ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Δήμο Θεοδώρου

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας

Στο βήμα συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ το 2003 ενάντια στις απολύσεις και την ακρίβεια
Στο βήμα συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ το 2003 ενάντια στις απολύσεις και την ακρίβεια
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του συντρόφου Δήμου Θεοδώρου:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Δήμο Θεοδώρου, ένα αφοσιωμένο στέλεχός του στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, που έφυγε χθες (σ.σ. την Πέμπτη) από τη ζωή.

Ο σύντροφος Δήμος γεννήθηκε στο Σχηματάρι Βοιωτίας το 1951, παιδί λαϊκής οικογένειας βιοπαλαιστών, που είχε δεσμούς με το Κόμμα. Από μικρή ηλικία βγήκε και ο ίδιος στη βιοπάλη και το 1970 ξεκίνησε να εργάζεται σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, με έντονη συνδικαλιστική δράση, για την οποία απολύθηκε.

Το 1976 οργανώνεται στο Κόμμα, το οποίο υπηρέτησε από πολλές υπεύθυνες θέσεις. Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟΒ Εργοστασίων, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Βιομηχανίας της ΚΟ Αθήνας για χρόνια και μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά. Παράλληλα υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος, υποψήφιος δήμαρχος Τανάγρας και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο, με σημαντική συμβολή στη δράση και της Κομματικής Οργάνωσης της περιοχής.

Αφησε το αποτύπωμά του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα όντας μέλος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Αττικής από την ίδρυσή του, το 1978, και χρεωμένος στη διοίκησή του για χρόνια. Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ και για χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Ο σύντροφος Δήμος διαπαιδαγώγησε γενιές κομμουνιστών με το αγωνιστικό, μαχητικό του παράδειγμα και ήταν πάντα δίπλα στους εργάτες και στα βάσανά τους.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του, Μιμίκα, στην κόρη του, Αντιγόνη, και στους οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 11/12, στις 12.15 μ.μ., στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας».

Μαχητικός, μπροστάρης συνδικαλιστής

Τον Δήμο Θεοδώρου αποχαιρετά με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «συνέβαλε σημαντικά και με πείσμα για τη δημιουργία του ΠΑΜΕ το 1999». Αναφέρει επίσης: «Θα τον θυμόμαστε μαχητικό συνδικαλιστή, μπροστάρη στην οργάνωση των αγώνων του κλάδου του, όπως στον μεγάλο αγώνα στο εργοστάσιο της "Sexform", μπροστά στις πύλες των εργοστασίων από τα χαράματα. Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του.

Διακρίθηκε και στην πάλη για την οργάνωση των μεταναστών εργατών στα συνδικάτα τους, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Συμμετείχε στις αποστολές του ΠΑΜΕ, όπως αυτή στην Παλαιστίνη, και στην ιστορική συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ».

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η ΟΕΚΙΔΕ.

Στη μνήμη του συντρόφου Νίκου Κωστήρη

Η κλήση που δέχτηκε να παρουσιαστεί στην Ασφάλεια το 1971
Η κλήση που δέχτηκε να παρουσιαστεί στην Ασφάλεια το 1971
Ο Νίκος Κωστήρης ήταν από τους πρώτους εργαζόμενους που έστησαν και λειτούργησαν το Λιγνιτικό Κέντρο της Μεγαλόπολης.

Γεννήθηκε στον Αλισσό της Αχαΐας. Επιασε δουλειά στη ΔΕΗ πριν από τη δικτατορία, δούλεψε στον ΑΗΣ στο Κερατσίνι και το 1970 ήρθε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1991.

Εκτός από καλός τεχνίτης, αφού το εργοστάσιο το θεωρούσε δεύτερο σπίτι του, ήταν και πρωτοπόρος αγωνιστής από τα πρώτα χρόνια, την περίοδο της δικτατορίας μέχρι τη συνταξιοδότησή του, αλλά και ως συνταξιούχος.

Γι' αυτή του τη δράση τον κάλεσε η Ασφάλεια στις 12 Ιούλη του 1971 στο τμήμα «δι' υπόθεσίν του», όπου στην κλήση που μας παρέδωσε ο σ. Κωστήρης χειρόγραφα γράφει: «όποιος εργαζόμενος τολμούσε να ζητήσει μέτρα ασφάλειας και καλύτερες συνθήκες δουλειάς τον καλούσε η ασφάλεια για να διαπιστώσει αν ο εργαζόμενος που τόλμησε διέπεται από υγιείς κοινωνικές πεποιθήσεις».

Με την πτώση της χούντας πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ενιαίου σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε ΑΗΣ και Ορυχεία, όπου εκλέχθηκε Γραμματέας του. Διετέλεσε μέλος της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας αμέσως μετά την πτώση της χούντας και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΤΕ - ΔΕΗ την περίοδο 1985 - 1991.

All_Rights_Reserved

Κατέκτησε επάξια τον ρόλο του ηγέτη των εργαζομένων στον χώρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, γιατί ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, γιατί ήταν αδιάλλακτος απέναντι στους κρατικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς.

Μαζί με εκατοντάδες μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΚ διαμόρφωσαν ένα ευνοϊκό για τις ταξικές δυνάμεις συσχετισμό που συνέβαλε για να αναπτυχθούν αγώνες και οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις.

Πορεύτηκε όλα του τα χρόνια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αλύγιστος και αδιάλλακτος απέναντι στους εχθρούς του Κόμματος και της τάξης του, της εργατικής τάξης, από την περίοδο της χούντας μέχρι και την περίοδο των αντεπαναστατικών αλλαγών 1989 - 1990 και έως το τέλος της ζωής του. Αντιπαρατέθηκε έντονα στην προσπάθεια των οπορτουνιστών για τη διάλυση του ΚΚΕ το 1989 - 1991, ήρθε σε σύγκρουση ακόμα και με τον Φαράκο που ήρθε στη Μεγαλόπολη για να επηρεάσει τις εκλογές αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Τον απέκλεισαν από αντιπρόσωπο σε εκείνο το Συνέδριο.

Ηταν περήφανος για όλη του αυτήν τη δράση ως κομμουνιστή όλη του τη ζωή και με περηφάνια διηγούνταν περιστατικά και πείρα από τη δράση του στη Μεγαλόπολη στους συντρόφους στη Δυτική Αχαΐα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Στη μνήμη του σύντροφοι και φίλοι από την Αρκαδία προσφέρουν μέσω της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ 750 ευρώ ενίσχυση στο Κόμμα που υπηρέτησε όλη του τη ζωή.

Νέα κινητοποίηση για τις απολύσεις στην «PeopleCert»

Νέα κινητοποίηση στα γραφεία της «PeopleCert» στον πεζόδρομο της Κοραή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, με αίτημα να παρθούν πίσω οι απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Ανάλογη κινητοποίηση είχε γίνει και την περασμένη Δευτέρα.

Την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις πέντε εργαζομένων, που «όλως τυχαίως» είναι μέλη του σωματείου ενώ τρεις είναι και υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει προσκόμματα στη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές του σωματείου.

Ετσι, όταν ο Σύνδεσμος ενημέρωσε για την τοποθέτηση κάλπης την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη δίπλα στα γραφεία της εταιρείας, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι τη συγκεκριμένη μέρα θα δουλέψουν όλοι από το σπίτι! Στη συνέχεια έφτιαξε «λίστα ανεπιθύμητων» και απέλυσε «μέσω βιντεοκλήσης μέσα σε 10 λεπτά και με διαδικασίες fast track» εργαζόμενους, επειδή ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Σε συνάντηση που έγινε, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επέμεινε στις απολύσεις των εργαζομένων, τις οποίες απέδωσε σε «εταιρικές ανάγκες». Απαντώντας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στους απολυμένους το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του (3ης Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη).

«Οι απολύσεις έγιναν για να μας τρομοκρατήσουν. Είναι ξεκάθαρο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε», τόνισε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. «Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δεν θα περάσουν. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων, για να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι πίσω στη δουλειά τους», ξεκαθάρισε.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Συγκέντρωση το Σάββατο ενάντια στον σταθμό LNG

Την αντίθεσή τους στην κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαγνησία εκφράζουν σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής, διοργανώνοντας πολύμορφες δράσεις. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή έγινε συναυλία στην παραλία του Βόλου (στο άγαλμα Ηρώο) και στο ίδιο μέρος το Σάββατο θα γίνει συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ.

Σε συνδυασμό με την ύπαρξη στην περιοχή πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσουν και ΝΑΤΟικές ανάγκες, τα σχέδια της εταιρείας «Mediterranean Gas» για την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή Κριθαριά, κοντά στην ακτή και εντός του Παγασητικού Κόλπου, προκαλούν βάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του λαού της Μαγνησίας, που αντιδρά με κινητοποιήσεις.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν αντίστροφα για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι πολλαπλοί:

  • Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με έργα και υποδομές που υπηρετούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ απέναντι στους ανταγωνιστές του, βάζει στο «μάτι του κυκλώνα» τον λαό της περιοχής και όχι μόνο, τον μετατρέπει σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων.
  • Μεγάλοι είναι επίσης οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων και για το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εγκαταστάσεις LNG υπάγονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία «Seveso», που αφορά τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι και από τη μεταφορά με δεξαμενόπλοια του LNG, γνωστοί και οι κίνδυνοι ρύπανσης, αλλά και οι αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ