ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
Σελ. /20
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σταθερά στο προσκήνιο τα σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων

Copyright 2024 The Associated

Οι δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν χτες για 89η μέρα, εστιάζοντας στη νότια πόλη Χαν Γιούνις και σε περιοχές της κεντρικής Γάζας.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 22.313, μεταξύ των οποίων 128 το τελευταίο 24ωρο, και οι τραυματίες τους 57.296.

Ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε το σφυροκόπημα στους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ και Τζαμπαλία, ενώ στη Χαν Γιούνις υποχρέωσε χιλιάδες αμάχους να εκτοπιστούν για ακόμα μια φορά. Στα μαρτύρια των αμάχων προστίθενται εκείνα της πείνας, της δίψας και των επιδημιών που συνεχίζουν να θεριεύουν.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους καταδίκασε με ανάρτησή του τις νέες ισραηλινές σφοδρές επιθέσεις στο νοσοκομείο αλ Αμάλ, στην Χαν Γιούνις, όπου βρισκόταν κέντρο εκπαίδευσης της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. Οι απαράδεκτες ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή του νοσοκομείου συνεχίστηκαν και χτες.

Το ίδιο 24ωρο, η αμερικανική ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατήγγειλε τα βασανιστήρια που υπέστησαν τους πρώτους δύο μήνες της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εργάτες που είχαν άδειες εργασίας στο Ισραήλ και κρατήθηκαν σε αυτό μετά τις 7 Οκτώβρη.

Η οργάνωση κατήγγειλε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξεγυμνώθηκαν, φωτογραφήθηκαν γυμνοί, ή τους ανάγκασαν να φορέσουν πάνες, ενώ δέχθηκαν επιθέσεις από σκυλιά, τους έσυραν κατάχαμα πάνω σε χαλίκια, τους είχαν δεμένους χειροπόδαρα για μέρες, ή ουρούσαν πάνω τους Ισραηλινοί στρατιώτες χλευάζοντάς τους.

Ισραηλινοί εκβιασμοί με την ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να μειώσουν περαιτέρω την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, που έτσι κι αλλιώς εισέρχεται με το σταγονόμετρο, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν εκβιαστικά ως όπλο στις πιέσεις για την απελευθέρωση των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Οπως ανέφερε ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου «walla news», οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως εάν αυξηθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενταθούν οι πιέσεις σε βάρος της Χαμάς, ώστε να ακολουθήσει πιο «διαλλακτική» στάση στις διαπραγματεύσεις για τους κρατούμενους.

Σταθερά στο προσκήνιο τα σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων

Η ισραηλινή κυβέρνηση επαναφέρει με κάθε ευκαιρία τους σχεδιασμούς για ξεριζωμό και διωγμό των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, με τους ακροδεξιούς υπουργούς Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς σε ρόλο «λαγού».

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπ. Σμότριτς, χτες εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που πρότεινε εκ νέου τη μαζική «εθελοντική απομάκρυνση» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας τις υποκριτικές επικρίσεις των ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτήρισαν προηγούμενες αντίστοιχες δηλώσεις του «ανεύθυνες».

«Οι ΗΠΑ είναι καλοί μας φίλοι, αλλά πάνω απ' όλα θα κάνουμε αυτό που είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ: Η ενθάρρυνση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Γάζα θα επιτρέψει στους (Ισραηλινούς) κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα τους στρατιώτες μας», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στο Χ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις.

Ο Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος υπέρ των εποίκων Εβραϊκή Ισχύς, είχε ζητήσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου και «να ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μεταναστεύσει. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς.

Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν υποκριτικά να απορρίπτουν αυτούς τους σχεδιασμούς, την ώρα που στηρίζουν με κάθε τρόπο το Ισραήλ που ήδη τους βάζει σε εφαρμογή, με τον εκτοπισμό του 85% των Παλαιστινίων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια περιοχή όλο και πιο κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις πρόσφατες δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις απόψεις αυτές.

Ο Σμότριτς επανήλθε και χτες στο θέμα, δηλώνοντας ότι «το 70% της ισραηλινής κοινής γνώμης στηρίζει την εθελοντική μετανάστευση των Αράβων από τη Γάζα και την απορρόφησή τους από άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι υποστηρικτές αυτής της ανθρωπιστικής λύσης κατανοούν ότι μια μικρή χώρα, όπως η δική μας, δεν μπορεί να επιτρέψει να επικρατήσει μια πραγματικότητα στην οποία μόλις τέσσερα λεπτά από τις κοινότητές μας υπάρχει μια εστία μίσους και τρομοκρατίας, όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνούν κάθε πρωί με την επιθυμία να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ».

Σχεδιάζουν να τους στείλουν ...στο Κονγκό

Οι θέσεις αυτές αποτελούν σταθερή γραμμή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Χτες η εφημερίδα «Times of Israel» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μυστικά συνομιλίες με διάφορες χώρες, μεταξύ τους και με τη ΛΔ Κονγκό, με στόχο την «εθελοντική μετεγκατάσταση χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα». Τόνισε πως το σχέδιο είναι «κυβερνητική πολιτική - κλειδί» και πως το Κονγκό είναι «πρόθυμο να αναλάβει μετανάστες».

Την περασμένη Δευτέρα ο Νετανιάχου είχε πει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ότι καταβάλλει προσπάθειες να διευκολύνει την «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες, και ότι το «πρόβλημά» του είναι να βρει «πρόθυμες χώρες» γι' αυτόν τον σκοπό.

Επίσης, την Τρίτη η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γκίλα Γκάμλιελ δήλωσε ότι η «εθελοντική μετανάστευση» είναι «η καλύτερη λύση» και «το πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα» για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Το γραφείο της από τις αρχές Οκτώβρη είχε διοχετεύσει σε ισραηλινά ΜΜΕ σχέδιο εκτοπισμού και μετεγκατάστασης Παλαιστινίων της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά και σε άλλες χώρες, μεταξύ τους και στην Ελλάδα.

Κι άλλος νεκρός όμηρος από ισραηλινή επιχείρηση

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χτες ότι ο Ισραηλινός όμηρος Σαχάρ Μπαρούχ, που κρατούνταν στη Γάζα, σκοτώθηκε τον Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια επιχείρησης «διάσωσης»...

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τις συνθήκες του θανάτου του και αν σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεών μας ή αν δολοφονήθηκε από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο στρατός.

Πριν μερικές βδομάδες, θυμίζουμε, 3 Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, παρότι κρατούσαν λευκό πανί και ζητούσαν βοήθεια στα Εβραϊκά.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες συγκρούσεις στην Καλκίγια και ρεκόρ συλλήψεων

Τουλάχιστον 3 νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά από ισραηλινά πυρά στην πόλη Καλκίγια της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης την ώρα διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή.

Οι δύο νεαροί τραυματίστηκαν στα πόδια και ο τρίτος στον σβέρκο. Διακομίσθηκαν αιμόφυρτοι σε νοσοκομείο της περιοχής όπου νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Είχε προηγηθεί επιδρομή του στρατού στο σπίτι του κρατούμενου Θαΐρ Αμπού Ασάμπ που πέθανε στις ισραηλινές φυλακές στις 19 Οκτώβρη, το οποίο και λεηλάτησαν, όπως έκαναν στη συνέχεια στο σπίτι πρώην κρατουμένου (του Μοχσέν Σουράιμ) τον οποίο και συνέλαβαν χτες ξανά.

Ρεκόρ συλλήψεων Παλαιστινίων

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Παλαιστινίων Κρατουμένων (PPS), της οργάνωσης Addameer για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των κρατουμένων και άλλων ΜΚΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τονίζουν ότι από τις 7 Οκτώβρη συνελήφθησαν πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Από αυτούς οι 1.085 είναι παιδιά και οι 300 γυναίκες.

Σημείωσαν ακόμα ότι ο αριθμός συλλήψεων που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο είναι το 50% όλων των συλλήψεων που έγιναν από τις κατοχικές δυνάμεις όλο το 2023, με εξαίρεση τον αριθμό των Παλαιστινίων που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή κρατουμένων και πρώην φυλακισμένων ανακοίνωσε τον θάνατο 23χρονου κρατούμενου από τη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης στην ισραηλινή φυλακή Μεγκίντο, κάνοντας λόγο για «δολοφονία» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τόνισε ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί στις 31 Μάη 2022 και είχε καταδικαστεί σε 35μηνη κράτηση. Διευκρίνισε πως πρόκειται για τον έβδομο Παλαιστίνιο κρατούμενο που πέθανε στις ισραηλινές φυλακές μετά τις 7 Οκτώβρη. Κατήγγειλε τις κατοχικές αρχές ότι προχωρούν σε δολοφονικές επιθέσεις κατά κρατουμένων μην αποκλείοντας να υπάρχουν και άλλα θύματα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Γενική απεργία και διαδήλωση για τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πάλι, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν χτες σε γενική απεργία ενώ το απόγευμα είχε προγραμματιστεί μαζική διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 57χρονου υπαρχηγού της Χαμάς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδιο για ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Η διπλωματική κινητικότητα και οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» εξυφαίνονται παράλληλα με την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε Γάζα και Λίβανο, με τις «δυτικές» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να προωθούν τις κινήσεις τους με γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Χτες ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα απήθυνε έκκληση στη «διεθνή κοινότητα» «να επιβάλει μία λύση που θα τερματίσει τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς», όπως τη βάφτισε.

«Θεωρώ πως αυτό που μάθαμε τα τελευταία 30 χρόνια είναι ότι η λύση πρέπει να επιβληθεί απέξω, γιατί οι δύο πλευρές δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν σε συμφωνία», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «αν η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, όλη η Μέση Ανατολή θα καταλήξει στις φλόγες».

Εκτίμησε ότι η προχτεσινή δολοφονία του Σαλάχ Αλ Αρούρι, ηγετικού στελέχους της Χαμάς, είναι επιπρόσθετος παράγοντας που μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση, ενώ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα Πέμπτη θα παρουσιάσει στις χώρες της ΕΕ μια «πρόταση» για τη δημιουργία «μιας αποστολής που θα συμβάλει στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα», χωρίς να διευκρινίσει αν θα είναι συμπληρωματική ή ανεξάρτητη της αμερικανικής επιχείρησης «Φρουρός Ευημερίας», που ανακοινώθηκε πριν λίγες βδομάδες από την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τη συμμετοχή 20 χωρών. Ο Μπορέλ τόνισε ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η πρότασή του για την Ερυθρά Θάλασσα θα απαιτηθεί «ομοφωνία».

Συναντήσεις Αμερικανών βουλευτών στο Κάιρο

Το ίδιο 24ωρο, αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με στόχο μια συμφωνία «παύσης πυρός» και τα σενάρια της «επόμενης μέρας».

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας τονίζεται πως ο Σίσι είπε στους Αμερικανούς βουλευτές ότι προτεραιότητά του είναι «μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα», επισημαίνοντας τη «σημασία μιας υπεύθυνης δράσης για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή».

Χτες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Αγκυρα το Σάββατο, προκειμένου να συζητήσει «διμερή και περιφερειακά θέματα». Στην Αγκυρα αναμενόταν σήμερα ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν, ωστόσο αναγκάστηκε να την αναβάλει για άλλη μια φορά, λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στο Κερμάν, διαβεβαιώνοντας ότι θα την προγραμματίσει σε «κατάλληλο» χρόνο.

Σε Ισραήλ και Λίβανο αναμένεται στο τέλος αυτής της βδομάδας ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα Ενεργειακά, Εϊμος Χοκστάιν, που είχε πετύχει τον Οκτώβρη του 2022 συμφωνία με Λίβανο και Ισραήλ για τη διευθέτηση θαλάσσιων διαφορών προς όφελος πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ