Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι δύο πλευρές αυξάνουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία
Καθώς αυξάνονται οι προοπτικές για παρατεταμένο πόλεμο, τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, προχωρούν τους σχεδιασμούς τους για «τροφοδοσία» της σύγκρουσης τα επόμενα χρόνια και σε κάθε πιθανό σενάριο κλιμάκωσης.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψη με κορυφαίους στρατιωτικούς. Το 2024 η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ολόπλευρη προμήθεια των στρατιωτικών της δυνάμεων, διατηρώντας την πυρηνική της τριάδα σε υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, αναπτύσσοντας την παραγωγή drone, εισάγοντας νέα όπλα και αυξάνοντας τις δυνατότητες της ομάδας δορυφόρων.

«Ενα βασικό καθήκον για το 2024 είναι η διατήρηση της πυρηνικής τριάδας στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας μάχης», είπε ο Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι ο Στρατός και το Ναυτικό θα συνεχίσουν να εξοπλίζονται με τα πιο σύγχρονα όπλα, με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κ.λπ. Προανήγγειλε συνεχή παραγωγή drones από εξαιρετικά μικρά έως βαριά επιθετικά.

Περαιτέρω, ο Σοϊγκού ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία το 2023 έχασε πάνω από 215.000 στρατιώτες και 28.000 τεμάχια εξοπλισμού και πως οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να παρουσιάσει κάποια στοιχεία, και κάλεσε τη Δύση «να κλείσουν 100% τα κενά στις κυρώσεις» που επιτρέπουν στη Ρωσία να τις παρακάμπτει.

Πάντως Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αμυντική παραγωγή έχει ενταθεί και μάλιστα πρόσφατα ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου αμυντικού εξοπλισμού «Rostec» ανέφερε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν ότι τα τελευταία δυο χρόνια η παραγωγή φορητών όπλων και πυρομαχικών πυροβολικού αυξήθηκε κατά 50 φορές, η παραγωγή ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων κατά πεντέμισι φορές, ενώ η παραγωγή αρμάτων επταπλασιάστηκε.

Παράλληλα, ένα νέο επιθετικό drone έχει αναπτυχθεί από το Ιράν για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το «Sky News», επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή. Ορισμένες μονάδες ενός «εκρηκτικού και αναγνωριστικού» drone, του Shahed-107, έχουν προσφερθεί στη Ρωσία σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 εκατ. δολάρια.

ΕυρωΝΑΤΟική ενίσχυση της Ουκρανίας

Από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια εξέφρασαν χτες τα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα. Μετά από τηλεδιάσκεψη με αντιπροσωπεία της Ουκρανίας, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ, σημειώνεται ότι τα κράτη - μέλη της συμμαχίας έχουν καταρτίσει σχέδια για την παροχή «βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία το 2024».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ καταδικάζει απερίφραστα τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά Ουκρανών αμάχων, μεταξύ άλλων με όπλα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν».

Την Ουκρανία εκπροσώπησαν στην τηλεδιάσκεψη ο υποστράτηγος Μίκολα Ολεστσούκ, διοικητής της πολεμικής αεροπορίας του Κιέβου, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ολέσκι Σερχιέφ.

Πάντως, πριν λίγες μέρες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «χρειαζόμαστε υψηλότερες συνεισφορές» από άλλες χώρες της ΕΕ, «καθώς η βοήθεια της Γερμανίας από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο καγκελάριος ζήτησε από την ΕΕ να συντάξει έναν κατάλογο με όλη τη στρατιωτική βοήθεια που σχεδιάζουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ φέτος, «το αργότερο» μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών την 1η Φλεβάρη. «Χρειαζόμαστε μια όσο το δυνατόν ακριβέστερη επισκόπηση της συγκεκριμένης συμβολής των Ευρωπαίων εταίρων μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας φέτος», πρόσθεσε.

Αν και ο Σολτς δεν κατονόμασε καμία χώρα, το σχέδιο των Βρυξελλών να συνταχθεί κατάλογος βοήθειας ασκεί πιέσεις σε Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη, που έχουν συνεισφέρει συγκριτικά μικρή στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, παρά το μέγεθος των οικονομιών τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο συγκέντρωσε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, πέρυσι η Γερμανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός μετά τις ΗΠΑ, με 17,1 δισ. ευρώ. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 6,6 δισ. ευρώ και οι σκανδιναβικές και ανατολικές χώρες της ΕΕ. Συγκριτικά, η Γαλλία έχει συνεισφέρει μόνο 0,54 δισ., η Ιταλία 0,69 δισ. και η Ισπανία 0,34 δισ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δεσμεύσεις έναντι της Ουκρανίας και της Ευρώπης, επομένως το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία) και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γίνουν η νέα «ηγετική ομάδα» στην υποστήριξη του Κιέβου, επισήμανε χτες ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Μ. Ροτ.

Σημείωσε ότι το κρίσιμο ζήτημα για την «ασφάλεια της Ευρώπης» είναι, αν η Ευρώπη «θέλει πραγματικά να σταματήσει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό ή είναι έτοιμη να αφήσει την ανατολική πλευρά της να παραμεληθεί». «Αυτό πρέπει επιτέλους να διευκρινιστεί, ειδικά μεταξύ χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία», συμπλήρωσε.

«Η Ουκρανία πρέπει να γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει από εμάς, εκτός από λόγια, και ποιος είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Η Ουκρανία αξίζει ειλικρίνεια», κατέληξε ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Γερμανός καγκελάριος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζ. Μελόνι για τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, ενώ συνομίλησαν και για τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας στο G7.

Τη Λιθουανία επισκέφτηκε χτες ο Β. Ζελένσκι, ξεκινώντας περιοδεία στις τρεις χώρες της Βαλτικής για να συζητήσει με τον Λιθουανό Πρόεδρο, Γκ. Ναουσέντα, σχετικά με τον πόλεμο με τη Ρωσία, την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τη συνεργασία στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα drones και τον περαιτέρω συντονισμό της ευρωπαϊκής στήριξης. Τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στη Λετονία και την Εσθονία.

Ενα πακέτο μακροπρόθεσμης στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία εγκρίθηκε από τις λιθουανικές αρχές. Ο Λιθουανός Πρόεδρος ανακοίνωσε χτες σχέδια να σταλούν στην Ουκρανία πυρομαχικά, γεννήτριες και συστήματα πυροδότησης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M577.

Την ίδια στιγμή που η Δύση προσπαθεί να εντείνει τη στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, άλλοι 47 ΥΠΕΞ με κοινή ανακοίνωσή τους καταδικάζουν «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία.

Την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε πως έγιναν παραδόσεις πυραύλων οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Η Πιονγιάνγκ υφίσταται επί χρόνια διεθνείς κυρώσεις για δραστηριότητές της στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών, κυρίως την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, η προμήθεια των πυραύλων αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Παρακολουθούμε στενά τι θα δώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για αυτά τα όπλα», συνεχίζει η ανακοίνωση. Εκτός από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ υπογράφουν και στενοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως Ουκρανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, αλλά και το Ισραήλ, στο οποίο η Ουάσιγκτον παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον βάναυσο πόλεμο που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας.

Μαθητές εκκενώνονται από το Μπέλγκοροντ

Σχεδόν εκατό μαθητές εκκενώθηκαν από τη ρωσική συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ την Τετάρτη, μετά από μια σειρά φονικών ουκρανικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. Περίπου 300 κάτοικοι είχαν ήδη εγκαταλείψει το Μπέλγκοροντ, στη μεγαλύτερη εκκένωση από μεγάλη ρωσική πόλη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρώτη ομάδα παιδιών έφυγε από το Μπέλγκοροντ για τη γειτονική περιοχή Voronezh και θα φιλοξενηθεί εκεί για τουλάχιστον 21 ημέρες.

Μια ακόμη ουκρανική επίθεση σημειώθηκε στη στρατιωτική αεροπορική βάση Ενγκελς, βαθιά στη Ρωσία. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε drone στην περιφέρεια Σαράτοφ της νότιας Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, και απετράπη απόπειρα του Κιέβου να «διαπράξει τρομοκρατική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων».

Η αεροπορική βάση «Ενγκελς» βρίσκεται σε απόσταση 500 και πλέον χλμ. από τα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας και εκεί σταθμεύουν στρατηγικά βομβαρδιστικά που συμμετέχουν στις επιδρομές εναντίον της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ