ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ
Συνέχιση της τραγικής κατάστασης στην Υγεία

Η συνέχιση της τραγικής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ, των άλλων κρατικών δομών, της υποστελέχωσης και της ανάλογης «πριμοδότησης» του ιδιωτικού τομέα προδιαγράφεται από τον προϋπολογισμό για την Υγεία.

Η κυβέρνηση εμφανίζει μια αύξηση στα σχετικά κονδύλια κατά 4,5% (+250 εκατ. ευρώ) που, από τη μία, αφορά κάλυψη απλήρωτων χρεών προηγούμενων χρόνων και, από την άλλη, ακόμα κι αν δοθούν δεν πρόκειται να καλύψουν την υποχρηματοδότηση διαρκείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό κ.λπ., πόσο μάλλον τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Επίσης, προβλέπονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 322 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στη χρηματοδότηση αποσπασματικών και ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων πρόληψης, στη λογική των «ελαχίστων παροχών και για λίγο», στη ροή χρήματος προς τους φαρμακοβιομήχανους και μερικά σοβαντίσματα σε ΚΥ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κράτος συμμετέχει στη χρηματοδότηση της Υγείας μόλις κατά 30,4%, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή η τσέπη του λαού, κατά 69,6% (άμεσα κατά 37,8% και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών κατά 31,8%).

Παράλληλα, η κυβέρνηση προβλέπει για μια ακόμα φορά τις περίφημες «6.500 προσλήψεις», που αν και εφόσον γίνουν, απλά θα προσθέσουν 408 άτομα στο σύστημα Υγείας, παίρνοντας υπόψη τις χιλιάδες αποχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει. Χώρια που ένα μεγάλο μέρος των 6.500 προσλήψεων θα είναι οι «επικουρικοί» που ήδη υπηρετούν, δηλαδή πρόκειται στην ουσία για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και όχι πρόσθετο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Σε σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται νέα μεγέθυνση της οικονομικής αιμορραγίας των ασθενών αφού θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα λεγόμενα «καινοτόμα» φάρμακα, προκαλώντας αύξηση της δαπάνης. Χαρακτηριστικό της πορείας που έχει πάρει αυτή η δαπάνη για τον λαό είναι το ότι μόνο το 2021 οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,6 δισ. ευρώ.

Ο ταξικός αντιλαϊκός προσανατολισμός της κυβέρνησης φαίνεται και από το στοιχείο του κρατικού προϋπολογισμού που ενώ για τους ασθενείς προοιωνίζεται περαιτέρω επιβάρυνση, για τους φαρμακοβιομήχανους προβλέπεται «τζάμπα χρήμα» για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μέσω της απαλλαγής τους από το clawback και το rebate. Μάλιστα, η «τρύπα» που θα προκύψει στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να καλυφθεί σε ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σφίγγει κι άλλο το «ζωνάρι» για συνταξιούχους και ανέργους, παγωμένοι οι μισθοί στο Δημόσιο

Παραμύθια οι «πρώτη φορά αυξήσεις», αφού ο πληθωρισμός καταπίνει ακόμα και τα ψίχουλα

Την κλιμάκωση της επίθεσης και το 2024 στα εισοδήματα που προέρχονται από συντάξεις, και την εγκατάλειψη εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων στην μοίρα τους, προδιαγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός για τους συνταξιούχους και τους ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024, για μια ακόμα χρονιά, τα ισοζύγια των ΟΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ) θα παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 1,154 δισ. ευρώ, έναντι 950 εκατ. ευρώ φέτος, αφού τα «ματωμένα πλεονάσματα» σε βάρος των λαϊκών αναγκών παραμένουν το ευαγγέλιο της κυβέρνησης.

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα ασφαλιστικά ταμεία

Ετσι, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 152 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη προκλητικά την «επάρκεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους». Ομως δεν λέει κουβέντα «για την επάρκεια των συντάξεων», που το 2024 θα χάσουν κι άλλη από την αγοραστική τους δύναμη, αφού η ονομαστική αύξηση μόλις κατά 3% υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού πληθωρισμού και ειδικά στα τρόφιμα, όπου κινείται σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα, την ελάχιστη αυτή αύξηση δεν θα λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, δηλαδή το 30% του συνόλου τους, οι οποίοι θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα εφάπαξ ...γιορτινό επίδομα 100 έως 200 ευρώ.

Επιπλέον, πέραν της φορολογίας και του πραγματικού πληθωρισμού, οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά θα καταβάλουν το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, που το 2024 θα ανέλθει σε 555 εκατ. ευρώ, ενώ καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους για συντάξεις και εφάπαξ τον Σεπτέμβρη του 2023 ανέρχονταν σε 545 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της χρόνιας καθυστέρησης απόδοσης των συντάξεων, παρά τους ισχυρισμούς περί επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αποδεικνύεται αρκετά γαλαντόμα προς τις επιχειρήσεις, αφού η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (απαλλαγή που κυρίως καρπώνονται αυτές) θα κοστίσει στον προϋπολογισμό το 2024, δηλαδή στους φορολογούμενους, το ποσό των 871 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τη δαπάνη που προκαλεί η αύξηση των συντάξεων κατά 3% και η οποία ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ!

Μειωμένη θα είναι η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού και προς τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), κατά 100 εκατ. ευρώ, 934 εκατ. ευρώ το 2024 από 1,034 δισ. φέτος. Ετσι, για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση επιφυλάσσει σκληρή πολιτική απέναντι στους ανέργους, με τη δαπάνη που πάει για τα επιδόματα ανεργίας να μένει περίπου σταθερή, στα 1,675 δισ. ευρώ του χρόνου, από 1,634 δισ. φέτος. Ποσό που αντιστοιχεί στο 49% των συνολικών δαπανών του Οργανισμού, ενώ για τα «προγράμματα απασχόλησης» - που καταλήγουν και πάλι στις επιχειρήσεις - θα κατευθυνθούν 620 εκατ. ευρώ.

«Ανθρακες» και οι αυξήσεις στο Δημόσιο

Χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύονται με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό όσα καιρό τώρα διακινούσε η κυβέρνηση με την προπαγάνδα της για «αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Οσον αφορά τους μισθούς στο Δημόσιο, με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού οι αυξήσεις που θα δοθούν το 2024, μετά από 14 χρόνια και αφού είχαν επιβληθεί οι δραματικές περικοπές, ανέρχονται σε 689 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συνολική δαπάνη το 2024 για τους μισθούς στο Δημόσιο θα ανέλθει σε 14,834 δισ., από 14,145 δισ. ευρώ φέτος. Μιλάμε λοιπόν για μια «αύξηση» της τάξης του 4,87%, κάτι που ουσιαστικά προδιαγράφει παράταση του «παγώματος» των μισθών στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2008 - 2020 έφτασε το 25,6%. Το 2010 κάτω από 900 ευρώ μισθό είχε το 12% των υπαλλήλων, ενώ 10 χρόνια μετά, το ποσοστό έφτασε το 20%. Μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ μισθό είχε το 6%, ποσοστό που έφτασε το 10% σε μια δεκαετία, ενώ αν πάμε στους μισθούς πάνω από 1.600 ευρώ, το ποσοστό έπεσε από το 15% στο 6%.

Φοροκαταιγίδα για τον λαό - «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

6,2 δισ. ευρώ παραπάνω θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Την καρμανιόλα που περιμένει το λαϊκό εισόδημα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτει η φοροκαταιγίδα που προβλέπεται για το 2024, παράλληλα με την ουσιαστική καθήλωση των μισθών, οι οποίοι εξαϋλώνονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Ολα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης», που βεβαίως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό με τα ματωμένα «πλεονάσματα» και τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2024:

  • 6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους - συνολικά 62,9 δισ. - σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023 (56,7 δισ.).
  • Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ., από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ.
  • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αφορά τα καύσιμα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 7 δισ., όπως και το 2023.
  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 13 δισ., αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος.
  • Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,69 δισ., αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Η αύξηση αποτυπώνει το άγριο πογκρόμ με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, που έρχεται να λεηλατήσει τους μικρούς επαγγελματίες.
Χαράς ευαγγέλια για τους ομίλους

Γιατί θα ματώσουν όμως τα λαϊκά νοικοκυριά; Η απάντηση δίνεται πάλι από τον προϋπολογισμό για το 2024, όπου περιγράφεται με το «νι και με το σίγμα» η στήριξη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

-- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

-- Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

-- Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Πρόκειται για επιπλέον μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, που προστίθενται στις δεκάδες φοροαπαλλαγές που ήδη ισχύουν, όπως την εθελοντική φορολόγηση και άλλα «κίνητρα», με αποτέλεσμα το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων να το πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% να πληρώνουν οι όμιλοι. Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ