ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για πραγματικές αυξήσεις και Δώρο Χριστουγέννων

Στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Λογιστήριο. Καλούν δεκάδες συνδικάτα που συντονίζουν τη δράση τους

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37) σήμερα, Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ. προχωρούν Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στο εισόδημα και άμεση απόδοση του Δώρου Χριστουγέννων.

Με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θα δώσει «αυξήσεις», που όμως μεταφράζονται σε μόλις 40 ευρώ τον μήνα για κάθε δημόσιο υπάλληλο ενώ οι απώλειες του ονομαστικού μισθού την περίοδο 2008 - 2020 ξεπέρασαν το 25% και το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δίνουν με τη σημερινή κινητοποίηση μια πρώτη μαχητική απάντηση.

Ομοσπονδίες και συνδικάτα διεκδικούν μεταξύ άλλων αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία κ.ά.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα, Τετάρτη, στάσεις εργασίας έχουν προκηρύξει: Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (12 μ. - λήξη ωραρίου), η ΕΙΝΑΠ (11 π.μ. - 3 μ.μ.), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (11 π.μ. - λήξη ωραρίου), το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία καλούν στην κινητοποίηση

Μέχρι χτες αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας είχαν πάρει 7 Ομοσπονδίες και 35 Σωματεία του Δημοσίου:

Οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης τέως Βιομηχανίας Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, 1ης και 2ης ΥΠΕ, Υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής, Υπουργείου Τουρισμού, Περιφέρειας Αττικής, Ελλήνων Αρχαιολόγων, Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ΕΦΕΤ, Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών. Τα Σωματεία Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές, τ. Υπουργείου Ανάπτυξης (Τομείς Βιομηχανίας και Ενέργειας), δήμου Πετρούπολης, δήμου Αγίων Αναργύρων, δήμου Ηλιούπολης, δήμου Γαλατσίου, δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, δήμου Κορυδαλλού, δήμου Καισαριανής, δήμου Περάματος, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Γ' Αθήνας. Οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΚΑΤ, «Θριάσιο», «Μεταξά», Αιγινήτειο και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

«Ως εδώ με τις αυξήσεις - κοροϊδία! Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο απαιτούμε ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματός μας», σημειώνουν επίσης σε κοινό τους κάλεσμα σωματεία του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, καλώντας σε σύσκεψη την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51). Πιο συγκεκριμένα, το κάλεσμα απευθύνουν οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Υπ. Μακεδονίας - Θράκης και Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Νέα αγωνιστική κάθοδος στην Αθήνα τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη

Μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο φορέων την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στη Λάρυμνα

Σε νέα κάθοδο στην Αθήνα και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στο υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, στις 12 μ., θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν στο τέλος του έτους.

Ηδη το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα πήρε απόφαση για τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Οπως σημειώνει μάλιστα το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, οι εξελίξεις που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ αλλά και συνολικότερα τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής καθιστούν επιτακτική όσο ποτέ την ανάγκη κοινής σύμπλευσης και διεκδίκησης.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές βάλτε τα μπροστά», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα του αγώνα τους.

«Συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους και τα επαγγέλματα της περιοχής μας, για να μη μαραζώσει ο τόπος μας», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να συναντηθεί με τα Σωματεία και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

Καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα του εφησυχασμού καθώς το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι ότι «από τις 25 έως τις 30 Δεκέμβρη 2023 απολύονται ανά ομάδες οι 60 περίπου εργαζόμενοι των εργολαβιών και στις 31 Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ». Προσθέτει ότι «το αίτημά μας σε αυτήν τη φάση είναι: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε, με ευθύνη της κυβέρνησης, να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη και υλοποίηση σχεδίου συντήρησης - προετοιμασίας επαναλειτουργίας».

Κοινός αγώνας για να μη μαραζώσει η περιοχή

Επιχειρώντας μια εκτίμηση των επιπτώσεων των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης στην περιοχή της Λοκρίδας, το Σωματείο τονίζει ότι από τον Μάρτη του 2020 που ξεκίνησε το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης έχουν χαθεί πάνω από 400 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι μέχρι τον Μάρτη του 2020 υπήρχε εισόδημα περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τις απολαβές των αυτοαπασχολούμενων και των προμηθευτών, το οποίο πλέον δεν ξεπερνά τις 900.000 ευρώ τον μήνα.

Υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση που δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, από το νέο έτος θα χαθούν και αυτά τα χρήματα στην περιοχή της Λοκρίδας. Επισημαίνει μάλιστα ότι στις αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία που έχουν ήδη προκαλέσει οι εγκληματικοί σχεδιασμοί στη ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει κανείς να προσθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται να τσακίσει τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, το χαμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της Λοκρίδας από την ακαρπία που υπολογίζεται σε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, τα συνολικότερα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, τις τεράστιες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης και τα γύρω Νοσοκομεία Λιβαδειάς, Θήβας και Λαμίας.

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα τονίζει την αποφασιστικότητα τώρα να συνεχίσουν τον αγώνα για την εργασία και τα δικαιώματά τους και για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη - συλλαλητήριο που οργανώνεται την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα με περιεχόμενο «την κλιμάκωση του αγώνα για τη συντήρηση και επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας, αλλά και τον συντονισμό κοινού αγώνα με τα δίκαια αιτήματα των άλλων εργαζομένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής μας».

Να γίνει η σημερινή κινητοποίηση σταθμός κλιμάκωσης

Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ειπωθεί πολλά. Τα παπαγαλάκια του συστήματος βαφτίζουν τα 40 ευρώ τον μήνα «αυξήσεις - μαμούθ στο Δημόσιο», όμως η πραγματικότητα δεν κρύβεται: Οι αυξήσεις δεν φτάνουν ούτε για έναν καφέ τη μέρα ενώ οι μειώσεις στους μισθούς τα προηγούμενα έτη, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει και τη φοροκαταιγίδα που εξαπολύεται στα λαϊκά εισοδήματα, έχουν ως αποτέλεσμα ο μήνας να μη βγαίνει και για τους δημόσιους υπάλληλους.

Τους τελευταίους μήνες, αυτή η εκρηκτική κατάσταση αποτυπώνεται ανάγλυφα σε μαζικές ζωντανές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων. Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες τοποθετήσεις απλών υπαλλήλων: «Δεν πάει άλλο! Πάω σούπερ μάρκετ και αγοράζω 100 γραμμάρια φέτα!». «Κρέας τρώμε μια φορά στις 15 μέρες!». «Βάζω λάδι στη σαλάτα με το σταγονόμετρο!». «Τα ενοίκια έχουν πάει στο θεό, απλά δεν βγαίνω!».

Σε αυτήν τη βάση, υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα σωματείων που όχι μόνο πήραν απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης, αλλά ενίσχυσαν αυτήν την πρωτοβουλία με στάση εργασίας, ως ένα βήμα ακόμα μεγαλύτερης στήριξης αυτής της μάχης. Ενδεικτικά, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού πήρε ομόφωνα απόφαση συμμετοχής με στάση εργασίας, όπως και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, κάτω μάλιστα από χειροκροτήματα!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην επιδείνωση της ζωής τους. Στις 29 και 30 Νοέμβρη οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνολικά οι υγειονομικοί, έδωσαν με μεγάλη επιτυχία μια σημαντική απεργιακή μάχη απέναντι την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση στην Υγεία και τις άθλιες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να προστατέψουν τις ζωές του λαού.

Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, επίσης, αγωνίζονται ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και στην απαξίωση των υπηρεσιών, η οποία αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο και στις πρόσφατες καταστροφές με τις πλημμύρες. Μόνο στη Λάρισα, οι λιγοστοί εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καλούνται να διεκπεραιώσουν 13.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν!

Οι εργαζόμενοι στους δήμους προετοιμάζουν την απεργία τους, με την απόφαση που παίρνουν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους, με αιχμή το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Γι' αυτόν τον λόγο επιδιώκουμε αυτή η παράσταση διαμαρτυρίας να μην είναι μια αποσπασματική πρωτοβουλία στο Δημόσιο, αλλά να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος. Μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας με μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Να διαμορφώσουμε με σκληρή δουλειά όρους και προϋποθέσεις για μεγάλη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία μέσα στον Γενάρη, για να αντιπαρατεθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική με διεκδικήσεις που έχουν κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες κι όχι τις αντοχές της οικονομίας.


Αντώνης ΠΑΤΙΔΗΣ
Αντιπρόεδρος της ΕΕ της ΠΟΕ ΔΟΥ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

Οι διεκδικήσεις των σωματείων του Δημοσίου
  • Να αποδοθεί τώρα το Δώρο Χριστουγέννων.
  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
  • Κατάργηση της διάκρισης που υπάρχει στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όπου οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.
  • Κατάργηση του χαρατσιού 2% της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
  • Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η «παγωμένη» διετία 2016 - 2017.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.
  • Πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για την ένταξη του υπαλλήλου σε μισθολογικό κλιμάκιο κατά τον διορισμό του στο Δημόσιο.
  • Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία.
  • Επέκταση και χορήγηση χωρίς καμιά περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο σύνολο των υπαλλήλων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ