Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπαράζ προσφυγών για τα Ολυμπιακά έργα

«Οχι» στις κυκλοφοριακές επεμβάσεις στην παραλία Σαρωνικού, λέει το ΕΚΑ

Με προσφυγές απαντούν οι θιγόμενοι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου στις επιπτώσεις, που δέχονται από τα Ολυμπιακά έργα, ζητώντας δικαστική προστασία. Ετσι, πριν ακόμη δημοσιευτούν οι απορριπτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διαπλάτυνση της Μαραθώνιας διαδρομής (Μαραθώνας - Αγία Παρασκευή) και τους δύο ανισόπεδους κόμβους που πρόκειται να κατασκευαστούν στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος (κόμβος Ποσειδώνος - Καλαμακίου και κόμβος Ποσειδώνος - Αλίμου) κατέθεσαν νέες προσφυγές για τα ίδια έργα.

Αλλη μια προσφυγή κατέθεσε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αττικής, εκπροσωπώντας αγρότες της περιοχής Μαραθώνα, οι οποίοι στρέφονται κατά της διαπλάτυνσης της μαραθώνιας διαδρομής, ενώ στην προσφυγή βάζουν θέματα παράνομης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των κτημάτων τους.

Στο μεταξύ, προσφυγές κατατέθηκαν στο ΣτΕ από κατοίκους του Αλίμου και αφορά τη «βελτίωση τμήματος της Παραλιακής λεωφόρου (από τη λεωφόρο Αμφιθέας μέχρι τη λεωφόρο Αλίμου), καθώς επίσης και γραμμή για το τραμ στην ίδια περίπου περιοχή. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις, που ενέκριναν τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα παραπάνω έργα, επειδή θα προκαλέσουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Την πλήρη διαφωνία του με τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στο κυκλοφοριακό σύστημα της παραλίας του Σαρωνικού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τονίζοντας ακόμη ότι συμπαρατάσσεται με τους κατοίκους της περιοχής, τους Δήμους και τους επιστημονικούς φορείς που αντιτίθενται σε αυτήν την επέμβαση.

Το ΕΚΑ διαπιστώνει ότι η μετατροπή της λεωφόρου Ποσειδώνος σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας θα προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην περιοχή, όπως ηχορρύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Ακόμη, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μια ακόμη σοβαρή επίπτωση τόσο περιβαλλοντική όσο και κοινωνική σε σχέση με το αστικό περιβάλλον θα είναι διάρρηξη της συνέχειας του αστικού ιστού της περιοχής και η μη προσπελασιμότητα των κατοίκων της περιοχής και των πολιτών της Αθήνας στη θάλασσα. «Οι κάτοικοι της περιοχής, τονίζεται, αντιδρούν και δικαίως σ' αυτό το έργο που θα επιβαρύνει τη ζωή τους στο όνομα της διευκόλυνσης των οδικών και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν πάντα πρόσκαιρο χαρακτήρα, αφού οι όποιες βελτιώσεις αίρονται από την αδηφάγο επέκταση της χρήσης του ΙΧ».

Το ΕΚΑ απαιτεί την άμεση αναθεώρηση της σχετικής επιλογής και υπογραμμίζει ότι επειδή η πόλη θα υπάρχει και την επόμενη μέρα από τους Αγώνες, η κυκλοφορία στην περιοχή για τις μέρες των Αγώνων θα μπορούσε να διευθετηθεί με έναν καλό συντονισμό της ροής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ