ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Στο πλευρό του λαού της πόλης και για τα επόμενα 5 χρόνια η δημοτική αρχή

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική και την επόμενη πενταετία, έδωσε με την τελετή ορκωμοσίας της, χτες το απόγευμα, η δημοτική αρχή Πάτρας.

Το «παρών» στην αίθουσα εκδηλώσεων των Παλαιών Σφαγείων, όπου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία, έδωσαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Σωτήρης Παρίσης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Ελλάδας, περιφερειακός σύμβουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κρινόμαστε κατά πόσο θα βρεθούμε μπροστά στον αγώνα να αλλάξουν τα πράγματα

«Εχουμε όλοι μας χρέος, τα επόμενα 5 χρόνια, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του πατραϊκού λαού. Εχουμε χρέος να είμαστε δίπλα του, να παλέψουμε μαζί του, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, επισημαίνοντας για τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: «Οσοι είμαστε εδώ σήμερα, δεν στεκόμαστε ούτε ένα σκαλί παραπάνω από όσους μας ψήφισαν, απ' τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία της Πάτρας. Απ' αυτούς λάβαμε την εντολή να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να μπούμε μπροστά, μαζί τους, για να διεκδικήσουμε όσα τους αξίζουν.

Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, μια μεγάλη αντίφαση της εποχής μας. Τη στιγμή που εκτοξεύονται οι δυνατότητες της ανθρωπότητας, βλέπουμε ότι συσσωρεύονται τεράστια προβλήματα για τη λαϊκή πλειοψηφία. Αυτοί που οικοδομούν τη ζωή, την καθημερινότητα, στερούνται τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα όσοι τους εκμεταλλεύονται συγκεντρώνουν αμύθητο πλούτο.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, όλοι οι εκλεγμένοι, θα κριθούμε στο κατά πόσο θα συμβάλουμε στην ανακούφιση της λαϊκής πλειοψηφίας, στο κατά πόσο θα βρεθούμε μπροστά στον αγώνα για να αλλάξουν τα πράγματα».

Στάθηκε και στο τι σημαίνει να υπάρχει μια όμορφη πόλη, με βάση και τις λαϊκές ανάγκες, επισημαίνοντας: «Την ομορφιά της πρέπει να έχεις μάτια, μα πάνω απ' όλα ψυχή, για να τη δεις και να την απολαύσεις, για να παλέψεις να την ενισχύσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο και εχθρικό.

Ειδικά τις γιορτινές μέρες που διανύουμε, πρέπει να έχουμε στο νου μας όσους συμπολίτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να χαρούν ακόμα και τα πιο απλά. Ειδικά εμείς, οι εκλεγμένοι, δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι».

«Μπορούμε να κατακτήσουμε ακόμη περισσότερα»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για το επόμενο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας: «Συνεχίζουμε για τρίτη συνεχόμενη θητεία, με την εμπιστοσύνη του πατραϊκού λαού, πράγμα που μας γεμίζει περηφάνια, συγκίνηση, αλλά και ευθύνη.

Θα συνεχίσουμε να μην ξεχωρίζουμε τους συμπολίτες μας ανάλογα με το τι ψήφισαν, να μη διαχωρίζουμε τους προέδρους, τα Συμβούλια των Κοινοτήτων ανάλογα με το ψηφοδέλτιο με το οποίο εκλέχτηκαν. Θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε, να παλέψουμε όλοι μαζί, ώστε να συνεχιστεί το ωραίο έργο στην πόλη μας.

Θα συνεχίσουμε, με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και πρωταγωνιστή τον ίδιο, να παλεύουμε ενάντια στις δυσκολίες, που θα πολλαπλασιάζονται, λόγω της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Εμείς όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, δεν κάνουμε βήμα πίσω! Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δομών και των υπηρεσιών του δήμου, ενάντια στα στενά όρια ενός συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του.

Στο κέντρο της προσοχής μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του εργαζόμενου, του ανέργου, της λαϊκής οικογένειας της πόλης μας, με προτεραιότητα στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον μας. Ο μόνος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων μας είναι ο αγώνας. Μαζί καταφέραμε πολλά, μπορούμε να κατακτήσουμε ακόμα περισσότερα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις στην τηλεθέρμανση

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν την Τρίτη σωματεία και μαζικοί φορείς της Πτολεμαΐδας, ύστερα από κάλεσμα του Παραρτήματος Εορδαίας - Αμύνταιου - Φλώρινας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ), ενάντια στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).

Πρόσφατα, η ΔΕΤΗΠ ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης κατά 57%. Μέλη σωματείων και φορέων συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΔΕΤΗΠ και προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα, φτώχεια - ανεργία - πανάκριβο το ρεύμα», «πανάκριβο το ρεύμα πανάκριβη ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή». Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν να μην προχωρήσουν οι αυξήσεις και κρατική επιδότηση για φθηνή θέρμανση στην πόλη. Καμία διακοπή ρεύματος την περίοδο του χειμώνα, κατάργηση του ΦΠΑ και της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή ρεύματος, γενναία αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες στη Δυτική Μακεδονία λόγω καιρικών συνθηκών, όπως και αυξημένη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος Παραρτήματος Συνταξιούχων Πτολεμαΐδας ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, Πέτρος Ταταρίδης, στη συγκέντρωση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, προκειμένου να στηρίξουν τις αυξήσεις, καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστηρίζοντας πως τα χωριά της περιοχής έχουν μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης. «Επικαλούνται ακόμα την αύξηση του ρεύματος. Το επιχείρημα αυτό είναι άκυρο, αφού υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση ότι μέχρι να συνδεθεί η 5η μονάδα της ΔΕΗ με την τηλεθέρμανση, τα λειτουργικά έξοδα θα επιδοτούνται από το κράτος.

Τα κονδύλια αυτά είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς που δίνονται από τα περιβόητα "ταμεία δίκαιης μετάβασης" προκειμένου να πραγματοποιήσουν την απολιγνιτοποίηση σε πλαίσια κοινωνικής συναίνεσης. Ομως ούτε αυτά δεν διεκδικεί η δημοτική αρχή. Η τηλεθέρμανση θα πρέπει να είναι φθηνή, ως ελάχιστη ανταπόδοση του κράτους και της ΔΕΗ για τα πολλά χρόνια υπερεκμετάλλευσης της περιοχής.

Στήριξαν την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετοχοποίηση και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, παλιότερα την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, ως κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη, και τώρα κάνουν τους ανήξερους για το έγκλημα».

Απευθύνθηκε ακόμη προς τους εργαζόμενους της ΔΕΤΗΠ που συμμετέχουν στο ΔΣ της ΔΕΤΗΠ, διά του εκπροσώπου τους, λέγοντας: «Ετσι δεν σώζεται το εργασιακό τους μέλλον. Αντιθέτως. Εχουμε πείρα από αντίστοιχα παραδείγματα επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ που εφάρμοσαν τέτοιου είδους πολιτικές και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Χτυπήθηκαν οι εργασιακές τους σχέσεις μέσω της εργολαβοποίησης, είχαμε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και τεράστια κέρδη για παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με σεβασμό στους ανθρώπους του μόχθου, τους λέμε επίσης ότι δεν λύνεται το πρόβλημα μεταθέτοντάς το ή κλιμακώνοντας μελλοντικά την αύξηση. Τα καταστήματα μπορούν και πρέπει να μείνουν ανοιχτά, με την προϋπόθεση να συντονίσουν τον βηματισμό τους με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες».

ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Yπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης στον όμιλο «Grimaldi»

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση την παράδοση κρίσιμων δημόσιων μεταφορικών υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο. Σειρά πήρε τη Δευτέρα το λιμάνι του Ηρακλείου, άλλο ένα από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας που παραδίδονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ετσι, υπογράφτηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου μεταξύ του ναυτιλιακού ομίλου «Grimaldi» και του ΤΑΙΠΕΔ. Θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, τις επόμενες μέρες, ενώ η μεταβίβαση των μετοχών υπολογίζεται ότι θα γίνει στα τέλη Γενάρη στο Ηράκλειο.

Θυμίζουμε ότι στον διαγωνισμό που προηγήθηκε επικράτησε η κοινοπραξία των εταιρειών «Grimaldi Euromed SpA» και «Μινωικές Γραμμές», με το τίμημα να φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Το business plan του νέου βασικού μετόχου προβλέπει μεταξύ άλλων ενεργειακές αναβαθμίσεις για «πράσινες» μπίζνες, ανάπτυξη συστήματος ηλεκτροδότησης των ελλιμενισμένων πλοίων, εκσυγχρονισμό των υποδομών για βελτιστοποίηση των χρόνων φόρτωσης, με ζητούμενο την αύξηση των κερδών εφοπλιστών, τουριστικών ομίλων και μεγαλοεξαγωγέων, και τον λαό να πληρώνει με πανάκριβα εμπορεύματα, νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στα ναύλα.

Τις στοχεύσεις άλλωστε έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Grimaldi Euromed SpA», Εμανουέλε Γκριμάλντι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησε για «φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του Ηρακλείου στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάπτυξη νέων εμπορικών ροών, για επιβάτες και εμπορεύματα, την ενίσχυση της κρουαζιέρας και τη μεταφορά νέων οχημάτων». Πρόσθεσε ότι «μέσω επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε το λιμάνι του Ηρακλείου ένα πραγματικά "πράσινο" λιμάνι, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη λιμενική βιομηχανία της Μεσογείου».

Νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω ΕΡΤ

Αύξηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, το οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αναμένεται το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό εισηγήθηκε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Σημειωτέον, το σημερινό κόστος του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ στους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχεται σε 3 ευρώ τον μήνα για κάθε νοικοκυριό, ενώ στη σχετική εισήγηση γίνεται λόγος για αύξηση της τάξης των 0,50 λεπτών, δηλαδή στα 3,50 ευρώ τον μήνα για κάθε νοικοκυριό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ