Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδιο για ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Η διπλωματική κινητικότητα και οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» εξυφαίνονται παράλληλα με την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε Γάζα και Λίβανο, με τις «δυτικές» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να προωθούν τις κινήσεις τους με γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Χτες ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα απήθυνε έκκληση στη «διεθνή κοινότητα» «να επιβάλει μία λύση που θα τερματίσει τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς», όπως τη βάφτισε.

«Θεωρώ πως αυτό που μάθαμε τα τελευταία 30 χρόνια είναι ότι η λύση πρέπει να επιβληθεί απέξω, γιατί οι δύο πλευρές δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν σε συμφωνία», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «αν η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, όλη η Μέση Ανατολή θα καταλήξει στις φλόγες».

Εκτίμησε ότι η προχτεσινή δολοφονία του Σαλάχ Αλ Αρούρι, ηγετικού στελέχους της Χαμάς, είναι επιπρόσθετος παράγοντας που μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση, ενώ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα Πέμπτη θα παρουσιάσει στις χώρες της ΕΕ μια «πρόταση» για τη δημιουργία «μιας αποστολής που θα συμβάλει στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα», χωρίς να διευκρινίσει αν θα είναι συμπληρωματική ή ανεξάρτητη της αμερικανικής επιχείρησης «Φρουρός Ευημερίας», που ανακοινώθηκε πριν λίγες βδομάδες από την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τη συμμετοχή 20 χωρών. Ο Μπορέλ τόνισε ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η πρότασή του για την Ερυθρά Θάλασσα θα απαιτηθεί «ομοφωνία».

Συναντήσεις Αμερικανών βουλευτών στο Κάιρο

Το ίδιο 24ωρο, αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με στόχο μια συμφωνία «παύσης πυρός» και τα σενάρια της «επόμενης μέρας».

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας τονίζεται πως ο Σίσι είπε στους Αμερικανούς βουλευτές ότι προτεραιότητά του είναι «μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα», επισημαίνοντας τη «σημασία μιας υπεύθυνης δράσης για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή».

Χτες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Αγκυρα το Σάββατο, προκειμένου να συζητήσει «διμερή και περιφερειακά θέματα». Στην Αγκυρα αναμενόταν σήμερα ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν, ωστόσο αναγκάστηκε να την αναβάλει για άλλη μια φορά, λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στο Κερμάν, διαβεβαιώνοντας ότι θα την προγραμματίσει σε «κατάλληλο» χρόνο.

Σε Ισραήλ και Λίβανο αναμένεται στο τέλος αυτής της βδομάδας ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα Ενεργειακά, Εϊμος Χοκστάιν, που είχε πετύχει τον Οκτώβρη του 2022 συμφωνία με Λίβανο και Ισραήλ για τη διευθέτηση θαλάσσιων διαφορών προς όφελος πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ