Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
«Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το φορο-έκτρωμα» διαδήλωσαν και χθες στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με κατεβασμένα τα ρολά σε μαγαζιά και γραφεία και νέα μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ακόμα πιο αποφασιστικά αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και βιοτέχνες, επιστήμονες που δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοκινητιστές ταξί έδωσαν χτες συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που στις επιτροπές της Βουλής συνεχιζόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου που απειλεί με νέα φοροαφαίμαξη το εισόδημά τους, οι επαγγελματίες απαίτησαν την απόσυρσή του και διεκδίκησαν αφορολόγητο όριο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρα ανακούφισης από τη γενικευμένη ακρίβεια.

Συγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Κλαυθμώνος, έκαναν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), άλλες Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών και βιοτεχνών, φτάνοντας στη συνέχεια με πορεία στο Σύνταγμα. «Αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή», φώναξαν και απαίτησαν αφορολόγητο όριο, μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους από την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Στα γραφεία του ΣΑΤΑ, στην οδό Μάρνη, συγκεντρώθηκαν οι ταξιτζήδες, που από χτες βρίσκονται σε 48ωρη απεργία, σχηματίζοντας μεγάλη πορεία με προορισμό επίσης το Σύνταγμα. Με το δικό τους πανό συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί.

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
Με αφετηρία τα γραφεία του ΔΣΑ και μαζική πορεία συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι δικηγόροι, ενώ δίπλα στους αυτοαπασχολούμενους διαδήλωσε και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης.

Να κλιμακώσουμε την πάλη μας για να μην περάσει το φορολογικό έκτρωμα

«Εστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το φορολογικό έκτρωμα. Το επόμενο διήμερο θα κριθούμε οι φορείς αν θα καταφέρουμε να κλιμακώσουμε την πάλη όλων των επαγγελματιών, των εμπόρων, των επιστημόνων, των βιοτεχνών, των ταξιτζήδων», τόνισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. «Ο Νοέμβρης ήταν ο μήνας που περισσότεροι από άλλες φορές κινητοποιήθηκαν, ήταν ο μήνας που περισσότεροι επαγγελματίες βγάλαμε συμπέρασμα για το ποια είναι η λύση. Η λύση είναι ο ανυποχώρητος συλλογικός ενωτικός αγώνας όλων των επαγγελματιών, βιοτεχνών, επιστημόνων, αυτοκινητιστών», ανέφερε.

«Δεν έχουμε άλλο να πληρώσουμε. Εχουμε ματώσει την τελευταία δεκαετία πάρα πολύ. Στις δικές μας πλάτες φόρτωσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή η κυβέρνηση όλα τα ματωμένα πλεονάσματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις ανακεφαλαιοποιήσεις», υπενθύμισε και συνόψισε τα βάρη που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών: Την κατάργηση του αφορολόγητου, το τέλος επιτηδεύματος, τη φορολογία από το πρώτο ευρώ, την προκαταβολή φόρου. «Χρόνια τώρα ματώνουμε. Αρκετά. Να πάνε να τα πάρουν από τους εφοπλιστές, από τους βιομήχανους, από τους τραπεζίτες. Από αυτούς που έχουν συγκεντρώσει όλο τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Από αυτούς να βρούνε τα λεφτά. Από αυτούς που και αυτό το νομοσχέδιο φοροαπαλλάσσει προκλητικά», απαίτησε.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
«Δεν θα τους περάσει. Τώρα χρειάζεται οι φορείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα να αντιδράσουμε στον αντιδραστικό προϋπολογισμό που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα και προκαταβάλλει ότι θα έχει τα φορολογικά έσοδα από αυτό το έκτρωμα. Δεν θα τους αφήσουμε. Απαιτούμε τώρα αφορολόγητο όριο για όλους τους επαγγελματίες έως 12.000 ευρώ. Κατάργηση τώρα του τέλους επιτηδεύματος. Νισάφι πια, εφτά χρόνια μάς λέει ότι θα το καταργήσει. Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για όλους τους επαγγελματίες, ώστε επιτέλους να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των μαγαζιών μας και όχι των "κορακιών" των funds και των ηλεκτρονικών παραγωγών», υπογράμμισε, για να καταλήξει:

«Είμαστε εδώ. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής το έχει δείξει, θα είναι και αύριο εδώ, θα είναι και μεθαύριο εδώ. Ολοι κρινόμαστε στην κλιμάκωση της πάλης. Τώρα, με μια φωνή, να μην περάσει αυτό το φορολογικό έκτρωμα».

Κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους για την προστασία του εισοδήματος

«Είμαστε μαζί σας. Ξέρουμε ότι ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος. Και το ξέρουμε γιατί κι εμείς πληρώνουμε από την τσέπη μας όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια, τους προϋπολογισμούς και τους άδικους φόρους. Πιστεύουμε ότι έχουμε κοινό αντίπαλο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, το μόνο που μπορεί να μας ενώσει είναι να παλέψουμε ενάντια σε αυτήν την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας», είπε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Από το βήμα της συγκέντρωσης μίλησε για την πάλη των εργαζομένων και των συνδικάτων σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 15ης Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό: «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι κοινός. Πρέπει να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία των μικρών επαγγελματιών, των επιστημόνων μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια σε αυτήν την πολιτική».

Εμπαιγμός οι «βελτιώσεις», θα πληρώσουν οι πιο μικροί

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νωρίτερα είχαν γίνει ομιλίες στη συγκέντρωση στη Σταδίου. «Οι δήθεν βελτιώσεις που λέει ότι έκανε η κυβέρνηση είναι σκέτος εμπαιγμός, μιας και διατηρείται ακέραιος ο πυρήνας του. Το νέο φορολογικό είναι κεφαλικός φόρος και, όπως κάθε κεφαλικός φόρος, χτυπάει πάντα τους μικρούς», κατήγγειλε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. Το ίδιο το υπουργείο, πρόσθεσε, παραδέχεται ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν παραπάνω φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας. «Η νέα φορολογική επιβάρυνση θα κόψει από το εισόδημα που δύσκολα βγάζουμε. Θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών μας, που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς από μας στην απόγνωση, στο λουκέτο, στην ανεργία», τόνισε. Και ξεκαθάρισε:

«Η απάντηση είναι μία - οργάνωση της πάλης μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στην κυβέρνηση και το έκτρωμα που θέλει να ψηφιστεί. Αγώνας διαρκείας. Αγώνας με αντοχή. Αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στα μονοπώλια, τα οποία στηρίζει».

«Σήμερα είμαστε για άλλη μια φορά στον δρόμο», ανέφερε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξύλου, και πρόσθεσε ότι οι επαγγελματίες κατέβασαν χτες τα ρολά στα μαγαζιά τους προκειμένου να μην τους τα κατεβάσει μια και καλή η κυβέρνηση. «Επαγγελματίες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι», τόνισε και επεσήμανε ότι αυτοί που βρίσκονται «στο απυρόβλητο» είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πράγμα που επιβεβαιώνει και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με τις προβλέψεις του για νέες φοροαπαλλαγές.

Πλήθος παρεμβάσεων στο Σύνταγμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απηύθυναν ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Θανάσης Δεβλιώτης, πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Νίκος Ανδρεαδάκης, α' αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του ΣΑΤΑ, ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, ο Μανώλης Μανωλαράκης, από τον Σύλλογο Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα διαδήλωσαν και χθες οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Αριστοτέλους και από κει πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας. Επαγγελματίες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τη σαρωτική επίθεση που φέρνει με στόχο να τους εξαθλιώσει και να τους κλείσει.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Δερμάτινων - Γουναρικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκτός των άλλων κατήγγειλε τη στάση υπονόμευσης από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Μαζικά συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες ταξί, δίνοντας χρώμα στην κινητοποίηση.

Την απόσυρση του απαράδεκτου φορολογικού νομοσχεδίου απαίτησαν χθες το πρωί και στα Γιάννενα εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επιστήμονες και έμποροι, πραγματοποιώντας μαχητική συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση ξεχώρισε για άλλη μια φορά η παρουσία εκατοντάδων δικηγόρων.

«Το νέο φορολογικό έκτρωμα να αποσυρθεί τώρα. Αφορολόγητο όριο για τους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», έγραφε το κεντρικό πανό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υποστέλλουν τις διεκδικήσεις τους.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν η Χριστίνα Τσέτσου, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, η Ελένη Κιοσσέ, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο Σπύρος Μπέγκας, πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών ν. Ιωαννίνων, και η Ευαγγελία Τόλη, γραμματέας του Συλλόγου Ξένων Γλωσσών Palso. Επίσης παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκ μέρους του οποίου χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος Θανάσης Νάκος, και η Γεωργία Χήτου, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.

Με νέα δυναμική κινητοποίηση έξω από την Εφορία Χανίων χθες το μεσημέρι διαδήλωσαν και στην Κρήτη οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αυτοαπασχολούμενοι από όλους τους κλάδους συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΟΥ Χανίων και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ μετά από απόφαση της κοινής σύσκεψης όλων των επαγγελματικών συλλόγων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ