Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Στο απυρόβλητο η ρίζα του φαινομένου

Η ωραιοποίηση της πραγματικότητας, με μέλημα την καλύτερη προστασία του «προϊόντος», κυριάρχησε κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων στο υπουργικό συμβούλιο

Με φανερή την πρόθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας σχετικά με το φαινόμενο των επεισοδίων στους αθλητικούς χώρους, και με τις γνωστές μεγαλοστομίες για το μαχαίρι που «θα φτάσει στο κόκαλο», στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «οπαδική βία», από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Τα «νέα» μέτρα για άλλη μια φορά αφήνουν στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου, που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς και τις αδυσώπητες κόντρες συμφερόντων. Από την άλλη, αναδεικνύεται ότι και αυτήν τη φορά κύριο μέλημα των όσων ανακοινώθηκαν είναι η καλύτερη προστασία του «προϊόντος» από τα κακώς κείμενά του, που οδηγούν στην απαξίωση, παρά η πάταξη του ίδιου του φαινομένου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην κεντρική του εισήγηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε την αναποτελεσματικότητα μιας σειράς μέτρων που πάρθηκαν ειδικά την τελευταία διετία (κάμερες στα γήπεδα, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λπ.), μετά και τις δολοφονίες του Αλκη Καμπανού στου Χαριλάου και του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί «αυστηρός» απέναντι στις ΠΑΕ, λέγοντας ότι δεν εφάρμοσαν τα μέτρα ...πάλι όμως τις ΠΑΕ θέτει υπεύθυνες για τον έλεγχο και την υλοποίησή τους.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν για πολλοστή φορά οι σύνδεσμοι: Προβλέπεται να λειτουργεί μία λέσχη οπαδών ανά σύλλογο, με ευθύνη της ΠΑΕ και άμεση καθιέρωση μητρώου για τα μέλη της, όπως και εκλογή ΔΣ σε αυτές. Αναμένεται επίσης να υπάρξουν αλλαγές και πάλι στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, πέραν των όσων έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα (σύνδεση με την κάρτα φιλάθλου, ηλεκτρονική αγορά, τοποθέτηση ηλεκτρικών τουρνικέ στις θύρες), καθώς έρχεται πλέον και εφαρμογή στο κινητό. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε σημειώνονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα. Τα παραπάνω θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως γεννά πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του, καθώς με βάση το λεγόμενο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που εφαρμόζει η UEFA και έχουν αποδεχτεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, μόνο τα αρμόδια ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα μπορούν να επιβάλλουν ποινές.

Επιπλέον, καθιερώνεται ρήτρα παραβατικότητας με συνέπεια στη χρηματοδότηση από το «Στοίχημα», ενώ στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η αναβάθμιση του συστήματος καμερών στα γήπεδα, καθώς και της έρευνας για τα επεισόδια στα γήπεδα και τη δράση των οργανωμένων οπαδών, από την αρμόδια Εισαγγελία, για τυχόν σύνδεσή τους με εγκληματικές οργανώσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για τα νέα μέτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης επιχείρησε εκ νέου να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, καθώς όπως είπε εξαιτίας της εφαρμογής κάποιων από τα μέτρα που έχουν παρθεί, σήμερα «δεν γίνονται επεισόδια στα γήπεδα». Εστίασε δε και στον νέο τρόπο λειτουργίας που επιβάλλεται για τις λέσχες φιλάθλων, ο οποίος σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση ...«θα προάγει το φίλαθλο πνεύμα και την ευγενή άμιλλα». Μίλησε τέλος για την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ του κράτους και των ΠΑΕ, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα στα γήπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ