ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Επιβεβαιώνεται η διαχρονική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και πολιτικής προστασίας

Για «αυτοσχεδιασμό» μίλησε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους

Από την προδιαγεγραμμένη τραγωδία στο Μάτι

Copyright 2018 The Associated

Από την προδιαγεγραμμένη τραγωδία στο Μάτι
Με την παραδοχή ότι είχε γίνει γνωστή η ύπαρξη νεκρών στην τραγωδία στο Μάτι πριν δοθεί η συνέντευξη Τύπου επιτελών στις 12 το βράδυ, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δήλωναν ότι δεν γνώριζαν για νεκρούς, ολοκλήρωσε την απολογία του χτες στη δίκη ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης. Είναι ένας από τους κατηγορούμενους στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιούλη 2018, με 104 νεκρούς και εκατοντάδες εγκαυματίες. Οι κατηγορούμενοι είναι επιτελικοί της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και δήμων της περιοχής κ.ά. Ανάλογα με τις υπηρεσιακές θέσεις και αρμοδιότητες του καθενός, αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή διά παραλείψεως.

Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα πότε η υπηρεσία ενημερώθηκε για νεκρούς από την πυρκαγιά, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι αυτό έγινε στις 7.54 μ.μ. που ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός και, όπως είπε, την ώρα που δόθηκε η συνέντευξη υπό τον τότε πρωθυπουργό «ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς». Πρόσθεσε ότι «ήταν ένα σαρωτικό συμβάν, δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση με τόσο τραγικές συνέπειες. Ηταν μια εθνική τραγωδία», είπε, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα.

Επίσης πρόσθεσε ότι «στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Αναζητούσαν βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν». Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν έγινε εκκένωση, είπε: «Κάθε τραγωδία φέρνει αλλαγές στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στην Ηλεία. Τότε η Πολιτεία προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Το 2018 γίνεται το Μάτι, άλλη ανείπωτη τραγωδία. Ηρθε μετά η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Οταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός... Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα». Ενώ σημείωσε ότι και σήμερα δεν υπάρχουν ακριβείς σχεδιασμοί για το πώς γίνεται η εκκένωση.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά για άλλη μια φορά ότι το περιβόητο «τρεχάτε να σωθείτε», με το γνωστό μήνυμα «112» της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ούτε τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, αφού συνεχίζεται η ίδια πολιτική της έλλειψης μέτρων πρόληψης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της πολιτικής προστασίας, που αντιμετωπίζεται με το «ζύγι» κόστους - οφέλους. Οι φωτιές στην Εύβοια και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία το αποδεικνύουν περίτρανα.

Σήμερα αναμένεται η απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 4χρονος που ξυλοκοπήθηκε

Διασωληνωμένο και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από προχθές στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 4χρονο αγόρι που ξυλοκοπήθηκε στα Μέγαρα, από 23χρονο ο οποίος συζούσε με την μητέρα του και αναζητείται από τις αρχές. Οι έρευνες της αστυνομίας τόσο στη Λαμία, όπου αρχικά ζούσε η 29χρονη γυναίκα, όσο και στον καταυλισμό Ρομά του Βλυχού, όπου ζούσαν τελευταία, ήταν άκαρπες. Το παιδί είναι διασωληνωμένο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, θλάσεις και κατάγματα σε άλλα σημεία του σώματός του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η μητέρα στους αστυνομικούς, προέρχεται από τη Λαμία και εκεί ζούσε με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, μέχρι που γνώρισε τον συγκεκριμένο άνδρα.

Ο 23χρονος φέρεται να είχε αρχίσει να επιδεικνύει βίαιη συμπεριφορά προς τα παιδιά της και ειδικά προς τον 4χρονο, αλλά και προς την ίδια, και πρόσφατα είχε χρειαστεί να νοσηλευτεί και πάλι στο νοσοκομείο ο 4χρονος μετά από βίαιο ξυλοδαρμό. Είχε ενημερωθεί σχετικά η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και εκκρεμούσε αίτημα προς την Εισαγγελία Ανηλίκων για την προστατευτική απομάκρυνση των παιδιών της οικογένειας, κάτι που δεν είχε γίνει ώστε να προληφθεί το νέο βίαιο περιστατικό. Τα αδέρφια του 4χρονου με εισαγγελική εντολή έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την προστατευτική τους φύλαξη.

Συνεχίζεται η απολογία της Ρ. Πισπιρίγκου

Συνεχίστηκε χτες η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου, στην πολύκροτη δίκη της 33χρονης μητέρας από την Πάτρα, που σε σχεδόν τρία χρόνια έχασε 3 μικρά κορίτσια. Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας (πέθανε τον Γενάρη του 2022), ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου τόσο για το παιδί και την ψυχολογική της κατάσταση μετά τον θάνατο των δύο αδελφών του (της Μαλένας, 3,5 χρόνων, τον Ιούλη του 2019, και της Ιριδας, 6 μηνών, τον Μάρτη του 2021), όσο και για τη σχέση με τον τότε σύζυγό της, Μάνο Δασκαλάκη.

Κατέθεσε ότι υπεραγαπούσε τα παιδιά της και, μάλιστα, ήταν υπερπροστατευτική, έκανε όμως - όπως είπε - κάποιες λανθασμένες κινήσεις ιδίως αναφορικά με τον Μάνο Δασκαλάκη. «Η θέλησή μου είχε να κάνει με το ότι δεν δεχόμουν την απώλεια της Μαλένας. Ηταν η θέλησή μου να ξαναγίνω μαμά όχι για να αναπληρώσω το κενό της Μαλένας αλλά είχα συνηθίσει στα δυο παιδιά. Το ήθελα πολύ γιατί τα αγαπούσα τα παιδιά, δεν έχει να κάνει με την σχέση μου με τον κ. Δασκαλάκη. Ξεχωρίζω εκείνον και τη σχέση μας από τα παιδιά», είπε. Για ακόμα μια φορά η κατηγορούμενη διέψευσε τους θεράποντες ιατρούς, υποστηρίζοντας ότι οι καταθέσεις τους δεν βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. «Σας εξήγησα όλο το πλαίσιο της δημοσιότητας, το ότι έβγαινε ο καθένας και έλεγε... Επαιρναν πράγματα από την τηλεόραση και τα έβαζαν στις καταθέσεις τους (...) Παρασύρονται πολύ από τη δημοσιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον θάνατο των άλλων δύο παιδιών διεξάγεται έρευνα για την εμπλοκή της Πισπιρίγκου.

Μηχανική βλάβη σε πλοίο προς Αίγινα

Μηχανική βλάβη παρουσίασε χτες το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Απόλλων Ελλάς». Το περιστατικό σημειώθηκε πριν τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά για την Αίγινα. Στο πλοίο επέβαιναν 130 επιβάτες, 35 ΙΧ, 13 φορτηγά και 6 δίκυκλα.

53χρονος αλλοδαπός νεκρός στο λιμάνι του Πειραιά

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε χτες 53χρονος αλλοδαπός στην περιοχή της πύλης Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της λιμενικής αρχής και ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον άντρα στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο 31χρονο

Συνεχίστηκαν χτες για 6η μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι. Ο τελευταίος άνθρωπος που ήταν μαζί του είναι ένας 50χρονος κρεοπώλης, που ήταν φίλος του και πήγαιναν μαζί για κυνήγι. Ο άνθρωπος αυτός, που μετέφερε τον αγνοούμενο, ως τώρα φέρεται να έχει πέσει σε αρκετές αντιφάσεις, με χρονικά κενά που δεν μπορεί να δικαιολογήσει ενώ αρχικά συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μετά την επιβολή ποινής κράτησης 4 μηνών με αναστολή, για παράνομη οπλοκατοχή.

Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διακριτική παρακολούθηση, ενώ η μητέρα του 31χρονου έχει αναφέρει ότι ο κρεοπώλης χρωστούσε στον γιο της, που εργαζόταν στην Ιταλία, μεγάλο χρηματικό ποσό, που συνεχώς ανέβαλλε να του επιστρέψει.

Οι έρευνες της Αστυνομίας και του Λιμενικού εστιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας.

Στην έρευνα εξετάζεται και βιντεοληπτικό υλικό από μία κάμερα ασφαλείας της Ιόνιας Οδού, που έχει καταγράψει τον 50χρονο κρεοπώλη να μπαίνει με το αυτοκίνητό του σε ένα χωράφι λίγη ώρα μετά την εξαφάνιση του 31χρονου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μαζί με την ΚΟ Αγίου Βασιλείου του ΚΚΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και δόξας για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τον πρωτοπόρο αγωνιστή και καπετάνιο του ΕΛΑΣ Καπετάν Λεμονιά. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 14 Γενάρη στις 11 π.μ. στο μνημείο και στη συνέχεια στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κοξαρέ θα γίνει κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πολιτική δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ηρακλείου του ΚΚΕ προχωράνε το επόμενο διάστημα σε εκδηλώσεις - συνεστιάσεις με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Κομματική Οργάνωση Χερσονήσου - Μινώα Πεδιάδας σήμερα Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στην Ταβέρνα «Παραδοσιακό», στο Κοκκίνη Χάνι. Θα μιλήσει ο Κώστας Κασμερίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης. Θα ακολουθήσει γλέντι με τους Γιάννη Παξιμαδάκη (μπουζούκι - φωνή), Νίκο Σταματάκη (κιθάρα - φωνή) και Γιώργο Κοντογιάννη (μπουζούκι).

Η Κομματική Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών θα κάνει κοπή πίτας, το Σάββατο 13 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Λουλουδάκι», στην πλατεία Καμινίων. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.

Η Κομματική Οργάνωση Μεσαράς το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στην Ταβέρνα «Στροφή», στο Σίβα. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τους Νίκο Σεβαστάκη (λύρα), Στέλιο Καμπουράκη (κιθάρα) και Αλέξη Αλεβιζάκη (λαούτο).

Η Κομματική Οργάνωση Χερσονήσου - Μινώα Πεδιάδας του ΚΚΕ αύριο Σάββατο 20 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στο εστιατόριο «Del Mondo» (Εθν. Αντιστάσεως 53), στο Αρκαλοχώρι. Θα μιλήσει η Λίνα Ανδρουλάκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Η Κομματική Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ θα κάνει κοπή πίτας, την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην καφετέρια «President» (Λ. Ικάρου 69), στη Ν. Αλικαρνασσό. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκεπάρνης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά στη Σύμη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 11.40 το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σύμης, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 19,5 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί της Σύμης και λιγότερο αισθητή στο νησί της Ρόδου, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ζημιές η τραυματισμοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ