ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Δηλώσεις Ντόντικ για το δικαίωμα «σε σερβικό έθνος»

Ο ίδιος ζήτησε προ ημερών «διάλογο χωρίς τη συμμετοχή ξένων», για μια «βιώσιμη συμφωνία» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Για 32η χρονιά έγιναν οι εκδηλώσεις (φωτ.) στη Μπάνια Λούκα, που έχουν κριθεί «αντισυνταγματικές»

Copyright 2024 The Associated

Για 32η χρονιά έγιναν οι εκδηλώσεις (φωτ.) στη Μπάνια Λούκα, που έχουν κριθεί «αντισυνταγματικές»
Νέες δηλώσεις περί των δικαιωμάτων του «σερβικού έθνους» συνολικά έκανε ο ηγέτης της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS), Μίλοραντ Ντόντικ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την «εθνική επέτειο» της 9ης Γενάρη, παρά το ότι το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης την έχει κρίνει ως «αντισυνταγματική».

Ο Ντόντικ (γνωστός υπέρμαχος της στενής συνεργασίας με τη Ρωσία και βέβαια τη Σερβία) έκρινε σκόπιμο στην ομιλία του να τονίσει ότι «κανένας δεν θα μπορέσει να στερήσει το δικαίωμα των Σέρβων στην ελευθερία» και ότι «ο στόχος του σερβικού λαού είναι ένα σερβικό κράτος σε αυτήν την περιοχή».

Πριν λίγες μέρες, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ο ίδιος είχε αρνηθεί ότι η απόσχιση της RS είναι μέρος των σχεδίων του, αναφέροντας ότι «δεν καλούμε για επανάσταση. Δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο», αλλά και ότι «προετοιμαζόμαστε για πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο κοινοβουλίου της πολιτείας και σε επίπεδο κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ διαφόρων εθνοτικών ομάδων στη Βοσνία είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αυτονομία για τη σερβική οντότητα και κατέληξε: «Στην πρώτη φάση, πρέπει να εξασφαλίσουμε διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη Βοσνία, χωρίς τη συμμετοχή ξένων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Διαφορετικά, η Βοσνία δεν έχει μέλλον».

Η ηγεσία της RS και ειδικά ο Ντόντικ την τελευταία διετία έχει υψώσει τους τόνους για τη διασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης αυτοτέλειας δράσης στην Μπάνια Λούκα, αξιοποιώντας και την ίδια τη συμφωνία του Ντέιτον με την οποία ιδρύθηκε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αποτελούμενη από δύο οντότητες (τη «Σερβική Δημοκρατία» και την «Ομοσπονδία της Βοσνίας») με ευρεία αυτονομία σε κρίσιμα πεδία. Μεταξύ άλλων είναι ενδεικτικές και αποφάσεις του κοινοβουλίου της RS, που ουσιαστικά αναγνωρίζουν ως ανώτερες τις αποφάσεις των θεσμών της κρατικής οντότητας και όχι του ενιαίου ομοσπονδιακού σχήματος, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου παρεμβαίνουν όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα καλλιεργώντας περαιτέρω και αξιοποιώντας εθνοτικές διαιρέσεις που «φούντωσαν» μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην Ανατολική Ευρώπη και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν και φέτος στη RS, για 32η χρονιά, συνδέονται με την κίνηση Σέρβων βουλευτών, το 1992, να ανακοινώσουν την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, μιας εθνικής διοικητικής οντότητας που τότε προβλεπόταν να παραμείνει στη σύνθεση της Γιουγκοσλαβίας. Τρεις μήνες μετά, ξέσπασε πόλεμος. Ο εορτασμός αυτής της επετείου κρίθηκε δύο φορές αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό ότι «προκαλεί διακρίσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ελλείψεις κλινών και φαρμάκων καταγγέλλουν οι παιδίατροι

Για «τεράστια προβλήματα» στη φροντίδα των ασθενών τους διαμαρτύρονται οι παιδίατροι, επισημαίνοντας τις εκτεταμένες ελλείψεις ειδικών φαρμάκων και ζητώντας γενική σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης από τη βρεφική ηλικία.

«Υπάρχει έλλειψη σε διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς η πενικιλίνη είναι το καλύτερο αντιβιοτικό κατά των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Παιδιάτρων (BVKJ), Μ. Χούμπμαν, στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, προειδοποιώντας ότι «εάν πρέπει να στραφούμε σε αντιβιοτικά ευρύτερου φάσματος, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα». Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε σαλβουταμόλη, ουσία κατά του άσθματος και των χρόνιων πνευμονοπαθειών.

Ο Χούμπμαν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του υγειονομικού συστήματος λόγω των αυξημένων κρουσμάτων λοιμώξεων και περιέγραψε ως «πικρή καθημερινότητα» τη μεταφορά ασθενών από ένα νοσοκομείο σε άλλο, λόγω έλλειψης κλινών.

«Οσο δεν υπάρχουν θεμελιώδεις αλλαγές στον εξοπλισμό στα νοσοκομεία παίδων, μικρά κύματα λοίμωξης αρκούν για να φθάσει η κατάσταση στο όριο», εξήγησε ο πρόεδρος των παιδιάτρων και ζήτησε επέκταση της σύστασης εμβολιασμού κατά της γρίπης και όχι μόνο σε παιδιά με παράγοντες κινδύνου.

Παιδίατροι, αλλά και οικογενειακοί γιατροί συναντώνται σήμερα με τον υπουργό Υγείας, Κ. Λάουτερμπαχ, προκειμένου να βρουν λύσεις για την - περιττή, όπως υποστηρίζουν - γραφειοκρατία που απαιτεί το σύστημα από τα ιατρεία τους.

Ο συμπρόεδρος της Ενωσης Γενικών Ιατρών, Μ. Μπάιερ, δήλωσε ακόμη ότι λείπουν από το σύστημα περίπου 5.000 γενικοί γιατροί σε όλη τη χώρα.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Εκρυθμη κατάσταση και συγκρούσεις με συμμορίες

Για τρίτη μέρα παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Εκουαδόρ, μετά τις αποδράσεις κρατουμένων και την κράτηση αστυνομικών φυλάκων με συντονισμένες ενέργειες, που αποδίδονται σε συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα ανακοίνωσε ότι η χώρα «βρίσκεται σε πόλεμο κατά των ναρκω-τρομοκρατικών συμμοριών» και έβγαλε στρατό και αστυνομία στους δρόμους, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Σε διάφορες πόλεις με φυλακές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα 11 άνθρωποι, 70 έχουν συλληφθεί ως μέλη συμμοριών, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν 135 φύλακες που κρατούνται όμηροι από φυλακισμένους σε τουλάχιστον 6 σωφρονιστικά ιδρύματα.

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή τα μαθήματα σε όλη τη χώρα να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Χαρακτηριστική του μπάχαλου που επικρατεί ήταν και η εισβολή ένοπλων μασκοφόρων την Τρίτη το βράδυ σε στούντιο της τηλεόρασης TC στην πόλη Γουαγιακίλ, όπου κράτησαν ομήρους δημοσιογράφους.

Στο γειτονικό Περού, η κυβέρνηση διέταξε την άμεση ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις «θρασείς επιθέσεις» στο Εκουαδόρ, ότι «συντονίζονται στενά» με τον Νομπόα και την κυβέρνησή του και ότι είναι «έτοιμες να παράσχουν βοήθεια».

Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Νομπόα και την καταδίκη των ένοπλων επιθέσεων εγκληματικών οργανώσεων εκφράζουν οι κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και εκείνες της Ρωσίας και της Κίνας.

Το Εκουαδόρ, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς μπανάνας στον κόσμο, όπως και άλλων γεωργικών προϊόντων, βίωσε πρόσφατα τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, που όμως δεν έλυσε κανένα από τα ζωτικά προβλήματα του λαού, και ο λαϊκιστής Νομπόα «πάτησε» στην οργή των λαϊκών στρωμάτων, υποσχόμενος ότι «θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και την εγκληματικότητα και θα φέρει την τάξη». Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στις φυλακές και η απόδραση του μεγαλοναρκέμπορου Φίτο φαίνεται ότι έχουν σχέση με τον πόλεμο ανάμεσα σε καρτέλ (εγχώρια και διεθνή) για τους δρόμους μεταφοράς των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» σε ένα τριήμερο

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν προχτές, μετά από βομβιστική επίθεση ξανά στην Καμπούλ, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του ΙΚ σε ένα τριήμερο, μετά από αυτήν που έγινε την Κυριακή, ξανά στην αφγανική πρωτεύουσα.

Την Τρίτη η επίθεση σημειώθηκε στα ανατολικά της αφγανικής πρωτεύουσας, αφού πυροδοτήθηκε μηχανισμός «μέσα σε ένα όχημα που μετέφερε υπαλλήλους της φυλακής Πουλ-ε-Τσάρκι» (θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας), όπως ανακοίνωσε το ίδιο το ΙΚ.

Το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη και για την έκρηξη που σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, την Κυριακή, σε λεωφορείο στην περιοχή Νταστ-ε-Μπάρκι της Καμπούλ, μία περιοχή όπου πλειοψηφεί η κοινότητα Χαζάρα, της οποίας τα μέλη είναι κυρίως σιίτες.

Η δράση του ΙΚ στο Αφγανιστάν εμφανιζόταν να περιορίζεται τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο η οργάνωση διατηρεί «παρουσία» ευρύτερα σε Κεντρική και Νότια Ασία, όπου ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» αλληλεπιδρά με τα γεωπολιτικά σχέδια όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

ΗΠΑ
Τρεις νεκροί από χειμερινή καταιγίδα

Τουλάχιστον τρεις νεκρούς άφησε πίσω της η σφοδρή χειμερινή καταιγίδα που έπληξε τμήμα των ΗΠΑ την Τρίτη, προκαλώντας ανεμοστρόβιλους στον νότο. Οι δύο απ' αυτούς έμεναν σε τροχόσπιτα και δεν ήταν αρκετά προστατευμένοι. Στη Βόρεια Καρολίνα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πάρκο με τροχόσπιτα, πολλά από τα οποία υπέστησαν ζημιές σύμφωνα με αξιωματούχους της κομητείας Κατάουμπα. Στην Αλαμπάμα, μία 80χρονη έχασε τη ζωή της όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε το τροχόσπιτό της. Και στην Τζόρτζια η πτώση δέντρου πάνω σε όχημα στοίχισε τη ζωή σε ένα ακόμα άτομο.

Τουλάχιστον 890 χιλιάδες νοικοκυριά ήταν την Τρίτη το βράδυ χωρίς ηλεκτροδότηση, κυρίως στις ανατολικές ΗΠΑ.

Η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών έκανε το «Air Force 2», το αεροπλάνο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, να εκτραπεί προς το διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, αντί να προσγειωθεί στη βάση Αντριους στο Μέριλαντ.

Ανεμοστρόβιλοι έπληξαν νοτιοανατολικές περιοχές, ιδιαίτερα στη Φλόριντα, όπου 49 κομητείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Προετοιμάζονται εργατικές κινητοποιήσεις

Εργατικά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα που προχωρά η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου λαϊκιστή Προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι. Η Ενωση Κρατικών Υπαλλήλων έχει ανακοινώσει κινητοποίηση - στάση εργασίας για τις 15 Γενάρη ενάντια στις μαζικές απολύσεις που ήδη ξεπερνάνε τις 1.300. Επίσης, επιχειρούν με δικαστικό τρόπο να ακυρώσουν το λεγόμενο «διάταγμα έκτακτης ανάγκης» του Μιλέι με προσφυγή στο Εθνικό Επιμελητήριο Εργασίας, το οποίο αποφάσισε προς το παρόν να «παγώσει» τις διατάξεις του διατάγματος που αφορούν στα Εργασιακά, με το ασφαλιστικό μέτρο της αναστολής και θέτει το ζήτημα του «κοινωνικού διαλόγου».

Ταυτόχρονα η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Αργεντινής προγραμματίζει για τις 24 Ιούνη γενική πανεθνική απεργία ενάντια στο συνολικό αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει υποτίμηση του νομίσματος, αυξήσεις στις τιμές προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, καυσίμων, πολλές περικοπές, καταργήσεις επιδομάτων, ιδιωτικοποιήσεις και ένταση της καταστολής, με το γνωστό διάταγμα της απαγόρευσης συγκεντρώσεων που κλείνουν δρόμους, σύμφωνα με το οποίο οι διαδηλωτές θα πληρώνουν το κόστος για τη χρήση των δυνάμεων καταστολής που θα τους αντιμετωπίζουν. Ηδη στην πράξη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι έχουν σπάσει τις απαγορεύσεις με μεγάλες κινητοποιήσεις.

Πάντως, ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος ακόμα και αν δεν καταφέρει να περάσει τα μέτρα από το Κοινοβούλιο, να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ