Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά

Δύο ακόμα κατάπτυστες τροπολογίες προστέθηκαν... Σάββατο στο νομοσχέδιο - κόλαφο, που καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ

Eurokinissi

Ερμαιο στα νύχια των «κορακιών» των funds και των servicers παραδίδει η κυβέρνηση χιλιάδες χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν το δάνειό τους και ζουν επί χρόνια με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού και της κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων.

Συγκεκριμένα, με τροπολογίες που κατέθεσε σαν τον κλέφτη το Σάββατο στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο ψηφίστηκε χτες, η κυβέρνηση νομοθετεί:

1ον: Την αναγνώριση του «δικαιώματος» των servicers να επισπεύδουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι «κόκκινων» δανείων, δηλαδή να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

2ον: Ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των servicers, να αξιώνουν από τους υπερχρεωμένους οφειλέτες προκαταβολή 10% προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με αυτήν τη ρύθμιση χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά αποκλείονται από το ενδεχόμενο ρύθμισης, αφού είναι προφανές ότι θα αδυνατούν να πληρώσουν ένα ποσό που φτάνει στο 10% της αξίας του κεφαλαίου της οφειλής.

Συγκεκριμένα οι servicers, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, νομιμοποιούνται «να ασκούν, ως δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες για είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να παρίστανται και να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες». Επιπλέον, το νέο πλαίσιο προσδιορίζει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να νομιμοποιείται η άσκηση των παρεχόμενων δικαιωμάτων από τους διαχειριστές πιστώσεων.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα του να νομιμοποιούνται οι servicers ως επισπεύδοντες πλειστηριασμών ήρθε στην επικαιρότητα μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου περί του αντιθέτου. Βέβαια, και μέχρι σήμερα τα «κοράκια» των funds και οι servicers το έκαναν έτσι κι αλλιώς, πατώντας πάνω σε νόμο του 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε νόμο του 2003, επί ΠΑΣΟΚ. Απλά με την τροπολογία διευθετήθηκε η νομική ...λεπτομέρεια που εντόπισε ο Αρειος Πάγος ότι έπρεπε.

Με τη δεύτερη τροπολογία η κυβέρνηση σπεύδει να πετάξει εκτός διαδικασίας τους χρεωμένους δανειολήπτες που προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο μπαίνοντας στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να βρουν χρήματα και να σώσουν το σπίτι τους, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τη ρύθμιση. Επιταχύνει έτσι το ξεσπίτωμα, για να μη χάνουν χρόνο τα «κοράκια» στην «αξιοποίηση» των ακινήτων.

Χαριστική βολή

Οπως αναφέραμε προηγουμένως, το νομοσχέδιο, με τίτλο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων - Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής», ή αλλιώς «ΗΡΑΚΛΗΣ 3», ψηφίστηκε χτες επί της αρχής κατά πλειοψηφία, με 158 ψήφους υπέρ και 139 κατά σε σύνολο 297 ψηφισάντων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι 10 από τους 11 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισαν «παρών» σε τρία άρθρα του νομοσχεδίου, ένα από τα οποία προβλέπει ότι οι servicers δύναται να λογίζονται ακόμα και μη εποπτευόμενοι από την Τράπεζα της Ελλάδος οργανισμοί.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει ένα ακόμα τεράστιο κρατικό πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αν εκπέσουν θα επιβαρύνουν το χρέος, δηλαδή τον λαό. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την αγοραπωλησία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να δημιουργήσει μια «δευτερογενή» αγορά, με περαιτέρω αγοραπωλησίες μεταξύ τέτοιων «αγοραστών πιστώσεων».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Αλλωστε, την προηγούμενη βδομάδα είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την παύση των πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων της λαϊκής οικογένειας, πρόταση νόμου την οποία απέρριψε η κυβέρνηση.

«Η αγωνία και το ενδιαφέρον του αστικού συστήματος, των αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης είναι να υπάρχει πλήρης στήριξη των τραπεζών. Γιατί οι τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελούν την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, τον αιμοδότη λογαριασμών. Γι' αυτό δεν διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και κυρίως οι ευάλωτοι δανειολήπτες που βρίσκονται στα νύχια των αγοραστών πιστώσεων - κοράκια τα λέει ο απλός κόσμος», επεσήμανε στην τοποθέτησή της η Διαμάντω Μανωλάκου, εισηγήτρια εκ μέρους του ΚΚΕ.

Η προστασία της κατοικίας του λαού επαφίεται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας επί του νομοσχεδίου. Κατήγγειλε τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους λόγω της επίθεσης διαρκείας από όλες τις κυβερνήσεις στο λαϊκό εισόδημα, της συνεχούς εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών και της ακρίβειας, της τεράστιας φοροεπιδρομής. Επέρριψε ευθύνες στα τρία κόμματα που κυβέρνησαν και όχι μόνο διατήρησαν τις προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, με τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, αλλά τους μπούκωσαν και με «ζεστό» χρήμα για να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ, τόνισε, είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς λέει ότι πρέπει να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και το μεγάλο κεφάλαιο. Και αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε το Κόμμα για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων, αλλά και παύση των πλειστηριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της λαϊκής οικογένειας, επισημαίνοντας την ανάγκη για γενναίο «κούρεμα» των δανείων, αφαίρεση τόκων και πανωτοκίων, διαγραφή των χρεών των μικροοφειλετών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, κ.ά.

Θωρακίζονται οι τράπεζες και τα «κοράκια» με το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και το πρόγραμμα «Ηρακλής 3», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι για την προστασία των δανειοληπτών που βασανίζονται από τα χρέη, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, και ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το πογκρόμ των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών. Χαρακτήρισε πρόκληση την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει ότι είναι κατά των πλειστηριασμών, όταν ως κυβέρνηση έδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στα funds και τα προίκισε με τα εργαλεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του «ιδιώνυμου» αδικήματος εναντίον όσων αγωνίζονται για να μη χάσουν λαϊκές οικογένειες τα σπίτια τους.

«Το σχέδιο νόμου για τα δάνεια είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών, σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της για αυξήσεις στη φορολογία, ύψους 6,2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός», επεσήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι για τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται 14.000 πλειστηριασμοί, τους τελευταίους 18 μήνες έχουν γίνει 96.000 και από το 2020 υπολογίζονται σε 150.000 συνολικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ