ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Στο απυρόβλητο η ρίζα του φαινομένου

Η ωραιοποίηση της πραγματικότητας, με μέλημα την καλύτερη προστασία του «προϊόντος», κυριάρχησε κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων στο υπουργικό συμβούλιο

Με φανερή την πρόθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας σχετικά με το φαινόμενο των επεισοδίων στους αθλητικούς χώρους, και με τις γνωστές μεγαλοστομίες για το μαχαίρι που «θα φτάσει στο κόκαλο», στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «οπαδική βία», από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Τα «νέα» μέτρα για άλλη μια φορά αφήνουν στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου, που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς και τις αδυσώπητες κόντρες συμφερόντων. Από την άλλη, αναδεικνύεται ότι και αυτήν τη φορά κύριο μέλημα των όσων ανακοινώθηκαν είναι η καλύτερη προστασία του «προϊόντος» από τα κακώς κείμενά του, που οδηγούν στην απαξίωση, παρά η πάταξη του ίδιου του φαινομένου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην κεντρική του εισήγηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε την αναποτελεσματικότητα μιας σειράς μέτρων που πάρθηκαν ειδικά την τελευταία διετία (κάμερες στα γήπεδα, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λπ.), μετά και τις δολοφονίες του Αλκη Καμπανού στου Χαριλάου και του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί «αυστηρός» απέναντι στις ΠΑΕ, λέγοντας ότι δεν εφάρμοσαν τα μέτρα ...πάλι όμως τις ΠΑΕ θέτει υπεύθυνες για τον έλεγχο και την υλοποίησή τους.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν για πολλοστή φορά οι σύνδεσμοι: Προβλέπεται να λειτουργεί μία λέσχη οπαδών ανά σύλλογο, με ευθύνη της ΠΑΕ και άμεση καθιέρωση μητρώου για τα μέλη της, όπως και εκλογή ΔΣ σε αυτές. Αναμένεται επίσης να υπάρξουν αλλαγές και πάλι στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, πέραν των όσων έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα (σύνδεση με την κάρτα φιλάθλου, ηλεκτρονική αγορά, τοποθέτηση ηλεκτρικών τουρνικέ στις θύρες), καθώς έρχεται πλέον και εφαρμογή στο κινητό. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε σημειώνονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα. Τα παραπάνω θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως γεννά πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του, καθώς με βάση το λεγόμενο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που εφαρμόζει η UEFA και έχουν αποδεχτεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, μόνο τα αρμόδια ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα μπορούν να επιβάλλουν ποινές.

Επιπλέον, καθιερώνεται ρήτρα παραβατικότητας με συνέπεια στη χρηματοδότηση από το «Στοίχημα», ενώ στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η αναβάθμιση του συστήματος καμερών στα γήπεδα, καθώς και της έρευνας για τα επεισόδια στα γήπεδα και τη δράση των οργανωμένων οπαδών, από την αρμόδια Εισαγγελία, για τυχόν σύνδεσή τους με εγκληματικές οργανώσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για τα νέα μέτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης επιχείρησε εκ νέου να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, καθώς όπως είπε εξαιτίας της εφαρμογής κάποιων από τα μέτρα που έχουν παρθεί, σήμερα «δεν γίνονται επεισόδια στα γήπεδα». Εστίασε δε και στον νέο τρόπο λειτουργίας που επιβάλλεται για τις λέσχες φιλάθλων, ο οποίος σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση ...«θα προάγει το φίλαθλο πνεύμα και την ευγενή άμιλλα». Μίλησε τέλος για την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ του κράτους και των ΠΑΕ, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα στα γήπεδα.

SUPER LEAGUE
Αντίδραση για ΠΑΟ ... όρθια η Λαμία

Με πρωταγωνιστή τον Γερεμέγιεφ ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα χτες από τον Βόλο

Eurokinissi

Με πρωταγωνιστή τον Γερεμέγιεφ ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα χτες από τον Βόλο
Με τον Παναθηναϊκό να δείχνει αντίδραση στον Βόλο μετά την ήττα του στο Περιστέρι την προηγούμενη αγωνιστική και να ξανανεβαίνει στην πρώτη θέση και τη Λαμία να μένει όρθια στο «Κλ. Βικελίδης» στο φινάλε των καθυστερήσεων, άνοιξε χτες η αυλαία της εμβόλιμης 15ης αγωνιστικής στη Super League.

Στο Πανθεσσαλικό ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Βόλου με 3-0 (Γερεμέγιεφ 64', 72', Αράο 66') φθάνοντας σε μια πολύτιμη και για ψυχολογικούς λόγους επιτυχία. Μετά από ένα νωθρό πρώτο μέρος, με ελάχιστες φάσεις, οι «πράσινοι» βρήκαν στην επανάληψη τις λύσεις να διασπάσουν με αξιώσεις την άμυνα του Βόλου καθαρίζοντας το ματς σε ένα δεκάλεπτο. Πρωταγωνιστής της επιτυχίας για το «τριφύλλι» ήταν ο Γερεμέγιεφ, που αποδείχθηκε η χρυσή αλλαγή του Γιοβάνοβιτς.

Στο «Κλ. Βικελίδης» Αρης και Λαμία έμειναν στο 2-2, με τους γηπεδούχους να χάνουν έδαφος στο να πλησιάσουν την τετράδα και τους φιλοξενούμενους να παίρνουν έναν πολύτιμο βαθμό μένοντας όρθιοι στο φινάλε των καθυστερήσεων. Ο Αρης προηγήθηκε δύο φορές με τα γκολ του Μορόν (48' πέν., 74'), είχε δύο δοκάρια (Μενέντεζ, Ουντουμπάγιο), ωστόσο οι Φθιώτες απάντησαν ισάριθμες φορές (Ακούνια 58', Μάλτσι 95').

Εκτός έδρας ...παγίδες για τα φαβορί

Οι δύσκολες εκτός έδρας αποστολές των μνηστήρων για τον τίτλο ξεχωρίζουν στο σημερινό δεύτερο μέρος που θα κλείσει το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής.

Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ, θέλοντας να κρατήσει τη θέση του στην κορυφή, θα δοκιμαστεί στην Καισαριανή με αντίπαλο την Κηφισιά, η οποία θα παρουσιαστεί ανεβασμένη αγωνιστικά και ψυχολογικά μετά την επιτυχία της κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Δύσκολο έργο περιμένει και την ΑΕΚ στις Σέρρες κόντρα στον Πανσερραϊκό. Οι φιλοξενούμενοι καλούνται να αντεπεξέλθουν και στις πολλές απουσίες βασικών στελεχών σε ένα ακόμη παιχνίδι. Την επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα μετά από τρεις αγωνιστικές θα ψάξουν οι γηπεδούχοι.

Στο Περιστέρι ο Ατρόμητος, που δείχνει αλλαγμένος προς το καλύτερο το τελευταίο διάστημα, θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετά το διπλό στις Σέρρες επιδιώκει να δώσει συνέχεια στο δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας ματς.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το ντέρμπι της Δυτικής Ελλάδας μεταξύ Παναιτωλικού και ΠΑΣ Γιάννινα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποτελεί και κόντρα των δύο ουραγών της βαθμολογίας που ...καίγονται για τη νίκη.

Το πρόγραμμα

ΣΗΜΕΡΑ: ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός (15.00, Cosmote Sport 1), Πανσερραϊκός - ΑΕΚ (17.00, Novasports Prime), OΦΗ - Αστέρας Τρίπολης (17.30, Cosmote Sport 2), Kηφισιά - ΠΑΟΚ (20.00, Cosmote Sport 1), Ατρόμητος - Ολυμπιακός (20.30, Novasports Prime).

EUROLEAGUE
«Κόλλησε» στο τέλος ο Ολυμπιακός

Μία ακόμα ήττα, δεύτερη συνεχόμενη μάλιστα, που τον κατεβάζει ακόμα περισσότερο στη βαθμολογία της Euroleague, υπέστη ο Ολυμπιακός, 69-67 από τη Βίρτους στην Μπολόνια για τη 15η αγωνιστική. Επεσε έτσι στο 7-8 και στη 12η θέση, ενώ η ιταλική ομάδα ανέβηκε στο 11-3 και στη 2η θέση.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα (17-19 στο 10', 28-40 ημίχρονο, 47-55 στο 30'), δεν μπόρεσαν όμως να αντισταθούν στην αντεπίθεση των γηπεδούχων κατά το τελευταίο πεντάλεπτο, με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Ντάνιελ Χάκετ να οδηγεί τη Βίρτους στη νίκη - ανατροπή. Η ελληνική ομάδα πάντως διαμαρτύρεται για μια σειρά διαιτητικές αποφάσεις, ιδιαίτερα στα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Και τώρα Ρίτας για το Περιστέρι

Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στον 1ο όμιλο του FIBA Champions League το Περιστέρι, επικρατώντας 76-73 της Μάλαγα εντός έδρας. Παρά τη νίκη επί της ισχυρής και 1ης στον όμιλο ισπανικής ομάδας, το Περιστέρι έμεινε τελικά στην 3η θέση, που δίνει συμμετοχή στα μπαράζ από τα οποία θα αναδειχθούν οι ομάδες που θα συμπληρώσουν τη φάση των «16». Στα μπαράζ η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει τη Ρίτας Βίλνιους (2η στον 2ο όμιλο) με μειονέκτημα έδρας, με τη σειρά των αγώνων να κρίνεται στις δύο νίκες.

ΠΟΛΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2024
Στην τελική ευθεία οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία των Εθνικών ομάδων πόλο ανδρών και γυναικών, ενόψει της συμμετοχής τους στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που θα διεξαχθούν με το «καλημέρα» του 2024. Η διοργάνωση ήταν να πραγματοποιηθεί ενιαία για τα τουρνουά ανδρών και γυναικών στη Νετάνια του Ισραήλ, ωστόσο λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή το τελευταίο δίμηνο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αποφάσισε την αλλαγή έδρας. Ετσι, το Πρωτάθλημα των ανδρών θα διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από 4 έως 16 Γενάρη, και το αντίστοιχο των γυναικών στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας από 5 έως 13 Γενάρη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, η Εθνική ανδρών νίκησε 14-9 την Αυστραλία σε φιλικό αγώνα, με τους Ελληνες διεθνείς να δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση. Επόμενο τεστ για την Εθνική θα είναι το φιλικό με τη Γεωργία αύριο Παρασκευή στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Από την πλευρά της η Εθνική γυναικών βρίσκεται στη Γαλλία, όπου θα συνεχίσει την προετοιμασία της, πραγματοποιώντας κοινό προπονητικό καμπ με την ομάδα των «τρικολόρ». Οι δύο ομάδες θα δώσουν φιλικό ματς σήμερα Πέμπτη.

ΕUROCUP
Σε τροχιά πρόκρισης ο Αρης

Ζωντανές κράτησε ο Αρης τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση του Εurocup, μετά την πολύτιμη νίκη του με 95-85 επί της Τουρκ Τέλεκομ στην Αγκυρα για τη 12η αγωνιστική. Ετσι οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν στο 5-7 και στην 5η θέση του 2ου ομίλου, παραμένοντας δηλαδή μέσα στην πρώτη εξάδα, που οδηγεί στα πλέι οφ. Κόντρα στην τουρκική ομάδα ο Αρης είχε τα ηνία στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ανέβασε όμως ρυθμούς στο β' μέρος και με πρωταγωνιστή τον Τολιόπουλο (20 πόντοι), αλλά και με τις σημαντικές βοήθειες του Σλασκ (19 π.), «έχτισε» μια διαφορά (59-66 στο 30') την οποία διατήρησε μέχρι και τη λήξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ