ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Κοινός αγώνας ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη ζωή όλων μας»

Τα Σωματεία και οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αντάμωσαν με τους συμμάχους τους, τους βιοπαλαιστές της περιοχής, με συναδέλφους τους από κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο

Εναν μεγαλειώδη αγώνα δίνουν εδώ και 4 χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ
Εναν μεγαλειώδη αγώνα δίνουν εδώ και 4 χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ
Ξανά με τους συναδέλφους τους από μια σειρά χώρων δουλειάς αντάμωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπως και με τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής, με όλους εκείνους που 4 χρόνια τώρα στέκονται στο πλευρό τους, στον μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για το δικαίωμα στην εργασία, για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Το αγωνιστικό αυτό αντάμωμα έγινε στη μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο που οργανώθηκε προχτές Κυριακή στη Λάρυμνα, εκεί που οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δίνουν τη μάχη για να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές, να ανανεωθούν όλες οι Συμβάσεις, να ζωντανέψει ο τόπος τους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έδωσαν και πήραν δύναμη για τη συνέχεια του αγώνα τους, κάτι που αποτυπώνεται και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από όλα τα Σωματεία και τους φορείς που συμμετείχαν, βάζοντας τις βάσεις για περαιτέρω συντονισμό και οργάνωση κοινού αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων από τη Στερεά και Εύβοια, από την Αττική, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κομμάτων και της Τοπικής Διοίκησης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη σύσκεψη του Δεκέμβρη του 2019, που αποτέλεσε την αφετηρία για την έναρξη αυτού του μεγαλειώδους αγώνα, ένωσαν τις φωνές τους και απαίτησαν «Δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά». Εστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι, ότι με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, έχοντας δίπλα ολόκληρη την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, και τα μέλη της ΚΕ Νίκο Μαυροκέφαλο και Βάλσαμο Συρίγο.

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Η αλληλεγγύη μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε

Τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων στη σύσκεψη - συλλαλητήριο που κάλεσαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ χαιρέτισε, ξεκινώντας την εισήγηση εκ μέρους όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Στάθηκε στην απλόχερη αλληλεγγύη που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτή τους κράτησε όρθιους. «Κάθε φορά που ακούγαμε το σύνθημα "Αδέρφια μας στη ΛΑΡΚΟ, είμαστε μαζί σας, σάρκα από τη σάρκα - ψυχή από την ψυχή σας" παίρναμε δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Πολίτης μέσα σε θερμό χειροκρότημα από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους, μέσα και έξω από την αίθουσα.

Ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν ήδη προκληθεί στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση από τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι πεταχτούν στον δρόμο. Ταυτόχρονα επισήμανε την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, αναδεικνύοντας ότι το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που ευθύνεται για την εκτίναξη της ακρίβειας, τη φοροληστεία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, το τσάκισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με ενότητα και συσπείρωση στα Σωματεία τους θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, επισημαίνοντας ότι η σύσκεψη αποτελεί αφετηρία για νέα πνοή, για ανασύνταξη του αγώνα τους, αλλά και συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες για από κοινού οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, διατρανώνοντας ότι «από την εργασία και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε», ενώ υπογράμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δηλώνουν παράλληλα «απλοί στρατιώτες στον κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη ζωή όλων μας».

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε με τις κινητοποιήσεις μας το δικαίωμα στην εργασία», τόνισε από την πλευρά της η Ολυμπία Ματσούκα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια.

Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας

Εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής που βρέθηκαν στη σύσκεψη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Δημόπουλος, από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Κοινό σύνθημά μας οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία και τόνισε ότι «η λύση βρίσκεται στον αγώνα, στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, για ΣΣΕ, για αυξήσεις, δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια».

«Δηλώνουμε "παρών" στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια», τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ. Μεταφέροντας τα προβλήματα που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, ως αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που διαλύει τη ζωή των εργαζομένων, στάθηκε στην ακαρπία της ελιάς και το χαμένο εισόδημα που θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ για την περιοχή της Λοκρίδας, το μεγάλο κόστος παραγωγής, τη μείωση των ενισχύσεων από τη νέα ΚΑΠ και τη χαμηλή τιμή των προϊόντων, σημειώνοντας ότι για το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια.

«Είμαστε μαζί σας», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Καραμπάς, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Αταλάντης, επισημαίνοντας ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες οδηγούνται στην πτώχευση και την απαξίωση από την πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Υπογράμμισε ότι όσοι άντεξαν την κρίση και κατάφεραν υπερχρεωμένοι να επιβιώνουν μέχρι σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τη συκοφαντία της κυβέρνησης και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τους οδηγεί στην εξαφάνιση, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές.

Τη στήριξη των εμπόρων της Αταλάντης τόνισε ο Μάκης Κοντογιώργος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Εκανε αναφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται να τσακίσει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν δεν ανάψουν σύντομα τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ, σύντομα θα σβήσουν τα φώτα στα μαγαζιά μας».

Τη συνεχιζόμενη έμπρακτη στήριξη των Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων της Στερεάς Ελλάδας, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά «παρών» στο κάλεσμα συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα, τόνισαν ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, ο Δημήτρης Φλούδας, από τη διοίκηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, και ο Δημήτρης Μπάτης, από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Επίσης, διαβάστηκε και ψήφισμα αλληλεγγύης από τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους Διρφύων - Μεσσαπίων.

Τη στήριξή τους επίσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εξέφρασαν ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, εκπρόσωπος της νέας δημοτικής αρχής Ορχομενού, εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιήματος για τη ΛΑΡΚΟ από τον Σταύρο Φονιάκο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι απολυμένοι των Πετρελαίων Καβάλας

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας, Ενέργειας και Οικονομικών, απαιτώντας την άμεση επιστροφή στη δουλειά των 190 παράνομα απολυθέντων εργαζομένων των Πετρελαίων Καβάλας, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους, σε συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, αφού έχουν εκπέσει και οι τυπικοί λόγοι των ομαδικών απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, που διαρκεί από 1/1/2022, για λόγους ασφαλείας των εγκαταστάσεων, καταρρίπτοντας τα προσχήματα που πρόβαλε η «Energean» για τις ομαδικές απολύσεις, στις οποίες περιλαμβανόταν και ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Kavala Oil «Το Βαρέλι».

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο όμιλος «Energean» ανακοίνωσε πρόσφατα νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας του, «στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ», ομολογία ότι μπορεί η σφαγή του παλαιστινιακού λαού να συνεχίζεται αλλά «οι μπίζνες είναι μπίζνες», γεγονός που εξηγεί από μια πλευρά τη στήριξη που δίνει απλόχερα η κυβέρνηση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Τεράστια κέρδη για την «Energean»

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η παραγωγή για όλο το 9μηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 118,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), υπερτριπλάσια δηλαδή σε σχέση με το 9μηνο του 2022. Τα έσοδα μάλιστα του ομίλου ανήλθαν σε 1,016 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 85% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν σε 623 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 29 Δεκέμβρη.

Επίσης, η εταιρεία το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει την παραγωγή σε κοιτάσματα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιταλία, ενώ παράλληλα αναμένεται στα τέλη του έτους η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan, επίσης στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα προετοιμάζεται για το νέο πρότζεκτ αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, το οποίο εντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος, με παράλληλη δέσμευση επιδότησης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Και ενώ τα εκατομμύρια κερδών στις πλάτες των εργαζομένων του ομίλου και συνολικά του λαού, που χρυσοπληρώνει την πανάκριβη Ενέργεια, αυξάνονται αλματωδώς, οι κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ("ζεστό" χρήμα από τις τσέπες του ελληνικού και των υπόλοιπων λαών της ΕΕ) συνεχίζονται», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και προσθέτουν πως η «Energean» έχει εκταμιεύσει και το περιβόητο δάνειο (ένα τμήμα με κρατικές εγγυήσεις και ένα τμήμα απευθείας από το ελληνικό κράτος) ύψους 100 εκατ. ευρώ, που σωστά ο λαός της περιοχής ονόμασε «θαλασσοδάνειο».

Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός αυτός αφορούσε την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα «Ε», η οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει, γεγονός που στην ουσία συνιστά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί αν η εταιρεία υλοποιεί τους συμβατικούς όρους του δανείου των 100 εκατ. ευρώ που έχει εκταμιευτεί, και σε διαφορετική περίπτωση να απαντήσει αν προτίθεται να ακυρώσει την προηγούμενη απόφασή της. Τέλος, να τηρηθεί η δικαστική απόφαση και να ξεκινήσει άμεσα η άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα «Ε», σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Τώρα είναι ώρα ανασύνταξης του αγώνα, να δοθεί νέα ορμή στην πάλη

Την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και σ' αυτήν την κρίσιμη καμπή, όπως κάνει χρόνια τώρα, τόνισε στον χαιρετισμό του στη μεγάλη σύσκεψη ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, αναφέροντας:

«Εργάτες της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής, αγρότες, επαγγελματίες, εμείς είμαστε εδώ μαζί σας. Οχι μόνο για να συμπαρασταθούμε στον δίκαιο και τίμιο αγώνα που κάνετε, ο οποίος έγινε εμβληματικός πανελλαδικά και δίνει περισσότερο φως, ελπίδα και παράδειγμα αγωνιστικότητας, παλικαριάς, αντοχής, σε όλη την εργατική τάξη. Κυρίως είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι ο πλούτος που παράγεται σ' αυτήν την επιχείρηση, σ' αυτόν εδώ τον τόπο, ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, ανήκει στην εργατική τάξη. Και μόνο όταν αυτός ο πλούτος γίνει ιδιοκτησία των παραγωγών του και της κοινωνίας θα πάψουν να υπάρχουν τα βάσανα και η εκμετάλλευση των εργαζομένων».

«Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν υπάρχει στιγμή, δεν υπάρχει καμπή, δεν υπάρχει μέρα και νύχτα που το ΚΚΕ να μην είναι στο πλευρό σας, όπως είναι στο πλευρό ολόκληρης της εργατικής τάξης», πρόσθεσε.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τέσσερα χρόνια τώρα στέκονται με το κεφάλι ψηλά, σε έναν αγώνα ο οποίος πέρασε «μέσα από συμπληγάδες πέτρες όλων των αντιλαϊκών πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης», αλλά και «όλων όσοι υπονόμευσαν - ο καθένας με τον δικό του τρόπο - το μέλλον της επιχείρησης και τη δύναμη που έχει ο πλούτος αυτού του τόπου για να ευημερήσει ο λαός».

«Δεν υποκύψατε στη συκοφαντία, στην υπονόμευση από "φίλους" και εχθρούς», συνέχισε και τόνισε ότι «τώρα είναι ώρα ευθύνης, ανασύνταξης του αγώνα, για να δοθεί νέα ορμή στον αγώνα, με τη διεύρυνση και το πλάτεμα της ενεργητικής συμμετοχής όλων των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, των αγροτών, μικρών επαγγελματιών, που κι αυτοί θίγονται από το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και από όλη την αντιλαϊκή πολιτική. Να δοθεί νέα ορμή στον αγώνα για να πετύχουμε να ξεπαγώσουν οι τσιμινιέρες, να ανάψουν οι μηχανές, να έχει δουλειά ο εργαζόμενος, να ζήσει ο λαός».

Αυτή η νέα δυναμική, εξήγησε, μπορεί να στριμώξει την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, για να «κόψει τον λαιμό της» να δουλέψει το εργοστάσιο, να εξασφαλιστούν η δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γιατί το πείραμα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ χρεοκόπησε πριν καν ξεκινήσει: Χρεοκόπησε γιατί δεν μπορούν οι καπιταλιστές να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα που αφορούν και την ανάπτυξη της επιχείρησης και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γιατί βάζουν πάνω απ' όλα το μέγιστο κέρδος, και όταν αυτό δεν εξασφαλίζεται αφήνουν πίσω τους κουφάρια, πετάνε τους εργάτες στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

«Αλλά να ξέρετε και κάτι άλλο: Στους επιχειρηματίες, όπως και στο κράτος των καπιταλιστών, δεν τους φτάνει μόνο η δουλειά, θέλουν πάνω απ' όλα, συνάδελφοι εργάτες, την ψυχή σας, θέλουν να έχετε σκυμμένο το κεφάλι, και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψετε. Οπως δεν το επιτρέψατε μέχρι τώρα. Να διεκδικήσετε δουλειά με δικαιώματα. Δουλειά με αξιοπρέπεια.

Παλεύουμε μαζί σας, ανεξάρτητα από τις καμπές του αγώνα. Πιστεύουμε στο δίκιο σας και θα είμαστε μαζί σας εδώ μέχρι τη νίκη», υπογράμμισε κλείνοντας ο Κ. Παρασκευάς.

Το ψήφισμα από τη μεγάλη σύσκεψη

Διεκδικήσεις για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τους επαγγελματίες, τους βιοπαλαιστές αγρότες, την Υγεία και την Παιδεία

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης εγκρίθηκε ψήφισμα των σωματείων και φορέων που συμμετείχαν, το οποίο περιλαμβάνει αιτήματα που αφορούν τόσο τη ΛΑΡΚΟ όσο και τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τον λαό, και αποτελεί τη βάση για την παραπέρα οργάνωση και τον συντονισμό του κοινού αγώνα.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει:

«Σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2023, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ στον οικισμό της Λάρυμνας Φθιώτιδας, οι συμμετέχοντες καλούμε τους αρμόδιους να πάρουν τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα εξής αιτήματα:

  • Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των εργολαβιών, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και να διαπραγματευτούμε οι ίδιοι μαζί του.
  • Να καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος μας.
  • Να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ τώρα, να ανοίξουν καινούργιες θέσεις εργασίας με δικαιώματα.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με καλύτερα μεροκάματα και ωράρια σε όλες τις επιχειρήσεις των περιοχών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.
  • Να στηριχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου. Αφορολόγητο εισόδημα στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση των φόρων στα χαμηλά εισοδήματα και έως 45% για το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου στις μικρές επιχειρήσεις. Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, μείωση της προμήθειας στις τραπεζικές συναλλαγές.
  • Αποζημίωση για την ακαρπία ελιάς σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς 200 ευρώ το στρέμμα. Αλλαγή κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. 100% αποζημίωση από όλες τις αιτίες των απωλειών. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στη τιμή του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατώτατες εγγυημένες τιμές, συντήρηση και κατασκευή έργων άρδευσης, αντιπλημμυρικά, οδοποιία.
  • Κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές, την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας. Στελέχωση του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων.

Το σημερινό ψήφισμά μας, εφόσον στηριχτεί και από άλλους μαζικούς φορείς, στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ενας για όλους και όλοι για έναν. Σήμερα είναι μια νέα αρχή. Συνεχίζουμε τον αγώνα να παραμείνουμε στον τόπο μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ