Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΑΝΑ
Πολεμικό πλοίο στα παράλιά της στέλνει η Βρετανία

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση της Βενεζουέλας και της Γουιάνας για την πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή του Εσεκίμπο (σχεδόν 160.000 τ.χλμ., που ανήκει στη Γουιάνα) σηματοδοτεί η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει εντός του μήνα στην περιοχή το πολεμικό πλοίο «HMS Trent» (περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης), για να ενισχύει την πρώην αποικία της και νυν μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το πλοίο αναμένεται να συμμετάσχει μετά τα Χριστούγεννα σε στρατιωτικές ασκήσεις, μαζί με συμμάχους που δεν κατονομάζονται, στα χωρικά ύδατα της Γουιάνας. Ηδη από αρχές Δεκέμβρη βρίσκεται στην Καραϊβική.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Βενεζουελάνου υπουργού Αμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, ο οποίος χαρακτήρισε την άφιξη του πλοίου «πρόκληση». Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Τι απέγινε η δέσμευση να επιδειχθεί καλή θέληση και να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη; Και η υπόσχεση να μη γίνονται απειλές και να μη χρησιμοποιηθεί βία σε οποιαδήποτε περίσταση; Παραμένουμε σε επιφυλακή μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της Καραϊβικής και της Αμερικής μας».

Ο υπουργός αναφερόταν στην κοινή «δέσμευση» των Προέδρων της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και της Γουιάνας, Ιρφάν Αλί, που συναντήθηκαν στις 14 Δεκέμβρη στον Αγιο Βικέντιο - Γρεναδίνες, με τη μεσολάβηση της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), όπου στην κοινή διακήρυξη «συμφώνησαν ότι δεν θα απειλήσουν ή δεν θα χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης πλευράς άμεσα ή έμμεσα, σε καμία περίπτωση» και «θα λύσουν τις διαφωνίες με διάλογο».

Το ζήτημα της διεκδίκησης του Εσεκίμπο, ωστόσο, είναι μια διαμάχη που πάει πίσω στο αποικιακό παρελθόν της περιοχής και σήμερα έχει γεωστρατηγική σημασία, καθώς η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή (όπου δραστηριοποιούνται η αμερικανική «ExxonMobil» και άλλες εταιρείες) είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Το θέμα ανακινείται αποπροσανατολιστικά από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας, η οποία στις 3 Δεκέμβρη έκανε και ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, την ίδια ώρα που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση στο εσωτερικό, προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις και ποινικοποιεί τη δράση του ΚΚ Βενεζουέλας και άλλων δυνάμεων που αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ