Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενισχύει τις συμμαχίες της στην Ευρασία

Ατυπη Σύνοδο Κορυφής είχαν οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών

Τις συμμαχίες της με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και του Νότιου Καυκάσου που βρίσκονται υπό την όλο και εντονότερη επιρροή της Δύσης προσπαθεί να δυναμώσει η Ρωσία, προσδιορίζοντας τον «ζωτικό της χώρο» στην Ευρασία. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ - CIS), της οποίας την προεδρία αναλαμβάνει το 2024 η Ρωσία. Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Η Μόσχα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των κρατών της ΚΑΚ και στην επέκταση της εκτέλεσης εμπορικών διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν στη Σύνοδο των ηγετών. «Η συνεργασία για την καταπολέμηση της πολιτικά υποκινούμενης διαστρέβλωσης της Ιστορίας και της εξύμνησης του ναζισμού θα είναι επίσης προτεραιότητα», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Τόνισε επίσης ο Πούτιν ότι το 2023 ήταν «εξαιρετικά δραστήρια χρονιά για την ΚΑΚ», αναφέροντας ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των χωρών αυξάνεται σταθερά, κατά 2%, στα 83,7 δισ. δολάρια.

Στη Σύνοδο επισημάνθηκε ότι οι χώρες της ΚΑΚ «υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα οικονομικής παγκοσμιοποίησης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Δύσης», όπως είναι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας, η πίεση στην Κίνα και η κατάρρευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής υποδομής.

Στη συνέχεια ο Πούτιν είχε διμερείς συνομιλίες με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EAEU) υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν μέσα από συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, αντικαθιστώντας ένα παρόμοιο προσωρινό σύμφωνο το οποίο ισχύει από το 2019. Μέλη της EAEU είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Ρωσία, ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί σε αυτή και το Ουζμπεκιστάν.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζονται για Συνθήκη «ειρήνης»

Στο μεταξύ και εν μέσω αντιπαραθέσεων και «ρηγμάτων» στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ν. Πασινιάν πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία και συμμετείχε στις δύο διασκέψεις, ενώ είχε και ένα τετ-α-τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ δήλωσε για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και τη διευθέτηση των συνόρων τους: «Δεν είναι αντίθετες πλευρές. Δηλώνουν την πλήρη ετοιμότητά τους να ολοκληρώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, να καταλήξουν σε ένα κοινό έγγραφο, μια Συνθήκη ειρήνης. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Επίσης, την περασμένη Παρασκευή οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χ. Φιντάν, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, συζήτησαν για το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με τον Φιντάν να τονίζει τη σημασία της υπογραφής «ειρηνευτικής» συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε προχθές την απέλαση δύο Γάλλων διπλωματών, για δραστηριότητες «ασύμβατες με το διπλωματικό στάτους τους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην ηγέτης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» στην οποία είχε προχωρήσει στα τέλη Σεπτέμβρη, μετά την αζέρικη επίθεση στον θύλακα. Από 1η Γενάρη 2024 η «Δημοκρατία του Αρτσάχ» θα διαλυόταν, ωστόσο δέκα μέρες πριν την προαναγγελθείσα αυτή αυτοδιάλυση, την αναίρεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ