Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο της φορολεηλασίας

Με την εισαγωγή του σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβέρνηση προς ψήφιση συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φορτώνει νέα ασήκωτα φορολογικά βάρη στους μικρούς ΕΒΕ.

Χτες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι η επίθεση στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα ως προαπαιτούμενο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Ξ. Μπαραλιάκος, «εν μέσω συζήτησης του νομοσχεδίου, ο οίκος "Fitch" έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, αναβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο». Σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά «εθνική επιτυχία», ομολόγησε ουσιαστικά ότι οι επενδυτικές βαθμίδες στηρίζονται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών. Ενα ξεζούμισμα, για το οποίο ο αρμόδιος υφυπουργός, Χ. Θεοχάρης, προειδοποίησε ότι θα ενταθεί, αφού όπως είπε είναι στο ...DNA η φοροδιαφυγή και «πρέπει να το χτυπήσουμε».

Μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε ως «κόρη οφθαλμού» τον ψηφιακό κλοιό που φέρνει το νομοσχέδιο ειδικά για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, ο οποίος εκτός από εργαλείο για τη φορολογική τους αφαίμαξη θα προσθέσει και νέα χαράτσια, αφού η εφαρμογή των υποχρεωτικών διατάξεων προϋποθέτει οργανωμένο λογιστήριο για κάθε επιχείρηση.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως στο σημείο αυτό της «ψηφιοποιημένης αφαίμαξης» συμφωνούν η ΝΔ τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ, που κατά τ' άλλα εναντιώνονται στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο επιθετικά αυτά τα «ψηφιακά εργαλεία». «Εκμεταλλευτείτε το myDATA, τις ταμειακές μηχανές, συνδέστε τα POS με το υπουργείο Οικονομικών, να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ όλων των Υπηρεσιών, ώστε να φαίνεται η εικόνα του κάθε φυσικού προσώπου, του κάθε νοικοκυριού, τι καταναλώνει, από πού τα βρίσκει», ανέφερε χαρακτηριστικά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Γαβρήλος, υιοθετώντας πλήρως τα κυβερνητικά προσχήματα. Μάλιστα, μετέφερε την ανησυχία του ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δημιουργεί «αντικίνητρα» για τη φορολόγηση. Ο δε εισηγητής του ΠΑΣΟΚ μετέφερε τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνουν έλεγχοι αν υπάρξουν μαζικά αιτήματα από επαγγελματίες. Ξεκαθάρισε ότι είναι «θετικές διατάξεις» οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, δηλαδή τα μέσα με τα οποία θα εφαρμόζεται το νομοσχέδιο που καταψηφίζει.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα

Τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου ανέδειξε για μια ακόμα φορά εκ μέρους του ΚΚΕ ο ειδικός αγορητής του, Χρήστος Τσοκάνης, στην επιτροπή.

Μετέφερε την πλήρη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των επαγγελματιών και εμπόρων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί.

Επανέλαβε τα αιτήματα των μικρών επαγγελματιών, που το ΚΚΕ έχει καταθέσει και στη Βουλή ως πρόταση νόμου, για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 για κάθε τέκνο, ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, περικοπή των τόκων και των προσαυξήσεων των κεφαλαίων των δανείων.

Κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει παλαιότερα και σήμερα εμφανίζονται ότι στηρίζουν τους αυτοαπασχολούμενους, όταν με την πολιτική τους έχουν τσακίσει το εισόδημά τους όλα τα χρόνια.

Κατέρριψε έναν προς έναν τους μύθους της κυβέρνησης με τους οποίους προσπαθεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα και ανέδειξε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ για μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων κι εμπόρων, και μάλιστα χρεωμένων, για να χάσουν σπίτια και περιουσίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σημείωσε ότι είναι ψέματα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα λεφτά που θα εισπραχθούν θα πάνε σε Παιδεία και Υγεία, αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις προσωπικού δεν καλύπτουν ούτε τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στα ψηφιακά συστήματα τύπου myDATA, που υπερασπίζονται όλα τα άλλα κόμματα, σημείωσε ότι θα επιφέρουν πλήθος προστίμων στους ήδη υπερχρεωμένους επαγγελματίες, ενώ λόγω της φανταστικής αύξησης του εισοδήματος που επιβάλλει η κυβέρνηση, θα κοπούν τα διάφορα επιδόματα που παίρνουν τώρα οι λαϊκές οικογένειες.

Τέλος, υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, διατηρεί και επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, τραπεζίτες και επενδυτές, οι οποίοι πληρώνουν μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων, με τους μισθωτούς, συνταξιούχους και ΕΒΕ να πληρώνουν το υπόλοιπο 95% της φορολογίας.

Καταλήγοντας κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των επαγγελματιών και εμπόρων, για να σπάσει την κοινωνική συμμαχία ΕΒΕ, εργαζομένων κι αγροτών, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό και εγρήγορση ώστε να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί αυτό το αντιλαϊκό νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ