Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν την πολύμορφη δράση για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Σταθμός στον αγωνιστικό συντονισμό η πανελλαδική σύσκεψη στις 10 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας

Χιλιάδες στρέμματα γης παραμένουν κάτω από το νερό στη Θεσσαλία
Χιλιάδες στρέμματα γης παραμένουν κάτω από το νερό στη Θεσσαλία
Με τα τρακτέρ να παραμένουν παραταγμένα σε χωριά της Καρδίτσας κι άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δυναμώνουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σταθμό στη δράση των αγροτοκτηνοτρόφων θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητηθούν η κλιμάκωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεών τους.

Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, επιβεβαιώνουν ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους γιατί πλέον τίθεται για πολλούς από αυτούς θέμα για την επιβίωσή τους.

Η μειωμένη παραγωγή σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών προστασίας αλλά και των διαφόρων ασθενειών που εμφανίστηκαν σε καλλιέργειες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις τιμές - φωτιά σε ρεύμα, ζωοτροφές, λιπάσματα, έχουν ως αποτέλεσμα ο αγρότης όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Μάλιστα, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κι άλλο εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.


Ειδικά στη Θεσσαλία, οι αγρότες μετά τις πλημμύρες είναι αντιμέτωποι με μια καταστροφή πρωτόγνωρη, που καμιά σχέση δεν έχει με τις απώλειες που έτσι κι αλλιώς έχουν κάθε τόσο και για τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις ώστε να «βγάλουν τη χρονιά». Πλέον μιλάμε για βιοπαλαιστές που αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης δεν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν τη γη τους για πολλά χρόνια από σήμερα.

Για παράδειγμα, στον νομό Λάρισας 160.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή του. Αντίθετα, ακούγονται απόψεις από κυβέρνηση και τοπικές αρχές, όπως «αν επιλέξουμε ότι 150.000 - 160.000 στρέμματα πρέπει να είναι η φυσική λεκάνη πλημμυρικής απορροής του Πηνειού» ή για «μεγάλωμα» της λίμνης Κάρλα κατά 20.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, οι περίφημες αποζημιώσεις και τα μέτρα αποκατάστασης που τους είχε τάξει η κυβέρνηση όχι μόνο καθυστερούν αλλά είναι και εντελώς ανεπαρκή.

Στο φόντο αυτό, σε σύσκεψη που οργάνωσε χθες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Παρακάρλιων χωριών αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα άμεσα αιτήματά τους. Με στόχο μάλιστα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση αποφασίστηκε να βγουν αγωνιστικά τα τρακτέρ στους δρόμους του νομού, και πιο συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη.

Αύριο οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωράνε αύριο οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί διεκδικώντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους από την ακαρπία.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.

-- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία.

-- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, όπως και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν αύριο στη Λαμία, στις 11 π.μ., στο διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (λεωφόρος Καλυβίων), στον Βόλο, στις 11 π.μ. στην Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία), στη Μυτιλήνη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του ΙΚΑ, στο Μεσολόγγι, στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία), στα Χανιά, στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια.

Ταυτόχρονα προετοιμάζονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη από τους παραγωγούς μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών - καρυδιών. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί κινητοποιήσεις σε Αγιά, Ελασσόνα και Αρτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ