Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Τους ήρθαν οι λογαριασμοί της ύδρευσης για το νερό που ξόδεψαν ... στις πλημμύρες!

Την ώρα που χιλιάδες πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βιώνουν τις μεγάλες καθυστερήσεις ακόμα και στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που είχαν ανακοινώσει κυβέρνηση και τοπικές αρχές υπό την πίεση των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν, ο εμπαιγμός του κράτους συνεχίζεται.

Ετσι, πλημμυροπαθείς από τις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης καταγγέλλουν ότι παρά τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής ότι θα απαλλαγούν από το κόστος της ύδρευσης για το διάστημα που τα σπίτια και οι περιουσίες τους πνίγονταν από τη λάσπη και το νερό, πριν μερικές μέρες έλαβαν λογαριασμούς που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις νερού το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να καθαρίσουν τις περιουσίες τους!

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης αναφέρει ότι «στη συνεδρίασή του στις 9/11 το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων αποφάσισε ότι θα προχωρήσει, με αναδρομική εφαρμογή από 1/9/2023, στην απαλλαγή των πλημμυροπαθών από τα δημοτικά τέλη, της πληρωμής των λογαριασμών στη ΔΕΥΑΛ, των τροφείων σε παιδικούς σταθμούς και της απόκτησης δωρεάν πρόσβασης στο κοινωνικό παντοπωλείο, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο απερχόμενος δήμαρχος.

Η απόφαση που πάρθηκε είναι ασαφής για το ποιοι τελικά θα έχουν αυτές τις απαλλαγές. Θα είναι για όσα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, και τι σημαίνει αυτό; Αφορά σπίτια που έπαθαν κατασκευαστικές ζημιές; Αφορά τα ισόγεια που δεν έχουν ακόμα οικοσκευή για να κατοικηθούν; Αφορά και τους ιδιοκτήτες των πλημμυρισμένων υπογείων; Αφορά και τους κατοίκους των ισογείων που έχουν νοικιάσει και μένουν πλέον αλλού;

Η παρέμβαση που κάναμε σε εκείνη τη συνεδρίαση ως Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ήταν έντονη, ζητώντας να ισχύσει για όλους όσων πλημμύρισε το σπίτι και το υπόγειο, αλλά αυτό δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα ισχύσει τελικά, ούτε τότε ούτε μέχρι σήμερα.

Ενάμιση μήνα μετά, δεν υπάρχει καμία απάντηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής για την τύχη αυτής της απόφασης, με δεδομένο ότι δεν έχει μπει σε εφαρμογή, ούτε έχουν ενημερωθεί επισήμως η ΔΕΥΑΛ ούτε οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων γίνεται η πληρωμή των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, τα οποία πληρώνονται κανονικά από τους πλημμυροπαθείς».

Χωρίς επαρκή εξοπλισμό τα κοντέινερ στα Μεγάλα Καλύβια

Τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής Τρικκαίων απέναντι στους πλημμυροπαθείς που διαμένουν στα κοντέινερ καταγγέλλει η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα εξοπλιστούν πλήρως τα κοντέινερ από τον δήμο. Αντί γι' αυτό, ο εξοπλισμός περιορίστηκε σε κρεβάτια και στρώματα, χωρίς ηλεκτρικές συσκευές. Ετσι, οι πλημμυροπαθείς καλούνται τώρα να εξοπλίσουν μόνοι τους τα κουτιά στα οποία μένουν.

Στην καταγγελία της η Επιτροπή αναφέρει: «Μαζί με αυτό καλούνται επίσης να πληρώσουν 300 ευρώ στη ΔΕΗ για τοποθέτηση πίνακα ηλεκτροδότησης και να πληρώσουν από την τσέπη τους το ρεύμα, το κόστος του οποίου είναι υπέρογκο. Κι αυτό επειδή για να ζεσταθούν τα κουτιά αυτά πρέπει το air condition να δουλεύει διαρκώς, όπως και το καλοκαίρι για να ψυχθούν. Από τα έξοδα αυτά ο δήμαρχος λέει πως ο δήμος θα δίνει 100 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι κατά τον ίδιο δεν θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Για μια ακόμα φορά ζητάμε: Να αναλάβουν το κράτος και ο δήμος τη ρευματοδότηση και το κόστος του ρεύματος των πλημμυροπαθών που διαμένουν σε κοντέινερ. Να εξοπλιστούν πλήρως από το κράτος και τον δήμο τα κοντέινερ, όπως είχε δεσμευτεί ο δήμαρχος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ