ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενισχύει τις συμμαχίες της στην Ευρασία

Ατυπη Σύνοδο Κορυφής είχαν οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών

Τις συμμαχίες της με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και του Νότιου Καυκάσου που βρίσκονται υπό την όλο και εντονότερη επιρροή της Δύσης προσπαθεί να δυναμώσει η Ρωσία, προσδιορίζοντας τον «ζωτικό της χώρο» στην Ευρασία. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ - CIS), της οποίας την προεδρία αναλαμβάνει το 2024 η Ρωσία. Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Η Μόσχα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των κρατών της ΚΑΚ και στην επέκταση της εκτέλεσης εμπορικών διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν στη Σύνοδο των ηγετών. «Η συνεργασία για την καταπολέμηση της πολιτικά υποκινούμενης διαστρέβλωσης της Ιστορίας και της εξύμνησης του ναζισμού θα είναι επίσης προτεραιότητα», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Τόνισε επίσης ο Πούτιν ότι το 2023 ήταν «εξαιρετικά δραστήρια χρονιά για την ΚΑΚ», αναφέροντας ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των χωρών αυξάνεται σταθερά, κατά 2%, στα 83,7 δισ. δολάρια.

Στη Σύνοδο επισημάνθηκε ότι οι χώρες της ΚΑΚ «υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα οικονομικής παγκοσμιοποίησης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Δύσης», όπως είναι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας, η πίεση στην Κίνα και η κατάρρευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής υποδομής.

Στη συνέχεια ο Πούτιν είχε διμερείς συνομιλίες με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EAEU) υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν μέσα από συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, αντικαθιστώντας ένα παρόμοιο προσωρινό σύμφωνο το οποίο ισχύει από το 2019. Μέλη της EAEU είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Ρωσία, ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί σε αυτή και το Ουζμπεκιστάν.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζονται για Συνθήκη «ειρήνης»

Στο μεταξύ και εν μέσω αντιπαραθέσεων και «ρηγμάτων» στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ν. Πασινιάν πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία και συμμετείχε στις δύο διασκέψεις, ενώ είχε και ένα τετ-α-τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ δήλωσε για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και τη διευθέτηση των συνόρων τους: «Δεν είναι αντίθετες πλευρές. Δηλώνουν την πλήρη ετοιμότητά τους να ολοκληρώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, να καταλήξουν σε ένα κοινό έγγραφο, μια Συνθήκη ειρήνης. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Επίσης, την περασμένη Παρασκευή οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χ. Φιντάν, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, συζήτησαν για το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με τον Φιντάν να τονίζει τη σημασία της υπογραφής «ειρηνευτικής» συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε προχθές την απέλαση δύο Γάλλων διπλωματών, για δραστηριότητες «ασύμβατες με το διπλωματικό στάτους τους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην ηγέτης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» στην οποία είχε προχωρήσει στα τέλη Σεπτέμβρη, μετά την αζέρικη επίθεση στον θύλακα. Από 1η Γενάρη 2024 η «Δημοκρατία του Αρτσάχ» θα διαλυόταν, ωστόσο δέκα μέρες πριν την προαναγγελθείσα αυτή αυτοδιάλυση, την αναίρεσε.

ΣΕΡΒΙΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Για παρέμβαση ξένων δυνάμεων κάνει λόγο η Μόσχα

Από τα επεισόδια στο Βελιγράδι

Copyright 2023 The Associated

Από τα επεισόδια στο Βελιγράδι
Νέες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Βούτσιτς έγιναν χτες στο Βελιγράδι, όπου η αντιπολίτευση επιμένει στις καταγγελίες της για εκτεταμένες παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές (αφορούσαν την ανάδειξη νέας Βουλής αλλά και την ανάδειξη νέων δημοτικών συμβουλίων, σε ορισμένες πόλεις).

Στις χτεσινές διαμαρτυρίες πρωτοστάτησαν μεταξύ άλλων φοιτητικές οργανώσεις και σχήματα με τον κωδικό «Students Against Violence», δανειζόμενοι τον συνασπισμό που σχημάτισαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες εκλογές, που μεταξύ άλλων διαφοροποιούνται από την κυβερνητική διακομματική συνεργασία - της οποίας ηγείται το κόμμα όπου για χρόνια ήταν επικεφαλής ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς - στους όρους συνεργασίας με τη Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι χτεσινές διαμαρτυρίες μπλόκαραν για περίπου 4 ώρες το κέντρο της πόλης, με τους συμμετέχοντες να ζητούν μεταξύ άλλων τη δημοσιοποίηση των εκλογικών καταλόγων - υπάρχουν καταγγελίες για πολλούς που ήρθαν από τη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για να ψηφίσουν τον συνασπισμό του Βούτσιτς χωρίς να έχουν όμως εκλογικά δικαιώματα - με συνθήματα για «εκλογική κλοπή» και επιμένοντας να ζητούν νέες εκλογές.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου, όπου μεταξύ άλλων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, μετά από προσπάθεια για είσοδο διαδηλωτών στον χώρο, που η αστυνομία απώθησε.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάγγελμά του δήλωσε ότι «το κράτος δεν θα υποκύψει στη βία των κομμάτων της αντιπολίτευσης», ενώ ευχαρίστησε και ξένες υπηρεσίες που «προειδοποίησαν έγκαιρα και άμεσα αποτρέποντας τα σχέδια των τραμπούκων»... Αλλά και η πρωθυπουργός, Ανα Μπρνάμπιτς, ανέφερε ότι «η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τις σερβικές αρχές πριν από τις εκλογές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης».

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παρομοίασε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με τα γεγονότα στην πλατεία «Μεϊντάν» στο Κίεβο το 2014 και επανέλαβε τα περί «ουκρανικού σεναρίου βίαιης ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στη Σερβία». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «υπάρχουν διαδικασίες και προσπάθειες τρίτων δυνάμεων, μεταξύ άλλων από το εξωτερικό, να προκαλέσουν παρόμοιες αναταραχές στο Βελιγράδι».

ΓΟΥΙΑΝΑ
Πολεμικό πλοίο στα παράλιά της στέλνει η Βρετανία

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση της Βενεζουέλας και της Γουιάνας για την πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή του Εσεκίμπο (σχεδόν 160.000 τ.χλμ., που ανήκει στη Γουιάνα) σηματοδοτεί η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει εντός του μήνα στην περιοχή το πολεμικό πλοίο «HMS Trent» (περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης), για να ενισχύει την πρώην αποικία της και νυν μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το πλοίο αναμένεται να συμμετάσχει μετά τα Χριστούγεννα σε στρατιωτικές ασκήσεις, μαζί με συμμάχους που δεν κατονομάζονται, στα χωρικά ύδατα της Γουιάνας. Ηδη από αρχές Δεκέμβρη βρίσκεται στην Καραϊβική.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Βενεζουελάνου υπουργού Αμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, ο οποίος χαρακτήρισε την άφιξη του πλοίου «πρόκληση». Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Τι απέγινε η δέσμευση να επιδειχθεί καλή θέληση και να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη; Και η υπόσχεση να μη γίνονται απειλές και να μη χρησιμοποιηθεί βία σε οποιαδήποτε περίσταση; Παραμένουμε σε επιφυλακή μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της Καραϊβικής και της Αμερικής μας».

Ο υπουργός αναφερόταν στην κοινή «δέσμευση» των Προέδρων της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και της Γουιάνας, Ιρφάν Αλί, που συναντήθηκαν στις 14 Δεκέμβρη στον Αγιο Βικέντιο - Γρεναδίνες, με τη μεσολάβηση της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), όπου στην κοινή διακήρυξη «συμφώνησαν ότι δεν θα απειλήσουν ή δεν θα χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης πλευράς άμεσα ή έμμεσα, σε καμία περίπτωση» και «θα λύσουν τις διαφωνίες με διάλογο».

Το ζήτημα της διεκδίκησης του Εσεκίμπο, ωστόσο, είναι μια διαμάχη που πάει πίσω στο αποικιακό παρελθόν της περιοχής και σήμερα έχει γεωστρατηγική σημασία, καθώς η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή (όπου δραστηριοποιούνται η αμερικανική «ExxonMobil» και άλλες εταιρείες) είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Το θέμα ανακινείται αποπροσανατολιστικά από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας, η οποία στις 3 Δεκέμβρη έκανε και ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, την ίδια ώρα που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση στο εσωτερικό, προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις και ποινικοποιεί τη δράση του ΚΚ Βενεζουέλας και άλλων δυνάμεων που αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη νότια Ταϊλάνδη, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς. Επίσης ανεστάλη και η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μαλαισία, αφού το δίκτυο είχε πλημμυρίσει.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και εκτεταμένες υλικές ζημιές την Τρίτη στην πόλη Κανάνγκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Κεντρική Κασάι, στην κεντρική ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με ακόμη προσωρινό απολογισμό των τοπικών αρχών.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Σφοδρή καταιγίδα έπληξε και την ανατολική Αυστραλία, όπου τα θύματα έφτασαν τα εννιά, ενώ περίπου 80.000 νοικοκυριά είχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η «Intel» ανακοίνωσε πως θα φτιάξει νέο εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας 25 δισ. δολαρίων στο νότιο Ισραήλ, μετά από ισραηλινή κρατική επιδότηση ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ρυθμιστικές αρχές (NRA) της Ιαπωνίας που είναι αρμόδιες για την πυρηνική ενέργεια ήραν την απαγόρευση λειτουργίας που είχε επιβληθεί στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της εταιρείας «Tokyo Electric Power» Κασιουαζάκι-Καρίουα πριν από δύο χρόνια, ώστε να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης άδειας για την επαναλειτουργία του και να αντιμετωπιστούν προβλήματα ασφαλείας. Ο σταθμός θεωρείται ο μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οργή μετά το νέο πολύνεκρο εργοδοτικό έγκλημα

Τουλάχιστον 18 νεκροί εργάτες μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο νικελίου κινεζικού ομίλου

Με τη ζωή τους πλήρωσαν τους όρους της καπιταλιστικής ανάπτυξης τουλάχιστον 18 εργάτες, που σκοτώθηκαν μετά από πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα την Κυριακή σε μονάδα επεξεργασίας νικελίου στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας.

Το δυστύχημα προκλήθηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε εργοστάσιο της «Indonesia Tsingshan Stainless Steel» (ITSS) στο βιομηχανικό πάρκο της Μοροουάλι, ινδονησιακής εταιρείας η οποία ανήκει στον κινεζικό όμιλο «Tsingshan Holding Group», που θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής νικελίου στον κόσμο και ουσιαστικά ελέγχει το βιομηχανικό πάρκο Μοροουάλι. Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν υποστεί εγκαύματα στο 70% του σώματός τους.

Η νήσος Σουλαουέζι αποτελεί σημαντικό κέντρο παραγωγής νικελίου, μεταλλεύματος που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα αλλά και στην κατασκευή προϊόντων ανοξείδωτου χάλυβα. Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει πολλά κεφάλαια στον εξορυκτικό τομέα της Ινδονησίας, χώρας με μεγάλο φυσικό πλούτο και συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που βέβαια πληρώνουν πολλαπλά οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη έγινε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης υψικαμίνου.

Εκατοντάδες Ινδονήσιοι εργάτες διαδήλωσαν χτες οργισμένοι έξω από το εργοστάσιο, διαμηνύοντας ότι «καμία παραγωγή δεν αξίζει (σ.σ. να χαθεί) ανθρώπινη ζωή!».

ΙΤΑΛΙΑ
Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές μαθητές

Επίθεση αστυνομικών δυνάμεων ενάντια σε μαθητές λυκείου σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Ρώμης. Οι μαθητές επιχείρησαν να φτάσουν μέχρι τη Βουλή, όπου τις μέρες αυτές ψηφιζόταν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από μαθητές, οι οποίοι τις περασμένες μέρες είχαν κάνει κατάληψη σε σειρά λυκείων της ιταλικής πρωτεύουσας, καταγγέλλοντας «την αδιαφορία των πολιτικών για την Παιδεία». Η πορεία δεν είχε λάβει, όμως, την «προβλεπόμενη έγκριση» και όταν μέρος των μαθητών κατάφερε να φτάσει κοντά στην πλατεία του Πάνθεον, οι αστυνομικοί έφραξαν τον δρόμο και επιτέθηκαν στους μαθητές με τη χρήση γκλοπ.

Οπως γράφει η εφημερίδα «La Repubblica», μερικοί μαθητές φέρουν μώλωπες και αμυχές, ενώ πριν απομακρυνθούν τους ζητήθηκε να περάσουν στη σειρά, μπροστά από κάμερα της αστυνομίας που τους βιντεοσκόπησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ