ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμβολική παρέμβαση της ΚΝΕ στο σημείο της δολοφονίας του Κώστα Φραγκούλη

Συμβολική παρέμβαση πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της ΚΝΕ στο σημείο όπου πυροβολήθηκε από αστυνομικό ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος έπεσε θύμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας όταν πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκέμβρη 2022, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια καταδίωξης επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ για καύσιμα. Μετά από 8 μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», ο Κώστας Φραγκούλης έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 13 Δεκέμβρη 2022.

Τα μέλη της ΚΝΕ ανάρτησαν πανό στο σημείο, όπου έγραψαν το σύνθημα «Στη βία του συστήματος καμία ανοχή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησαν την καταδίκη των ενόχων, ενώ παράλληλα μπήκαν μπροστά μέσα από πολύμορφες δράσεις για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών, που είναι η ένταση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα», τόνισε σε δήλωσή του ο Κώστας Τσεχελίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, προσθέτοντας: «Τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση, ο αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση για να τελειώνουμε με το σύστημα που γεννά αυτήν τη βαρβαρότητα, να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ευχολόγια για την αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία

Την ώρα που η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας βασίζεται σε αποσπασματικά και ανεπαρκή έργα, οι δε πυρκαγιές το καλοκαίρι και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έκαναν ολοφάνερη την αποτυχία του υφιστάμενου μοντέλου πολιτικής προστασίας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνάντησή του τη Δευτέρα με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά «ευλόγησαν τα γένια τους» σχετικά με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ενα νομοσχέδιο που οι ρυθμίσεις του όχι μόνο δεν βελτιώνουν την υπάρχουσα νομοθεσία αλλά ενισχύουν τα αρχικά αντιλαϊκά της χαρακτηριστικά, ενώ, παρά την καταχρηστική παρουσία της λέξης «πρόληψη», αυτή είναι ανύπαρκτη ή εξαντλείται σε γραφειοκρατικού τύπου ρυθμίσεις. Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, γιγαντώνεται ο μηχανισμός των επιτροπών και οργάνων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί τον πιο ασφυκτικό τους έλεγχο, ενώ ενισχύεται η διάχυση των ευθυνών, ώστε να αποφεύγεται τελικά το πολιτικό κόστος. Μάλιστα, όσον αφορά τα δάση, εδώ και 25 χρόνια συνεχίζεται ο αποτυχημένος διαχωρισμός της πρόληψης μιας πυρκαγιάς από την κατάσβεσή της, αφού συνεχίζεται η διάσπαση της επιβεβλημένης ενιαίας διαχείρισης και προστασίας ενός δάσους. Αναφορικά με το σύστημα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η κυβερνητική πολιτική εστιάζει σε δράσεις καταστολής και όχι πρόληψης, ενώ την περίοδο 2016 - 2020 το 84% των κρατικών πόρων κατευθύνθηκε προς την καταστολή και μόνο το 16% προς την πρόληψη.

Παρ' όλα αυτά, υπουργός και περιφερειάρχης αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη για «αλλαγές στον στρατηγικό σχεδιασμό και στα έργα υποδομών».

Επικεντρώθηκαν έτσι στις επικαλύψεις - καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, ενώ το πρόβλημα δεν είναι στη διαδικασία αλλά στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που βάζει στον Προκρούστη του «κόστους - οφέλους» τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Ο Β. Κικίλιας ανάμεσα σε άλλα «διαπίστωσε» πως «με δεδομένο ότι το λεκανοπέδιο έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές), είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά, και ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και ως προς τα έργα υποδομών, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε από κοινού στις προκλήσεις».

Από την πλευρά του ο Ν. Χαρδαλιάς έκανε κι αυτός τη «διαπίστωση» ότι «είναι απόλυτης και άμεσης προτεραιότητας τα ζητήματα πρόληψης, και θεωρώ ότι το νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή για την Πολιτική Προστασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μας δώσει τα εργαλεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να δράσουμε έγκαιρα και άμεσα. Είμαι σίγουρος ότι συμπληρωματικά η κυβέρνηση με τους απαραίτητους πόρους και την εξασφάλιση άμεσων διαδικασιών στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων θα δώσει τέλος στο καθεστώς επικαλύψεων, καθυστερήσεων και δικαιολογιών που δεν επέτρεπαν την εξέλιξη και υλοποίησή τους».

Χωρίς νερό για τρεις μήνες πάνω από 30 σπίτια στο Χορευτό Πηλίου

Πάνω από 30 σπίτια παραμένουν τρεις μήνες μετά την πλημμύρα χωρίς νερό στο Χορευτό Πηλίου, πολλές είναι οι συνοικίες σε πολλά χωριά όπου οι κάτοικοι πίνουν νερό άρδευσης, καθώς πηγές έχουν εξαφανιστεί και το δίκτυο ύδρευσης έχει καταστραφεί πλήρως, ενώ είναι άγνωστοι ο τρόπος και ο χρόνος των αποκαταστάσεων στον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου!

Τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των βλαβών αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζαγοράς - Μουρεσίου απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και τη σύνδεση σε όλες τις κατοικίες.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" επισημάναμε τις απαράδεκτες καθυστερήσεις αποκαταστάσεων τόσο στο κεντρικό εθνικό οδικό δίκτυο, όσο και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης σε όλα τα χωριά του δήμου μας».

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι «τα έργα που άπτονται της Περιφέρειας και του κεντρικού κράτους, όπως η επισκευή του κεντρικού οδικού δικτύου, η κατασκευή νέων γεφυρών και η επισκευή των υπαρχουσών, ο στατικός έλεγχος, και άλλα, όπως οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχουμε ανάγκη, τα δεδομένα δεν είναι καλύτερα. Τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και η κεντρική διοίκηση, τα αρμόδια υπουργεία έχουν εξαφανιστεί από τον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, ούτε κάποια σχετική αναφορά».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ακόμη: «Η αναφορά του δημάρχου Ζαγοράς - Μουρεσίου ότι η κυβέρνηση δεν αποδεσμεύει μεγάλο μέρος του συνολικού ποσού των 1,7 εκατ. ευρώ για τις αποκαταστάσεις που έχει ήδη κατανεμηθεί στον δήμο μας, δεν μας αφήνει αδιάφορους! Εφόσον ισχύει, απαιτούμε την άμεση αποδέσμευσή του και τη χρηματοδότηση για όλα τα απαραίτητα έργα επισκευής σε όλα τα δίκτυα υποδομών. Ηδη στη συνεδρίαση του ΔΣ υπήρξε διαμαρτυρία αρκετών χωματουργών της περιοχής μας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από τις αποκαταστάσεις.

Από τον τρόπο των εξελίξεων, την προχειρότητα προγραμματισμού και λήψης μέτρων φαίνεται ότι κυβέρνηση της ΝΔ, Περιφέρεια και δήμος γνωρίζουν πολύ καλά το "παιχνίδι" της μετάθεσης ευθυνών ο ένας στον άλλον, προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων για την ανυπαρξία σχεδιασμού και υλοποίησης των απαραίτητων έργων».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΓΙΩΤΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να διευρευνηθεί σε βάθος η υπόθεση

Κι άλλο κύκλο ερευνών στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη, που βρήκε φριχτό θάνατο στο «Blue Horizon», ζητά επί της ουσίας το υπόμνημα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένειά του. Συγκεκριμένα, ζητούν να ταυτοποιηθούν δύο άγνωστα μέχρι τώρα πρόσωπα, που οι φωνές τους ακούγονται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, και να διερευνηθεί αν έχουν μερίδιο ποινικής ευθύνης ως προς τη συγκάλυψη της εγκληματικής αυτής πράξης.

Η δικογραφία για την υπόθεση μετά το τέλος της ανάκρισης διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος θα διατύπωνε την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο αναφορικά με την παραπομπή ή μη σε δίκη των κατηγορούμενων προσώπων. Οι δικηγόροι ζητούν να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα αυτά, να κληθούν και να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη και κυρίως να διερευνηθεί αν τυχόν έχουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη στην υπόθεση αυτή. Το ένα από τα δύο αυτά πρόσωπα είναι ένας άντρας που ακούγεται σε μαγνητοφώνηση να συνομιλεί με τον κατηγορούμενο πλοίαρχο, προτρέποντάς τον να μην κάνει καμία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου πριν λάβει οδηγίες από εκείνον.

Στο ίδιο υπόμνημα γίνεται αναφορά και σε μια γυναίκα, η οποία ακούγεται να επικοινωνεί με το πλήρωμα και να λέει σε κάποιο μέλος του: «Ενα πράγμα πάντα θα έχετε στον νου. Ποτέ δεν λέμε τι ακούμε και τι βλέπουμε».

Το δεύτερο κεφάλαιο του υπομνήματος που βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή, στον οποίο επέστρεψε ο φάκελος, αφορά τη μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, επισημαίνοντας πως όταν ο κατηγορούμενος έσπρωξε τον Αντώνη Καργιώτη από τον καταπέλτη δεν μπορεί να μη γνώριζε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της ενέργειάς του αυτής, και πως με αυτόν τον τρόπο αποδεχόταν τον θάνατό του.

Με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δικηγόροι ζητούν επίσης να ερευνηθούν οι αναφορές του κατηγορούμενου, που παραπέμπουν σε ρατσιστικά κίνητρα, και να συμπληρωθεί η κατηγορία.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Δολοφονία γυναίκας και απαράδεκτη στάση της αστυνομίας

Συνελήφθη μετά από έρευνες της Αστυνομίας ο 71χρονος που φέρεται ως δράστης του φόνου της 43χρονης συντρόφου του, που έγινε χτες το πρωί στην οδό Αίαντος στη Σαλαμίνα. Ο 71χρονος συνελήφθη το βράδυ στο Κερατσίνι στο αυτοκίνητο του θύματος με την καραμπίνα με την οποία φέρεται να την πυροβόλησε δίπλα του. Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την απουσία υποδομών για τη φιλοξενία γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Το θύμα ήταν διαζευγμένη και μητέρα ενός 15χρονου αγοριού από τον προηγούμενο γάμο της και ζούσε με τον 71χρονο και τον γιο της σε κατοικία στην Κακή Βίγλα Σαλαμίνας τα τελευταία 7 χρόνια. Μετά από έντονο τσακωμό που είχαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, εκείνος τη χτύπησε, ενώ χτύπησε και τον ανήλικο γιο της και στη συνέχεια έφυγε με το αυτοκίνητο της 43χρονης.

Το θύμα ανέφερε όσα είχαν συμβεί στη μητέρα της, εκείνη την έπεισε και η 43χρονη προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη και υπεξαίρεση. Μάλιστα, εμφανίστηκε με σπασμένο το πόδι της. Ομως η αντιμετώπιση από την Αστυνομία ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη. Της προτάθηκε να μετακομίσει από το σπίτι της μητέρας της στα Αμπελάκια, ενώ της χορηγήθηκε το λεγόμενο «panic button», ώστε να το ενεργοποιήσει αν βρεθεί σε κίνδυνο.

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε χτες, όταν ο 71χρονος εμφανίστηκε το πρωί στην αυλή του σπιτιού της μητέρας της, της φώναζε και όταν εκείνη εμφανίστηκε πίσω από την πόρτα που είχε τζάμι, την είδε και πυροβόλησε τραυματίζοντάς την θανάσιμα στην κοιλιά και το στήθος. Αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ