Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες συγκρούσεις στην Καλκίγια και ρεκόρ συλλήψεων

Τουλάχιστον 3 νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά από ισραηλινά πυρά στην πόλη Καλκίγια της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης την ώρα διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή.

Οι δύο νεαροί τραυματίστηκαν στα πόδια και ο τρίτος στον σβέρκο. Διακομίσθηκαν αιμόφυρτοι σε νοσοκομείο της περιοχής όπου νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Είχε προηγηθεί επιδρομή του στρατού στο σπίτι του κρατούμενου Θαΐρ Αμπού Ασάμπ που πέθανε στις ισραηλινές φυλακές στις 19 Οκτώβρη, το οποίο και λεηλάτησαν, όπως έκαναν στη συνέχεια στο σπίτι πρώην κρατουμένου (του Μοχσέν Σουράιμ) τον οποίο και συνέλαβαν χτες ξανά.

Ρεκόρ συλλήψεων Παλαιστινίων

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Παλαιστινίων Κρατουμένων (PPS), της οργάνωσης Addameer για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των κρατουμένων και άλλων ΜΚΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τονίζουν ότι από τις 7 Οκτώβρη συνελήφθησαν πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Από αυτούς οι 1.085 είναι παιδιά και οι 300 γυναίκες.

Σημείωσαν ακόμα ότι ο αριθμός συλλήψεων που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο είναι το 50% όλων των συλλήψεων που έγιναν από τις κατοχικές δυνάμεις όλο το 2023, με εξαίρεση τον αριθμό των Παλαιστινίων που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή κρατουμένων και πρώην φυλακισμένων ανακοίνωσε τον θάνατο 23χρονου κρατούμενου από τη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης στην ισραηλινή φυλακή Μεγκίντο, κάνοντας λόγο για «δολοφονία» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τόνισε ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί στις 31 Μάη 2022 και είχε καταδικαστεί σε 35μηνη κράτηση. Διευκρίνισε πως πρόκειται για τον έβδομο Παλαιστίνιο κρατούμενο που πέθανε στις ισραηλινές φυλακές μετά τις 7 Οκτώβρη. Κατήγγειλε τις κατοχικές αρχές ότι προχωρούν σε δολοφονικές επιθέσεις κατά κρατουμένων μην αποκλείοντας να υπάρχουν και άλλα θύματα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Γενική απεργία και διαδήλωση για τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πάλι, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν χτες σε γενική απεργία ενώ το απόγευμα είχε προγραμματιστεί μαζική διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 57χρονου υπαρχηγού της Χαμάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ