ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
ΟΧΙ στα σχέδια συγχώνευσης των υπηρεσιών ύδρευσης

Από συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάτρας τον περασμένο Μάρτη
Από συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάτρας τον περασμένο Μάρτη
Η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας απευθύνει κάλεσμα στον λαό για αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο το νερό:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην διαχείριση του νερού, που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023), προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Από το 2024 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, η οποία θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ, στην ύδρευση και την αποχέτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης που θα κληθεί να πληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Εχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα Χρηματιστήρια Ενέργειας κ.λπ., στα οποία η ΡΑΕ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος τους είναι οι πολλοί να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώνει η κερδοφορία των λίγων.

Είμαστε με τις ανάγκες των πολλών

Για άλλη μια φορά, οι ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή, θυσιάζονται μπροστά στους διάφορους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί, που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν.

Οι ευθύνες των δημάρχων που έχουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης, σε περίπτωση συμφωνίας αλλά και σιωπής ή αδράνειας απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που προωθεί η κυβέρνηση, θα είναι μεγάλες.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό, πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και για να διεκδικήσουμε:

  • Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
  • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, για να αντιμετωπιστεί από τις ΔΕΥΑ η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.
  • Συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, ΟΧΙ στη λογική της ανταποδοτικότητας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
  • Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
  • Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης - αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Αμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, με χρηματοδότηση από το κράτος».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι διεκδικήσεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων στην Αμφισσα

Την προστασία της λαϊκής και δημόσιας περιουσίας από τις «απαράδεκτες και καταχρηστικές διεκδικήσεις» της ΕΥΔΑΠ Παγίων στην περιοχή της Αμφισσας Φωκίδας ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ένα ζήτημα που φέρνει λαϊκά νοικοκυριά ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 200 ιδιώτες, δημότες του δήμου Δελφών, καθώς και ο ίδιος ο δήμος Δελφών έγιναν αποδέκτες κτηματολογικών αγωγών από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ. Οι αγωγές αφορούν σε διεκδικήσεις της εταιρείας επί ακίνητης περιουσίας του δήμου και των δημοτών του που βρίσκονται εκατέρωθεν του καναλιού της ΕΥΔΑΠ, περιμετρικά της Αμφισσας και του δρόμου από την έξοδο της σήραγγας του Μόρνου μέχρι τον ναό του Αγίου Αθανασίου μέσα στην πόλη και περιλαμβάνουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, δρόμους, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια κτίρια, μέχρι και το διυλιστήριο νερού της πόλης», αναφέρουν στο κείμενο της Ερώτησής τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Βασίλης Μεταξάς και Νίκος Παπαναστάσης.

Υπογραμμίζουν ότι «η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτές οι εκτάσεις τής ανήκουν από τη δεκαετία του '70, όταν κατασκευάζονταν το φράγμα και το κανάλι του Μόρνου, είχαν απαλλοτριωθεί και το αντίτιμο είχε κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» και επισημαίνουν ότι «κανείς όμως από τους τότε ιδιοκτήτες δεν είχε ενημερωθεί σχετικά, καθώς ποτέ στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, η εταιρεία δεν είχε εγείρει αξιώσεις επί των εκτάσεων αυτών, κανείς δεν ενοχλήθηκε για το οτιδήποτε μέχρι σήμερα.

Ολα αυτά τα χρόνια οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν τη γη, έκαναν μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τα έγραψαν στο κτηματολόγιο χωρίς κανείς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των πράξεων αυτών. Το ίδιο το κράτος, ο δήμος Δελφών, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια κατασκεύασαν αθλητικές εγκαταστάσεις, το διυλιστήριο νερού, τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας και το δημόσιο ΚΤΕΟ.

Σήμερα καλούνται από το πουθενά να μπουν σε ταλαιπωρία και σε έξοδα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαστικά απέναντι στις απαράδεκτες και καταχρηστικές διεκδικήσεις της εταιρείας».

Σημειώνοντας ότι η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ρωτoύν τον αρμόδιο για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει ώστε να προστατεύσει τις περιουσίες των κατοίκων της Αμφισσας, καθώς και τη δημόσια και δημοτική περιουσία από τις διεκδικήσεις της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ.

Νεκρός αστυνομικός στη διάρκεια καταδίωξης

Ενας 29χρονος αστυνομικός σκοτώθηκε χτες όταν η μηχανή του έπεσε σε περιπολικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης στην Αττική. Τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας αστυνομικός, 32 ετών, που επέβαινε στη μοτοσικλέτα και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Η καταδίωξη ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα χτες από την περιοχή της Νίκαιας καθώς υπήρξε κλήση για απόπειρα κλοπής οχήματος. Δύο αυτοκίνητα, ένα από τα οποία το κλεμμένο, ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα. Ο πρώτος οδηγός κατάφερε να διαφύγει ενώ ο δεύτερος, 19χρονος, με το κλεμμένο αυτοκίνητο που καταδιώχτηκε μετά από ελιγμό, προσέκρουσε σε κράσπεδο στην Εθνική Οδό στον Ασπρόπυργο, στο ύψος της λίμνης Κουμουνδούρου, και συνελήφθη.

Η μηχανή με τους δύο αστυνομικούς έπεσε πάνω στο προπορευόμενο περιπολικό του οποίου ο οδηγός φέρεται να πάτησε φρένο για να αποφύγει σύγκρουση με το καταδιωκόμενο όχημα.

Πυροβολισμοί σε κλαμπ στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός από τους δύο που εμπλέκονται στο περιστατικό των πυροβολισμών, επί της οδού Ιάκχου, στο Γκάζι τα ξημερώματα του Σαββάτου και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό τριών ατόμων, ανακοίνωσε πως προχώρησε η αστυνομία.

Ειδικότερα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, η ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό ότι η σύλληψη του ατόμου έγινε χτες το βράδυ από στελέχη του Τμήματος Εκβιαστών. Γίνεται λόγος για μέλη από γνωστές συμμορίες μπράβων που περνούσαν από την περιοχή με τζιπ μεγάλου κυβισμού και διαπληκτίστηκαν με μια παρέα νέων ανθρώπων από την Κρήτη.

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ

Με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ρέντη συνέδεαν πηγές της αστυνομίας τη βόμβα που τοποθετήθηκε χτες στην έδρα των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειούπολη. Περίπου στις 12.30 μ.μ. άγνωστος έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα σε ιστοσελίδα, λέγοντας ότι η βόμβα θα εκραγεί σε 45 λεπτά. Οι πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών έφτασαν άμεσα στο σημείο και απενεργοποίησαν τη βόμβα. Την υπόθεση ανέλαβε η «αντιτρομοκρατική».

Στο μεταξύ, ο Αρειος Πάγος αναβάθμισε, χτες, την έρευνα για την οπαδική βία και πλέον ζητείται να «διακριβωθεί η ύπαρξη τυχόν σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, η ταυτότητα των μελών αυτών, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, η πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα, κ.λπ., όπως και να αξιοποιηθεί κάθε δικονομική δυνατότητα με άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ.».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέο αίτημα ένταξης σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων κατέθεσε ο 18χρονος κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στα επεισόδια στου Ρέντη, που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Αυτήν τη φορά αφορά τη δεύτερη κατηγορία, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες. Αρχικά είχε απορριφθεί το αίτημα ένταξης για την πρώτη κατηγορία επειδή ο 18χρονος είχε καταστεί ήδη κατηγορούμενος. Τρία ακόμα εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση έχουν υποβάλει αντίστοιχες αιτήσεις. Τέλος, καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χθες ένστολοι έξω από τη Βουλή, για συμπαράσταση στον 31χρονο.

Διαμαρτυρία ενστόλων

Ενστολοι από την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό, την Πυροσβεστική και τις Ενοπλες Δυνάμεις από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν έξω από την Παλιά Βουλή και μέσω της οδού Σταδίου πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι επειδή το επάγγελμά τους δεν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο. Οσον αφορά τους πυροσβέστες, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» έχει επισημάνει ότι «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ενστόλων, όπου με ευθύνη των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού στα Σώματα Ασφάλειας και τις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μπει για τα καλά στην ναφθαλίνη και οι αιρετοί εκπρόσωποι έχουν καταστεί άτυποι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα ΜΜΕ για να σχολιάζουν την καθημερινότητα ή να χειροκροτούν κάθε νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης (βλ. πρόσφατο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία), δεν μπορεί να είναι προσανατολισμένες μόνο στη χορήγηση ενός επιδόματος επικινδυνότητας και μάλιστα για τους πυροσβέστες που κάνουν Βαρύ - Ανθυγιεινό & Επικίνδυνο Επάγγελμα». Ζητά την ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα, Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και οικονομικά δικαιώματα των πυροσβεστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ