Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΡΑΚ
Νέες συγκρούσεις αλλά και παζάρια

Νέες απειλές κατά της Χεζμπολάχ εκτόξευσε το Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποιώντας την ότι ο Λίβανος θα καταστραφεί εάν επιλέξει να ξεκινήσει πόλεμο με το Ισραήλ.

«Εξουδετερώνουμε τρομοκρατικούς πυρήνες, τους απομακρύνουμε από τα σύνορα, καταστρέφουμε τα πυρομαχικά τους. Θα συνεχίσουμε για την ισχυρή αποτροπή στον βορρά και την ολοκληρωτική νίκη στον νότο», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε εκ νέου περιοχές του νότιου Λιβάνου προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων, εκ των οποίων ο ένας αναγνωρίστηκε από τη Χεζμπολάχ ως μέλος της που εξοντώθηκε μαζί με τη μητέρα του. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων τριών μελών της το Σάββατο από ισραηλινά πυρά, προχωρώντας σε αντίποινα με την εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ την Κυριακή και χτες το πρωί.

Παράλληλα χτες ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ξανά με τις απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου αρκετές πόλεις του νότιου Λιβάνου, όπως Φαρκλίλα, Νακούρα, Κφαρσούμπα, Αλμα αλ Σαάμπ, ενώ η Χεζμπολάχ στοχοποίησε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ, όπως στις περιοχές Σχτούλα, Μισγκάβ Αμ, Καρμ αλ Τουφάχ.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», την Κυριακή, 8 Ισραηλινοί στρατιώτες και 3 άμαχοι τραυματίστηκαν από πυρά της Χεζμπολάχ στη μεθοριακή περιοχή Μπέτι Χιλέλ.

Παζάρια με φόντο τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Στο φόντο του νέου γύρου συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, εντείνονται παρασκηνιακά τα παζάρια για τον σχετικό «περιορισμό» τους. Το ισραηλινό δίκτυο Κανάλι 12 μετέδωσε χτες ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελι Κοέν, πραγματοποίησε πρόσφατα σειρά επαφών σε Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ σε σχέση με τις συγκρούσεις στα σύνορα με τον Λίβανο προκειμένου να απομακρυνθούν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ. Στο παζάρι φαίνεται πως συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επιχειρούν να «εγγυηθούν» την «ασφάλεια» των εβραϊκών εποικισμών σε (κατεχόμενα από το Ισραήλ) εδάφη που βρίσκονται κοντά στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα.

Το Κανάλι 12 υποστηρίζει ότι συζητιούνται η υποχώρηση δυνάμεων της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, ανάπτυξη των κυανόκρανων του ΟΗΕ στα διαφιλονικούμενα Αγροκτήματα Σεμπάα και βόρεια της περιοχής Τσατζάρ, μετά την εκλογή ενός νέου Προέδρου στον Λίβανο (που καθυστερεί μετά τη λήξη της θητείας του Μισέλ Αούν τον Οκτώβρη του 2022).

Ιρανική αντίδραση για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία

Το ίδιο διάστημα, οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις και στη γειτονική Συρία προκαλούν φονικά πλήγματα και αντιδράσεις. Προχτές, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναανί, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις προς τα ιρανικά συμφέροντα στη Συρία, απαντώντας σε ερώτηση για τον θάνατο δύο Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία στις 2 Δεκέμβρη από ισραηλινή επίθεση.

Στο μεταξύ, νέα αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κιρκούκ του Βόρειου Ιράκ είχε την Κυριακή ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 μελών φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής. Η επίθεση έγινε μολονότι το Σάββατο η ιρακινή κυβέρνηση προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην πραγματοποιούν τέτοιες επιδρομές γιατί παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον, την Κυριακή, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έγιναν στόχος επιθέσεων από την Υεμένη. Νωρίτερα, οι Χούθι ανέφεραν μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι διεξήγαγαν «επιχείρηση» εναντίον δύο «ισραηλινών πλοίων στο στενό του Μπαμπ ελ Μάντεμπ» πλήττοντας το πρώτο με πύραυλο και το δεύτερο με drone.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ