ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ»
Στις ΠΑΕ «ποντάρει» η κυβέρνηση για λύση στο πρόβλημα

Στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου αναζητεί συμμάχους η κυβέρνηση προκειμένου να «λυθεί» το θέμα της λεγόμενης οπαδικής βίας, όπως φάνηκε - και ειπώθηκε επίσημα - στη χθεσινή συνάντηση των αρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρη Παπαστεργίου και άλλων κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των 14 ομάδων της Super League.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης κατά της «οπαδικής βίας», με αφορμή τα γεγονότα έξω από το κλειστό του Ρέντη, με τα επεισόδια οπαδών και αστυνομίας, που είχαν ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό 31χρονου αστυνομικού.

Από τους υπουργούς αναλύθηκαν οι διατάξεις που αφορούν ειδικά τα τεχνικά ζητήματα της ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω της αναβάθμισης του συστήματος των καμερών εντός και εκτός γηπέδου, αλλά και της ταυτοποίησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση βρήκε αρωγούς τις ΠΑΕ» στο θέμα της καταπολέμησης της «οπαδικής βίας». Σύμφωνα δε με τον ίδιο, οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου δήλωσαν «αιχμάλωτοι των χούλιγκανς» και ζήτησαν «τη συνδρομή της πολιτείας για να τελειώσει το ζήτημα»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Προς νέα όξυνση των ανταγωνισμών

Καινούργια δεδομένα διαμορφώνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της European Super League στην κόντρα της με την UEFA

Νέους «μπελάδες» δημιουργεί για την UEFA και τον πρόεδρό της, Αλ. Τσέφεριν, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Associated Press

Νέους «μπελάδες» δημιουργεί για την UEFA και τον πρόεδρό της, Αλ. Τσέφεριν, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Νέα δεδομένα και περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών - και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο - στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διαμορφώνει η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να κάνει δεκτή την προσφυγή της πολυεθνικής εταιρείας Α22, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της European Super League, κατά του μονοπωλίου των UEFA και FIFA όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θυμίζουμε ότι πριν τρία χρόνια η Α22 προσπάθησε να εγκαινιάσει τη δική της, κλειστή διοργάνωση, σχέδιο που απέτυχε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την UEFA όσο και από το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι UEFA και FIFA δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγκρίνουν εκείνες οποιαδήποτε διασυλλογική διοργάνωση. Σύμφωνα με την απόφαση, οι κανονισμοί των UEFA και FIFA είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η απόφαση πρακτικά εξυπηρετεί το συμφέρον της περίφημης Λίγκας των ισχυρών και των μελών που είχαν απομείνει σε αυτή (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους) και τα σχέδιά τους για τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Παρότι δε η συγκεκριμένη απόφαση δεν δίνει άμεσα το δικαίωμα στην ESL για προώθηση των σχεδιασμών της, το γεγονός ότι αποδέχεται τα περί «κατάχρησης δικαιωμάτων» από πλευράς UEFA θεωρείται άνοιγμα του δρόμου για εξελίξεις.

Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις, με την πλευρά της UEFA να υπενθυμίζει τον ρόλο της ως επίσημου φορέα του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Διά στόματος μάλιστα Αλεξάντερ Τσέφεριν, του προέδρου της Συνομοσπονδίας, κάλεσε τους ποδοσφαιρικούς φορείς των χωρών της Ευρώπης να παραμείνουν ενωμένοι. Ο ίδιος επεσήμανε ότι σήμερα «δεν υπάρχει χώρος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για τη δημιουργία της European Super League».

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά της Α22 επιδόθηκε σε πανηγυρισμούς για την απόφαση, σε βαθμό που οι υπεύθυνοι της ESL, παρά τα σε βάρος τους δεδομένα εδώ και τρία χρόνια, έδωσαν στη δημοσιότητα τα σχέδια για ένα νέο εγχείρημα: Πλέον δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της κλειστής Λίγκας (που είχε προκαλέσει πολύπλευρες αντιδράσεις) και αντίθετα ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών, με τη συμμετοχή 64 ομάδων βάσει των θέσεών τους στα πρωταθλήματα, οι οποίες κατηγορίες θα συνδέονται μεταξύ τους με προβιβασμούς και υποβιβασμούς. Αυτό μεταφράζεται ως μια κίνηση της ESL προκειμένου να ανακτήσει δυναμική (και, φυσικά, υποστηρικτές και μέλη) σε ένα μεγαλύτερο φάσμα ευρωπαϊκών συλλόγων, και όχι μόνο από τους ισχυρούς.

EUROLEAGUE
Αποστολές με παγίδες για τους «αιώνιους»

Σε Ιταλία και Γαλλία δοκιμάζονται απόψε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντίστοιχα, για τη 16η αγωνιστική

Με δύσκολες εκτός έδρας αποστολές ολοκληρώνουν απόψε οι δύο «αιώνιοι» τη βδομάδα των διπλών υποχρεώσεων στη Euroleague, με τον Παναθηναϊκό να δοκιμάζεται στο Μιλάνο με αντίπαλο την Αρμάνι (21.45 - Novasports Prime) και τον Ολυμπιακό στη Γαλλία με τη Βιλερμπάν (20.45 - Novasports 4) για την 16η αγωνιστική.

ΠΑΟ: Να παραμείνει στο μονοπάτι των επιτυχιών

Στο Μιλάνο ο Παναθηναϊκός, με την «αύρα» της προχθεσινής μεγάλης νίκης του επί της Μονακό εκτός έδρας (91-90) χάρη σε τρίποντο του Γκριγκόνις σε «νεκρό» χρόνο, επιδιώκει νέα επιτυχία, κόντρα στη γηπεδούχο Αρμάνι. Οι «πράσινοι», που έχουν ανέβει στο 8-7 και στην 6η θέση, θέλουν να διευρύνουν τον θετικό τους απολογισμό, προκειμένου να εδραιώσουν την παρουσία τους στην πρώτη οκτάδα και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ψυχολογικά. Για ένα ακόμα δύσκολο ματς, στο οποίο η ομάδα του καλείται να μείνει συγκεντρωμένη και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις απέναντι σε μια δύσκολη αντίπαλο, που αναζητεί ευκαιρία να ανέβει περισσότερο, έκανε λόγο ο προπονητής του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμαν.

Ολυμπιακός: Επειγόντως αντίδραση

Να επανακάμψει μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες (από τη Βαλένθια εντός και τη Βίρτους εκτός έδρας) επιδιώκει ο Ολυμπιακός στη Γαλλία, αντιμετωπίζοντας την ουραγό της Euroleague Βιλερμπάν. Οι «ερυθρόλευκοι», που έχουν πέσει στο 7-8 και στη 12η θέση, ψάχνουν την άμεση επιστροφή στις νίκες προκειμένου να αποφύγουν να χάσουν κι άλλο έδαφος βαθμολογικά και να βυθιστούν σε κλίμα σκεπτικισμού. Αλλωστε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, μίλησε για ένα «πρέπει» που επιβάλλεται να υπάρχει στο μυαλό όλων στην ομάδα ενόψει του αποψινού ματς, εκφράζοντας έτσι το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για νίκη. Χαρακτήρισε τη Βιλερμπάν αξιόλογη ομάδα, ικανή να κάνει τη ζημιά, παρά τη δεινή βαθμολογική θέση στην οποία βρίσκεται. Και έθεσε ως ζητούμενο για την ομάδα του τον σταθερό ρυθμό στην απόδοση καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, κάτι που έλειψε στο ματς με τη Βίρτους, κατά το οποίο ο Ολυμπιακός απώλεσε στο τελευταίο πεντάλεπτο το προβάδισμα στο σκορ.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΑΤ
Κορυφαίοι της χρονιάς ο Τεντόγλου και η Ντρισμπιώτη

Καλύτερη ομάδα η Εθνική πόλο ανδρών

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου, και η τρίτη καλύτερη αθλήτρια του βάδην στην Ευρώπη για το 2023, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, αναδείχθηκαν οι αθλητές της χρονιάς στην παραδοσιακή ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών την οποία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Στα ομαδικά σπορ κορυφαία αναδείχθηκε η Εθνική πόλο ανδρών, «ασημένια» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και προπονητής της χρονιάς ο ομοσπονδιακός τεχνικός του πόλο Θοδωρής Βλάχος. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον ΠΣΑΤ σε ειδική τελετή, στην οποία παράλληλα τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό ο Νίκος Γκάλης και ο Αντώνης Αντωνιάδης.

Αναλυτικά η πρώτη τριάδα κάθε κατηγορίας

Καλύτερος αθλητής: Μίλτος Τεντόγλου, Λευτέρης Πετρούνιας, Στέφανος Ντούσκος.

Καλύτερη αθλήτρια: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Αννα Κορακάκη, Αννα Ντουντουνάκη.

Καλύτερη ομάδα: Εθνική πόλο ανδρών, ΑΕΚ (ποδόσφαιρο), Ολυμπιακός (μπάσκετ).

SUPER LEAGUE
Χωρίς ... φρένα ο ΠΑΟΚ στην κορυφή

Απώλειες για ΑΕΚ και Ολυμπιακό στο κλείσιμο της 15ης αγωνιστικής

Με τον ΠΑΟΚ να κλείνει τη χρονιά μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας και την ΑΕΚ να στραβοπατάει σε ένα ακόμα παιχνίδι φέτος, η Super League έριξε αυλαία για το 2023 με το χθεσινό δεύτερο μέρος της 15ης αγωνιστικής.

Σε αυτό ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ, πραγματοποιώντας μία ακόμα επιβλητική εμφάνιση, που τον διατήρησε 1ο, επικράτησε άνετα της Κηφισιάς με 6-0 στην Καισαριανή (Κωνσταντέλιας 13', Τόμας 28', Ντεσπότοφ 34', Μουργκ 52', Οζντόεφ 72', Τσιγγάρας 80').

Η ΑΕΚ, πληρώνοντας και πάλι τα ατομικά λάθη (μοιραίος ο Αθανασιάδης), έχασε νέο έδαφος στο κυνήγι της κορυφής, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 στις Σέρρες με τον αξιόμαχο Πανσερραϊκό (Ρότα 16', Γκαρσία 45' - Θυμιάνης 39', 94'), ο οποίος αγωνίστηκε από το 65' με 10 παίκτες (κόκκινη κάρτα ο Μπέργκστρομ).

Την ευκαιρία να πλησιάσει την κορυφή έχασε και ο Ολυμπιακός, που «κόλλησε» στο 0-0 στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, ο οποίος μένοντας όρθιος πήρε έναν ακόμα πολύτιμο βαθμό.

Σημαντική νίκη, που τον βάζει σε τροχιά εξάδας, πέτυχε ο Αστέρας Τρίπολης στο Ηράκλειο, 2-0 επί του ΟΦΗ (Μιριτέλο 37', Κρέσπι 51' πέναλτι). Στο 0-0 έμειναν ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός.

  • Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 35, Παναθηναϊκός 34, ΑΕΚ 32, Ολυμπιακός 32, Αρης 24, Αστέρας Τρίπολης 20, Λαμία 16, Ατρόμητος 16, ΟΦΗ 15, Βόλος 14, Πανσερραϊκός 14, Κηφισιά 11, Παναιτωλικός 11, ΠΑΣ Γιάννινα 9. Ο Ολυμπιακός έχει -1 και έναν μηδενισμό.
BASKET LEAGUE
«Ρεβεγιόν» στα γήπεδα

Με την έξοδο του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού στην Πάτρα και την κόντρα στο Περιστέρι να δεσπόζουν στο πρόγραμμα, η Basket League κάνει φινάλε στον πρώτο γύρο της ρίχνοντας και την αυλαία της αγωνιστικής δράσης για το 2023 με τη διεξαγωγή της 11ης αγωνιστικής το διήμερο 23 - 24 Δεκέμβρη.

Ο πρωτοπόρος και αήττητος Παναθηναϊκός μετά τη βδομάδα των διπλών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, θέλοντας να κλείσει την χρονιά στην κορυφή, θα δοκιμαστεί εκτός έδρας με τον αξιόμαχο και τρίτο της βαθμολογίας, Προμηθέα, που θα προσπαθήσει για την έκπληξη.

Με στόχο το υψηλότερο βαθμολογικό πλασάρισμα θα κοντραριστούν στο Περιστέρι η τοπική ομάδα και η ΑΕΚ, με τους γηπεδούχους πάντως να καίγονται για τη νίκη και λόγω του στόχου για συμμετοχή στο Φάιναλ 8 του Κυπέλλου (συμμετέχουν οι 7 πρώτες του Α' γύρου). Στην ίδια... μοίρα όσον αφορά τις βλέψεις για το Κύπελλο βρίσκεται ο Κολοσσός Ρόδου, που θα αγωνιστεί εκτός έδρας με το Μαρούσι.

Το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12: ΠΑΟΚ - Καρδίτσα (17.15, ΕΡΤ3), Μαρούσι - Κολοσσός Ρόδου (18.00, ΕΡΤ Sports 1), Λαύριο - Αρης (20.15, ΕΡΤ3).

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/12: Ολυμπιακός - Απόλλων Πάτρας (15.00, ΕΡΤ3), Περιστέρι - ΑΕΚ (17.15, ΕΡΤ3), Προμηθέας - Παναθηναϊκός (20.15, ΕΡΤ3).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ