Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Δηλώσεις Ντόντικ για το δικαίωμα «σε σερβικό έθνος»

Ο ίδιος ζήτησε προ ημερών «διάλογο χωρίς τη συμμετοχή ξένων», για μια «βιώσιμη συμφωνία» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Για 32η χρονιά έγιναν οι εκδηλώσεις (φωτ.) στη Μπάνια Λούκα, που έχουν κριθεί «αντισυνταγματικές»

Copyright 2024 The Associated

Για 32η χρονιά έγιναν οι εκδηλώσεις (φωτ.) στη Μπάνια Λούκα, που έχουν κριθεί «αντισυνταγματικές»
Νέες δηλώσεις περί των δικαιωμάτων του «σερβικού έθνους» συνολικά έκανε ο ηγέτης της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS), Μίλοραντ Ντόντικ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την «εθνική επέτειο» της 9ης Γενάρη, παρά το ότι το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης την έχει κρίνει ως «αντισυνταγματική».

Ο Ντόντικ (γνωστός υπέρμαχος της στενής συνεργασίας με τη Ρωσία και βέβαια τη Σερβία) έκρινε σκόπιμο στην ομιλία του να τονίσει ότι «κανένας δεν θα μπορέσει να στερήσει το δικαίωμα των Σέρβων στην ελευθερία» και ότι «ο στόχος του σερβικού λαού είναι ένα σερβικό κράτος σε αυτήν την περιοχή».

Πριν λίγες μέρες, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ο ίδιος είχε αρνηθεί ότι η απόσχιση της RS είναι μέρος των σχεδίων του, αναφέροντας ότι «δεν καλούμε για επανάσταση. Δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο», αλλά και ότι «προετοιμαζόμαστε για πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο κοινοβουλίου της πολιτείας και σε επίπεδο κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ διαφόρων εθνοτικών ομάδων στη Βοσνία είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αυτονομία για τη σερβική οντότητα και κατέληξε: «Στην πρώτη φάση, πρέπει να εξασφαλίσουμε διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη Βοσνία, χωρίς τη συμμετοχή ξένων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Διαφορετικά, η Βοσνία δεν έχει μέλλον».

Η ηγεσία της RS και ειδικά ο Ντόντικ την τελευταία διετία έχει υψώσει τους τόνους για τη διασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης αυτοτέλειας δράσης στην Μπάνια Λούκα, αξιοποιώντας και την ίδια τη συμφωνία του Ντέιτον με την οποία ιδρύθηκε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αποτελούμενη από δύο οντότητες (τη «Σερβική Δημοκρατία» και την «Ομοσπονδία της Βοσνίας») με ευρεία αυτονομία σε κρίσιμα πεδία. Μεταξύ άλλων είναι ενδεικτικές και αποφάσεις του κοινοβουλίου της RS, που ουσιαστικά αναγνωρίζουν ως ανώτερες τις αποφάσεις των θεσμών της κρατικής οντότητας και όχι του ενιαίου ομοσπονδιακού σχήματος, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου παρεμβαίνουν όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα καλλιεργώντας περαιτέρω και αξιοποιώντας εθνοτικές διαιρέσεις που «φούντωσαν» μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην Ανατολική Ευρώπη και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν και φέτος στη RS, για 32η χρονιά, συνδέονται με την κίνηση Σέρβων βουλευτών, το 1992, να ανακοινώσουν την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, μιας εθνικής διοικητικής οντότητας που τότε προβλεπόταν να παραμείνει στη σύνθεση της Γιουγκοσλαβίας. Τρεις μήνες μετά, ξέσπασε πόλεμος. Ο εορτασμός αυτής της επετείου κρίθηκε δύο φορές αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό ότι «προκαλεί διακρίσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ