Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Χέρι» και στα αυτοδιαχειριζόμενα επικουρικά ταμεία

Με δικαστικές μεθοδεύσεις επιχειρείται η μετατροπή του Ταμείου των δημοσιογράφων σε ΝΠΔΔ, από ΝΠΙΔ...

Με νομικά τερτίπια η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία (π.χ. τραπεζοϋπαλλήλων και δημοσιογράφων), αλλάζοντας τη νομική τους μορφή, από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου! Αλλάζοντας, δηλαδή, το χαρακτήρα που έχουν τα αυτοδιαχειριζόμενα επικουρικά ταμεία, η κυβέρνηση - αν και δε συμμετέχει στη χρηματοδότηση των Ταμείων αυτών - επιχειρεί, στην κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών της επιλογών: α) Να βάλει στο χέρι τα σημαντικά αποθεματικά των Ταμείων, αφού, αν αλλάξει τη νομική μορφή των Ταμείων, θα τα διαχειρίζεται άμεσα το δημόσιο, όπως, π.χ., γίνεται με το Ταμείο κύριας ασφάλισης των εργαζομένων στον Τύπο, το ΤΣΠΕΑΘ. β) Να «κουτσουρέψει» τα όποια ελάχιστα δικαιώματα έχουν κατακτήσει οι ασφαλισμένοι σ' αυτά, αφού η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τις όποιες ασφαλιστικές ρυθμίσεις έχουν γίνει είτε θα γίνονταν στο μέλλον με βάση την οικονομική δυνατότητα των Ταμείων αυτών.

Ετσι, στην κατεύθυνση αυτή και στα μουλωχτά, η κυβέρνηση, με προσφυγή του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), ζητά να χαρακτηριστεί ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης-Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, από Ιδιωτικού Δικαίου που είναι. Η προσφυγή έγινε γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις, του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπέρ της άποψης για ΝΠΔΔ) και του Αρείου Πάγου (υπέρ της άποψης για ΝΠΙΔ).

Ασφαλώς, το γεγονός ότι το θέμα και το σχετικό αίτημα ανακινείται από τον γενικό επίτροπο, και στο συγκεκριμένο χρόνο, δείχνει πως δεν είναι άσχετο από τις κυβερνητικές επιδιώξεις... Ενώ έκπληξη, τουλάχιστον, προκαλεί και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΑΕΔ έσπευσε να ορίσει την εκδίκαση της υπόθεσης σε μερικές μόνο βδομάδες από την κατάθεση της αίτησης -κατατέθηκε το Μάρτη και ορίστηκε δικάσιμος μέσα στο Μάη! Ενώ είναι γνωστό ότι μείζονος σημασίας υποθέσεις χρειάζονται πολλούς μήνες και χρόνια για να «μπουν στη σειρά» για εκδίκαση.

Επί της ουσίας, ο αιτών γενικός επίτροπος, παραβλέποντας το αυτοδιοικούμενο του ΕΔΟΕΑΠ και το καταστατικό του, που προσδιορίζει το χαρακτήρα του οργανισμού ως ΝΠΙΔ, όπως το αναγνώρισε και ο Αρειος Πάγος στην απόφασή του, ζητά από το ΑΕΔ να αποφασίσει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ΝΠΔΔ, όπως τον θέλει η κυβέρνηση, για να επιβάλει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της...

Και αν όλα αυτά σε άλλες περιόδους θα χαρακτηρίζονταν εξωφρενικά, στη σημερινή συγκυρία, ασφαλώς, δεν μπορεί παρά να εντάσσονται στους συνολικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το χτύπημα των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως και όλων των άλλων ασφαλισμένων. Και όλα αυτά δεν είναι άσχετα από άλλες παράλληλες κινήσεις που γίνονται -με αφορμή υπόθεση που αφορά στα Ταμεία των νομικών - με στόχο τους οικονομικούς πόρους των Ταμείων των δημοσιογράφων (Αγγελιόσημο). Για όλους αυτούς τους λόγους είναι έξω από τη σημερινή πραγματικότητα, αν δεν είναι εκ του πονηρού, «διαβεβαιώσεις» των επίσημων συνδικαλιστικών ηγεσιών των δημοσιογραφικών ενώσεων πως, τάχα, δεν αγγίζει τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ η κυβερνητική επιχείρηση των αντιασφαλιστικών ανατροπών. Είναι χρέος όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ να συμπαραταχτούν αγωνιστικά με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ