Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να γίνει η σημερινή κινητοποίηση σταθμός κλιμάκωσης

Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ειπωθεί πολλά. Τα παπαγαλάκια του συστήματος βαφτίζουν τα 40 ευρώ τον μήνα «αυξήσεις - μαμούθ στο Δημόσιο», όμως η πραγματικότητα δεν κρύβεται: Οι αυξήσεις δεν φτάνουν ούτε για έναν καφέ τη μέρα ενώ οι μειώσεις στους μισθούς τα προηγούμενα έτη, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει και τη φοροκαταιγίδα που εξαπολύεται στα λαϊκά εισοδήματα, έχουν ως αποτέλεσμα ο μήνας να μη βγαίνει και για τους δημόσιους υπάλληλους.

Τους τελευταίους μήνες, αυτή η εκρηκτική κατάσταση αποτυπώνεται ανάγλυφα σε μαζικές ζωντανές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων. Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες τοποθετήσεις απλών υπαλλήλων: «Δεν πάει άλλο! Πάω σούπερ μάρκετ και αγοράζω 100 γραμμάρια φέτα!». «Κρέας τρώμε μια φορά στις 15 μέρες!». «Βάζω λάδι στη σαλάτα με το σταγονόμετρο!». «Τα ενοίκια έχουν πάει στο θεό, απλά δεν βγαίνω!».

Σε αυτήν τη βάση, υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα σωματείων που όχι μόνο πήραν απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης, αλλά ενίσχυσαν αυτήν την πρωτοβουλία με στάση εργασίας, ως ένα βήμα ακόμα μεγαλύτερης στήριξης αυτής της μάχης. Ενδεικτικά, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού πήρε ομόφωνα απόφαση συμμετοχής με στάση εργασίας, όπως και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, κάτω μάλιστα από χειροκροτήματα!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην επιδείνωση της ζωής τους. Στις 29 και 30 Νοέμβρη οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνολικά οι υγειονομικοί, έδωσαν με μεγάλη επιτυχία μια σημαντική απεργιακή μάχη απέναντι την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση στην Υγεία και τις άθλιες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να προστατέψουν τις ζωές του λαού.

Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, επίσης, αγωνίζονται ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και στην απαξίωση των υπηρεσιών, η οποία αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο και στις πρόσφατες καταστροφές με τις πλημμύρες. Μόνο στη Λάρισα, οι λιγοστοί εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καλούνται να διεκπεραιώσουν 13.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν!

Οι εργαζόμενοι στους δήμους προετοιμάζουν την απεργία τους, με την απόφαση που παίρνουν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους, με αιχμή το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Γι' αυτόν τον λόγο επιδιώκουμε αυτή η παράσταση διαμαρτυρίας να μην είναι μια αποσπασματική πρωτοβουλία στο Δημόσιο, αλλά να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος. Μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας με μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Να διαμορφώσουμε με σκληρή δουλειά όρους και προϋποθέσεις για μεγάλη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία μέσα στον Γενάρη, για να αντιπαρατεθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική με διεκδικήσεις που έχουν κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες κι όχι τις αντοχές της οικονομίας.


Αντώνης ΠΑΤΙΔΗΣ
Αντιπρόεδρος της ΕΕ της ΠΟΕ ΔΟΥ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ