Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Δήμος και ΕΟΤ ξεπουλούν την πλαζ της Αγυιάς!

Εντονη αντίδραση της κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» που διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο. Ο Παν. Κοσιώνης κατήγγειλε το εκκολαπτόμενο σκάνδαλο και την εμπορευματοποίηση και το βιασμό του εκεί περιβάλλοντος

Την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη, προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής της Πάτρας να βγάλει στο σφυρί 78 στρέμματα της πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά και καλεί σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία στο συγκεκριμένο χώρο, σήμερα, Σάββατο 6 Απρίλη, στις 6 μ.μ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Παναγιώτης Κοσιώνης στα γραφεία της Κίνησης στην Πάτρα, κατήγγειλε τις ενέργειες του δημάρχου Πατρών Ευάγγελου Φλωράτου, να παραχωρήσει για εκμετάλλευση τη συγκεκριμένη πλαζ σε ιδιώτες, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο - βιότοπο μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης που αποτελεί ανάσα ζωής για τον πατραϊκό λαό και μετατρέπεται σε οικόπεδο - επιχείρηση, με έκτακτες χρήσεις που σκοπεύουν στο κέρδος. Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε στο δήμο το 1995 για 30 χρόνια από τον ΕΟΤ με σκοπό την αξιοποίησή του και τη δημιουργία χώρων αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων, χώρων πολλαπλών χρήσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων, δημιουργικής απασχόλησης που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τον προηγούμενο χρόνο έγινε ανακατασκευή του «Κάμπινγκ» και δαπανήθηκαν 550 εκατομμύρια δραχμές ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ) και η οποία ικανοποιώντας τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών τούς παραδίδει τις ακτές του ΕΟΤ.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι, καταγγέλλει την κερδοσκοπία που επιχειρείται στην περιουσία των Πατρινών με κύριο υπεύθυνο τον «Ευάγγελο Φλωράτο που για ίδιους λόγους προχωρά σε κοινοπραξία με άγνωστους όρους με την εταιρία "Τουριστικά Ακίνητα" χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκποιούν από κοινού τον ζωτικής αξίας για την Πάτρα χώρο της πλαζ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει προτάσεις για δημιουργία ξενοδοχείων, νεροτσουληθρών, μπαρ, εστιατορίων, κλαμπ κλπ., χρήσεων εντελώς ασύμβατων με την περιοχή, έξω από την υφιστάμενη νομοθεσία, αφού η πλαζ είναι μέρος προστατευόμενου έλους». Και συνεχίζει: «Η δικαιολογία της δημοτικής αρχής ότι δήθεν ο δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί τους χώρους του γι' αυτό τους παραχωρεί για εκμετάλλευση, δεν μπορεί να συγκαλύψει το εκκολαπτόμενο σκάνδαλο. Το αυτονόητο για μας είναι ότι πρώτα πρέπει να προδιαγραφούν ακριβώς οι λειτουργίες και χρήσεις του χώρου της πλαζ με βάση τις ανάγκες του πατραϊκού λαού και κατόπιν να εξεταστεί η διαχείρισή του, με διαφανείς διαδικασίες ανοιχτές σε όλους. Φαίνεται όμως πως μια τέτοια διαδικασία δεν τη θέλει η Δημοτική Αρχή».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται πως «είναι σαφές ότι η "αξιοποίηση" του Κάμπινγκ από μεγαλοεπιχειρηματίες σημαίνει ότι ένας δημοτικός χώρος για χρήσεις σε όφελος του λαού μετατρέπεται σε οικόπεδο για χρήσεις που σκοπεύουν στο κέρδος και μάλιστα θα απευθύνονται σε μια μειοψηφία πολιτών που θα μπορεί να πληρώσει τις όποιες "υπηρεσίες" που θα προσφέρονται. Η εμπορευματοποίηση του εκεί φυσικού περιβάλλοντος, ο βιασμός του δε βρίσκει σύμφωνους παρά μόνον, όσους διακατέχονται από το βαρβαρισμό μιας χυδαίας, κερδοσκοπικής "Ανάπτυξης" με θύμα την κοινωνία, την πόλη μας».

Η Κίνηση καταλήγει στην ανακοίνωσή της με αγωνιστικό κάλεσμα «προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επαφή με τη θάλασσα, το περιβάλλον, τη φύση, να μη σβήσουν την "ανάσα" των Πατρινών οι κερδοσκόποι που προωθούνται από κυβέρνηση - Φλωράτο» και διατυπώνει την πρόταση: «η πλαζ να έχει χρήσεις εντελώς ήπιες και ήσυχες, που να περιλαμβάνει παιδότοπους, αθλητικούς χώρους, κυλικεία, μικρό εστιατόριο κλπ. για να απολαμβάνουμε ήσυχα τη φύση - θάλασσα, για να μπορεί να βρει ακόμα και ο τουρίστας ένα χώρο ελκυστικό, διαφορετικό από κάθε άλλη ελληνική πόλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ