Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι διεκδικήσεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων στην Αμφισσα

Την προστασία της λαϊκής και δημόσιας περιουσίας από τις «απαράδεκτες και καταχρηστικές διεκδικήσεις» της ΕΥΔΑΠ Παγίων στην περιοχή της Αμφισσας Φωκίδας ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ένα ζήτημα που φέρνει λαϊκά νοικοκυριά ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 200 ιδιώτες, δημότες του δήμου Δελφών, καθώς και ο ίδιος ο δήμος Δελφών έγιναν αποδέκτες κτηματολογικών αγωγών από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ. Οι αγωγές αφορούν σε διεκδικήσεις της εταιρείας επί ακίνητης περιουσίας του δήμου και των δημοτών του που βρίσκονται εκατέρωθεν του καναλιού της ΕΥΔΑΠ, περιμετρικά της Αμφισσας και του δρόμου από την έξοδο της σήραγγας του Μόρνου μέχρι τον ναό του Αγίου Αθανασίου μέσα στην πόλη και περιλαμβάνουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, δρόμους, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια κτίρια, μέχρι και το διυλιστήριο νερού της πόλης», αναφέρουν στο κείμενο της Ερώτησής τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Βασίλης Μεταξάς και Νίκος Παπαναστάσης.

Υπογραμμίζουν ότι «η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτές οι εκτάσεις τής ανήκουν από τη δεκαετία του '70, όταν κατασκευάζονταν το φράγμα και το κανάλι του Μόρνου, είχαν απαλλοτριωθεί και το αντίτιμο είχε κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» και επισημαίνουν ότι «κανείς όμως από τους τότε ιδιοκτήτες δεν είχε ενημερωθεί σχετικά, καθώς ποτέ στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, η εταιρεία δεν είχε εγείρει αξιώσεις επί των εκτάσεων αυτών, κανείς δεν ενοχλήθηκε για το οτιδήποτε μέχρι σήμερα.

Ολα αυτά τα χρόνια οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν τη γη, έκαναν μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τα έγραψαν στο κτηματολόγιο χωρίς κανείς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των πράξεων αυτών. Το ίδιο το κράτος, ο δήμος Δελφών, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια κατασκεύασαν αθλητικές εγκαταστάσεις, το διυλιστήριο νερού, τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας και το δημόσιο ΚΤΕΟ.

Σήμερα καλούνται από το πουθενά να μπουν σε ταλαιπωρία και σε έξοδα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαστικά απέναντι στις απαράδεκτες και καταχρηστικές διεκδικήσεις της εταιρείας».

Σημειώνοντας ότι η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ρωτoύν τον αρμόδιο για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει ώστε να προστατεύσει τις περιουσίες των κατοίκων της Αμφισσας, καθώς και τη δημόσια και δημοτική περιουσία από τις διεκδικήσεις της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ