 Νοέμβρη.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των βουλγαρικών συνόρων και για να βοηθήσουν τον πληθυσμό σε περίπτωση καταστροφών και ατυχημάτων. Η ζωή και η υγεία των Βούλγαρων πολιτών πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα», επιχειρηματολόγησε ο Πρόεδρος, που θεωρείται ότι κρατά μια πιο «φιλορωσική» στάση.

Συνολικά 152 βουλευτές από την κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς του εξοπλισμού, ενώ 57 βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταψηφίσει.

Λευκός Οίκος: Τελειώνουν τα χρήματα και ο χρόνος για στήριξη στην Ουκρανία

«Τελειώνουν τα χρήματα και σύντομα ο χρόνος»: Ο Λευκός Οίκος έκρουσε χτες τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία κινδυνεύει αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει ως το τέλος του έτους ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: Αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει ως το τέλος του έτους, δεν θα έχουμε τους πόρους για να παράσχουμε όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία και για να προσφέρουμε υλικά από τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα», έγραψε η Σαλάντα Γιανγκ, διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια μαγική χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη. Τελειώνουν τα χρήματα και σύντομα ο χρόνος», τόνισε.

«Η διακοπή της προμήθειας αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού θα πλήξει τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας», τονίζει η Γιανγκ στην επιστολή της, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις προόδους της Ουκρανίας και θα αύξανε το ενδεχόμενο ρωσικών νικών».

«Οι παραδόσεις μας σε στρατιωτική βοήθεια έχουν ήδη μειωθεί», παρατήρησε, και «τώρα πρέπει να βοηθήσουμε τη δημοκρατική Ουκρανία να πολεμήσει τη ρωσική επίθεση», κατέληξε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους βρίσκεται ένα έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων, το οποίο ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από το Κογκρέσο στις 20 Οκτώβρη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες έκτακτες ανάγκες, δηλαδή η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και του Ισραήλ, να περιοριστεί η επιρροή της Κίνας στην Ταϊβάν και να ανασχεθεί η έλευση μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με ανέγερση τείχους. Από αυτά τα 100 δισ. δολάρια, τα 60 δισ. αφορούν νέο πακέτο για τη στήριξη του Κιέβου.

Το Κογκρέσο ωστόσο - που αποτελείται από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι - δεν έχει ψηφίσει ακόμη οριστικό προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη.

Μεταξύ άλλων αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024, ένα σημαντικό τμήμα των Ρεπουμπλικάνων αντιδρά στο νέο πακέτο Μπάιντεν για το Κίεβο και εκφράζει διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τους όρους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Το ομοσπονδιακό κράτος λειτουργεί χάρη σε μια έκτακτη παράταση της χρηματοδότησής του, η οποία λήγει στα μέσα Γενάρη.

Εντολή για αύξηση του προσωπικού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στο άλλο στρατόπεδο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, έδωσε εντολή για περαιτέρω αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με 170.000 συμβασιούχους οπλίτες ή στρατεύσιμους, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να ανέλθει σε 1,32 εκατ.

Το καλοκαίρι του 2022, λίγους μήνες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν διέταξε την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε 1,15 εκατομμύρια στρατιώτες.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι εξετάζεται δεύτερο κύμα επιστράτευσης σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον πληθυσμό και υπογράμμισε ότι στόχος είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις να βασιστούν κυρίως σε Ρώσους που κατατάσσονται οικειοθελώς.

Ο Ποροσένκο εμποδίστηκε να βγει εκτός Ουκρανίας

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι ο προκάτοχος του Β. Ζελένσκι, Π. Ποροσένκο, δεν είχε το δικαίωμα να ταξιδέψει στο εξωτερικό γιατί θα πήγαινε να συναντήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Β. Ορμπαν, και υπήρχε ο κίνδυνος να «εργαλειοποιηθεί από τους Ρώσους».

Ο Ποροσένκο, που κυβέρνησε τη χώρα από το 2014 έως το 2019 και είναι σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, δήλωσε την Παρασκευή ότι εμποδίστηκε στα σύνορα καθώς επρόκειτο να μεταβεί στο εξωτερικό για «δεκάδες συναντήσεις στην Πολωνία και τις ΗΠΑ».

Χτες, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξήγησαν ότι έλαβαν «πληροφορίες για την προετοιμασία προκλήσεων» από τους Ρώσους, με στόχο τη «μείωση της υποστήριξης των ξένων εταίρων» και τον «διχασμό της ουκρανικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με αυτές, η Μόσχα σκόπευε να χρησιμοποιήσει μια συνάντηση μεταξύ του Ποροσένκο και του Ορμπαν.

Ο Ποροσένκο ανέφερε ότι επρόκειτο συγκεκριμένα να συζητήσει για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και τον αποκλεισμό των συνόρων από Πολωνούς φορτηγατζήδες.

Στην Ουκρανία κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και διαφθορά, για υποθέσεις που οι σύμμαχοί του καταγγέλλουν ότι έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Αποκλεισμός στα σύνορα της Πολωνίας και της Σλοβακίας με την Ουκρανία

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο αποκλεισμός των συνόρων με την Ουκρανία από Πολωνούς και Σλοβάκους οδηγούς φορτηγών, ωστόσο άνοιξε μια διάβαση, η Ουχρίνιφ-Ντολχομπίτσουφ και μερικές δεκάδες φορτηγά διήλθαν μέχρι χτες.

Την Παρασκευή το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανέφερε ότι συμφώνησε με την Πολωνία σε κάποια μέτρα για τη διευκόλυνση της κατάστασης στα συνοριακά περάσματα.

Οι διαμαρτυρίες των Πολωνών οδηγών φορτηγών για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Ουκρανούς» φορτηγατζήδες άρχισαν στις 6 Νοέμβρη, ενώ τέσσερις μεθοριακές διαβάσεις έχουν αποκλειστεί εδώ και πολλές μέρες, με χιλιάδες φορτηγά να είναι εγκλωβισμένα στα σύνορα. Στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν και Σλοβάκοι οδηγοί, ενώ την Παρασκευή εξήγγειλαν σχεδόν το πλήρες κλείσιμο της διέλευσης για φορτηγά έως ότου η ΕΕ ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αυστηρότερους κανόνες για τους Ουκρανούς ανταγωνιστές τους.

Το κύριο αίτημα των Πολωνών και των Σλοβάκων μεταφορέων είναι να σταματήσουν οι Ουκρανοί φορτηγατζήδες να έχουν πρόσβαση στις χώρες της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται άδεια, κάτι το οποίο το Κίεβο και οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι είναι αδύνατο. Οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται ότι οι Ουκρανοί οδηγοί προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες τους και επίσης μεταφέρουν προϊόντα εντός της ΕΕ, αντί απλά μεταξύ του μπλοκ και της Ουκρανίας.

Οι επόμενες αποφάσεις των μεταφορέων θα ληφθούν μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου οι αντιπροσωπείες της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας αναμένεται να εγείρουν το θέμα αυτό.

Οι αποκλεισμοί των συνόρων σε Πολωνία και Σλοβακία συμπίπτουν με τις διεργασίες ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν για παραπέρα ενίσχυση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (2024-01-05 00:00:00.0)
Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή για τις νέες επικίνδυνες αποφάσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (2023-07-11 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο «χωρίς ταμπού» το 2023 (2023-01-14 00:00:00.0)
«Απάντηση» στις προσαρτήσεις με νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και στήριξη του Κιέβου «μέχρι τη νίκη» (2022-10-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία (2022-04-27 00:00:00.0)
Πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» (2019-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ