Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Κοινός αγώνας ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη ζωή όλων μας»

Τα Σωματεία και οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αντάμωσαν με τους συμμάχους τους, τους βιοπαλαιστές της περιοχής, με συναδέλφους τους από κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο

Εναν μεγαλειώδη αγώνα δίνουν εδώ και 4 χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ
Εναν μεγαλειώδη αγώνα δίνουν εδώ και 4 χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ
Ξανά με τους συναδέλφους τους από μια σειρά χώρων δουλειάς αντάμωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπως και με τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής, με όλους εκείνους που 4 χρόνια τώρα στέκονται στο πλευρό τους, στον μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για το δικαίωμα στην εργασία, για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Το αγωνιστικό αυτό αντάμωμα έγινε στη μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο που οργανώθηκε προχτές Κυριακή στη Λάρυμνα, εκεί που οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δίνουν τη μάχη για να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές, να ανανεωθούν όλες οι Συμβάσεις, να ζωντανέψει ο τόπος τους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έδωσαν και πήραν δύναμη για τη συνέχεια του αγώνα τους, κάτι που αποτυπώνεται και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από όλα τα Σωματεία και τους φορείς που συμμετείχαν, βάζοντας τις βάσεις για περαιτέρω συντονισμό και οργάνωση κοινού αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων από τη Στερεά και Εύβοια, από την Αττική, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κομμάτων και της Τοπικής Διοίκησης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.


Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη σύσκεψη του Δεκέμβρη του 2019, που αποτέλεσε την αφετηρία για την έναρξη αυτού του μεγαλειώδους αγώνα, ένωσαν τις φωνές τους και απαίτησαν «Δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά». Εστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι, ότι με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, έχοντας δίπλα ολόκληρη την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, και τα μέλη της ΚΕ Νίκο Μαυροκέφαλο και Βάλσαμο Συρίγο.

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Η αλληλεγγύη μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε

Τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων στη σύσκεψη - συλλαλητήριο που κάλεσαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ χαιρέτισε, ξεκινώντας την εισήγηση εκ μέρους όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Στάθηκε στην απλόχερη αλληλεγγύη που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτή τους κράτησε όρθιους. «Κάθε φορά που ακούγαμε το σύνθημα "Αδέρφια μας στη ΛΑΡΚΟ, είμαστε μαζί σας, σάρκα από τη σάρκα - ψυχή από την ψυχή σας" παίρναμε δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Πολίτης μέσα σε θερμό χειροκρότημα από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους, μέσα και έξω από την αίθουσα.

Ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν ήδη προκληθεί στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση από τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι πεταχτούν στον δρόμο. Ταυτόχρονα επισήμανε την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, αναδεικνύοντας ότι το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που ευθύνεται για την εκτίναξη της ακρίβειας, τη φοροληστεία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, το τσάκισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με ενότητα και συσπείρωση στα Σωματεία τους θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, επισημαίνοντας ότι η σύσκεψη αποτελεί αφετηρία για νέα πνοή, για ανασύνταξη του αγώνα τους, αλλά και συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες για από κοινού οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, διατρανώνοντας ότι «από την εργασία και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε», ενώ υπογράμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δηλώνουν παράλληλα «απλοί στρατιώτες στον κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη ζωή όλων μας».

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε με τις κινητοποιήσεις μας το δικαίωμα στην εργασία», τόνισε από την πλευρά της η Ολυμπία Ματσούκα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια.

Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας

Εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής που βρέθηκαν στη σύσκεψη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Δημόπουλος, από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Κοινό σύνθημά μας οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία και τόνισε ότι «η λύση βρίσκεται στον αγώνα, στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, για ΣΣΕ, για αυξήσεις, δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια».

«Δηλώνουμε "παρών" στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια», τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ. Μεταφέροντας τα προβλήματα που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, ως αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που διαλύει τη ζωή των εργαζομένων, στάθηκε στην ακαρπία της ελιάς και το χαμένο εισόδημα που θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ για την περιοχή της Λοκρίδας, το μεγάλο κόστος παραγωγής, τη μείωση των ενισχύσεων από τη νέα ΚΑΠ και τη χαμηλή τιμή των προϊόντων, σημειώνοντας ότι για το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια.

«Είμαστε μαζί σας», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Καραμπάς, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Αταλάντης, επισημαίνοντας ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες οδηγούνται στην πτώχευση και την απαξίωση από την πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Υπογράμμισε ότι όσοι άντεξαν την κρίση και κατάφεραν υπερχρεωμένοι να επιβιώνουν μέχρι σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τη συκοφαντία της κυβέρνησης και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τους οδηγεί στην εξαφάνιση, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές.

Τη στήριξη των εμπόρων της Αταλάντης τόνισε ο Μάκης Κοντογιώργος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Εκανε αναφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται να τσακίσει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν δεν ανάψουν σύντομα τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ, σύντομα θα σβήσουν τα φώτα στα μαγαζιά μας».

Τη συνεχιζόμενη έμπρακτη στήριξη των Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων της Στερεάς Ελλάδας, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά «παρών» στο κάλεσμα συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα, τόνισαν ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, ο Δημήτρης Φλούδας, από τη διοίκηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, και ο Δημήτρης Μπάτης, από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Επίσης, διαβάστηκε και ψήφισμα αλληλεγγύης από τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους Διρφύων - Μεσσαπίων.

Τη στήριξή τους επίσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εξέφρασαν ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, εκπρόσωπος της νέας δημοτικής αρχής Ορχομενού, εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιήματος για τη ΛΑΡΚΟ από τον Σταύρο Φονιάκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ