Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο δίκαιος αγώνας για να μείνουν στον τόπο τους συνεχίζεται

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Κυριακή 17/12 | Με ΜΑΤ και κλούβες εμποδίστηκε η άνοδος των αγροτών στην ΠΑΘΕ

Τις κλούβες και τα ΜΑΤ βρήκαν οι αγρότες απέναντι στον δίκαιο αγώνα τους
Τις κλούβες και τα ΜΑΤ βρήκαν οι αγρότες απέναντι στον δίκαιο αγώνα τους
Για 6η συνεχή μέρα οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους. Παράλληλα το Σάββατο μπήκαν στην πόλη της Λάρισας με 10 τρακτέρ, συμμετέχοντας στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, ενώ την Κυριακή πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου, όπου συμμετείχαν κι άλλοι μαζικοί φορείς, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους.

Με τις κινητοποιήσεις τους αυτές δίνουν απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους αλλά συνεχίζει να υπεκφεύγει και να μην ορίζει συνάντηση μαζί τους.

Μαχητική απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου και στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Μαγνησίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών ΑΤΑ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και οι δήμαρχοι Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, και Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, εκφράζοντας τη στήριξή τους στα αιτήματα και στον αγώνα των αγροτών.

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κόμβο Πλατύκαμπου
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κόμβο Πλατύκαμπου
Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Πλατυκάμπου, ο Γιάννης Μπακαλόπουλος και ο Αγγελος Τζιαμαλής εξέφρασαν την αγωνία χιλιάδων αγροτών για τα 180.000 στρέμματα που παραμένουν κάτω από τα νερά, για την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος και έργων για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

Τον αγώνα των αγροτών για να μείνουν στον τόπο τους χαιρέτισε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας: «Τα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας είναι κοινά, και γι' αυτό κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας. Αν δεν θέλουν τη Θεσσαλία ζωντανή, ας μας το πούνε. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το γεγονός ότι πνιγήκαμε και χάσαμε περιουσίες, έχει να κάνει με συγκεκριμένες πολιτικές που υλοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια».

Τις ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών για τις ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων ανέδειξε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, και κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα επιβίωσης που δίνουν, με συμμετοχή «στις συντονισμένες κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στο δεύτερο 15μερο του Γενάρη, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Τη στήριξη των εργαζομένων στον δίκαιο αγώνα των αγροτών μετέφερε ο Δημήτρης Τζιμούλης εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας:«Με δράσεις όπως το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, με τη συγκρότηση επιτροπών πλημμυροπαθών, με την πολύμορφη αλληλεγγύη να συνεχίζεται, θα καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι, να υπάρξουν αποζημιώσεις στο 100% και μέτρα στήριξης».

Η Αλίκη Μάκινα, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νοσηλευτικής, τόνισε πως «οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είμαστε σταθερά στο πλευρό σας για τα δίκαια αιτήματά σας, απέναντι σε αυτούς που βλέπουν τις ζωές μας σαν κόστος».

Μέσα σε ένα βράδυ επιστρατεύτηκαν κλούβες και διμοιρίες από το κατά τ' άλλα «ανίκανο κράτος»

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες κινήθηκαν προς την Εθνική οδό, με στόχο την πραγματοποίηση συμβολικού αποκλεισμού της ΠΑΘΕ, συναντώντας για μια ακόμα φορά τον αστυνομικό φραγμό, με κλούβες, με 6 διμοιρίες των ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό», την πνιγμένη αγροτιά. Παρά τη διαπραγμάτευση, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτραπεί η συμβολική κινητοποίηση, με τους αγρότες να καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «κατεστραμμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως εχθρός από το κράτος».

Την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας:«Δεν μπορεί να μας αντιμετωπίζει ως εχθρό λαό, ειδικά αγρότες που έχουν χάσει τα πάντα από τις πλημμύρες, από τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν υλοποίησαν αυτή και όλες οι άλλες κυβερνήσεις. Μέσα σε μια νύχτα έφεραν 6 κλούβες των ΜΑΤ, την ώρα που 5 μέρες δεν μας δίνουν καμία απάντηση για το αν θα συναντηθούμε ή όχι. Η κυβέρνηση δεν δείχνει σεβασμό σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που δεν ξέρουν αν θα έχουν εισόδημα, αν θα ξαναδουλέψουν, αν θα θρέψουν την οικογένειά τους. Αντί να δώσουν λύσεις στον αγώνα αξιοπρέπειας και επιβίωσής μας, μας στέλνουν τα ΜΑΤ. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι το επόμενο διάστημα με τους αγώνες μας, με τη μαζικότητά μας, θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Δεν μπορεί 100 μέρες μετά τις πλημμύρες να μην υπάρχουν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματά μας».

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλουν και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες τους, είναι τα εξής:

-- Χρονοδιάγραμμα και έργα για την υλοποίηση της αποστράγγισης των χωραφιών της πρώην λίμνης Κάρλας.

-- Πλήρης αποζημίωση, αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.

-- Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, στο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές, χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

-- Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ό,τι άλλο παρέχει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.

-- Για τα προϊόντα, με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος, απαιτούν τις εξής ενισχύσεις: Βαμβάκι - καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Βιομηχανική ντομάτα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια - ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ