ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΦΥΛΗΣ
Ολοι στην κινητοποίηση στις 31 Γενάρη - Απάντηση στη φιέστα της Περιφέρειας Αττικής

Από παλιότερη κινητοποίηση των φορέων ενάντια στο έγκλημα της Φυλής
Από παλιότερη κινητοποίηση των φορέων ενάντια στο έγκλημα της Φυλής
«Να μη μείνει αναπάντητη η προκλητική "αναπτυξιακή φιέστα" της νέας περιφερειακής αρχής Αττικής», τονίζουν σωματεία και φορείς της Φυλής και καλούν την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στην κινητοποίηση των σωματείων και φορέων της Δυτικής Αττικής στην πλατεία Δημαρχείου στον Ασπρόπυργο.

Προχωρούν επίσης σε κοινή σύσκεψη των ΔΣ σωματείων, συλλόγων και φορέων της Φυλής, την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Φυλής (Δημαρχείου 7, Ανω Λιόσια) για συζήτηση και συντονισμό της δράσης.

Στο κάλεσμά τους τα σωματεία και φορείς της Φυλής σημειώνουν:

«Η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά επιδιώκει να διαφημίσει τους αντιλαϊκούς της σχεδιασμούς, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, παρουσιάζοντας μια σειρά παρεμβάσεις που θα εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ως έργα και "αναπτυξιακά θαύματα" δήθεν για την ευημερία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Επεκτείνεται ο ΧΥΤΑ με νέο πανωσήκωμα 4 εκατ. κ.μ. σκουπιδιών και ενεργοποιείται ξανά η παλιά χωματερή των Ανω Λιοσίων που είχε αποκατασταθεί, συντηρώντας και επιδεινώνοντας την περιβαλλοντική και την υγειονομική επιβάρυνση των κατοίκων των γύρω περιοχών που αναγκάζονται να αναπνέουν, να πίνουν και να τρώνε τον καρκίνο που γεννά η ύπαρξη της χωματερής.

Συνεχίζεται η παντελής έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι να γίνει αποκαΐδια ο φυσικός πλούτος που περιέβαλε τη Χασιά.

Λίγους μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές απουσιάζουν εντελώς τα απαραίτητα έργα και ο επικαιροποιημένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, όπως απαιτείται ώστε να μην γίνουν τα φερτά υλικά του βουνού αιτία για μεγάλες πλημμύρες.

Τη στιγμή που οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων του δήμου, από νηπιαγωγεία και δημοτικά μέχρι και λύκεια είναι σε άθλια κατάσταση και αποτελούν καθημερινά κίνδυνο για την ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται για τη Φυλή τίποτα άλλο πέρα από επισκευές σε 2 παιδικούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή είναι έντονη η απουσία σύγχρονων, ασφαλών χώρων άθλησης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του λαού και της νεολαίας του δήμου μας.

Εντείνεται παραπέρα η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ανω Λιοσίων, που μόλις το προηγούμενο διάστημα έχασε ακόμα 3 γιατρούς από το δυναμικό του.

Η σημερινή περιφερειακή αρχή, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της (όπως του κ. Πατούλη αλλά και της κ. Δούρου που έχει το θράσος, ενώ έχει στηρίξει με τα μπούνια τη λειτουργία και επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, να εμφανίζεται πλέον ως "υπέρμαχος" της κατάργησής της), θέλει να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, των λαϊκών στρωμάτων της Φυλής, για να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στη στήριξη με έργα των μεγάλων επιχειρήσεων που βλέπουν την περιοχή μας ως φιλέτο δισεκατομμυρίων.

Τους θυμίζουμε ότι το οργανωμένο κίνημα της Φυλής βρέθηκε στο παρελθόν δυναμικά και αποφασιστικά απέναντι σε όποιον λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο να υποβαθμίσει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας για τα κέρδη των λίγων. Τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι και πάλι θα μας βρουν μπροστά τους.

Ολοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας!».

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Απροστάτευτοι κάτοικοι - εργαζόμενοι και σε ενδεχόμενο χιονιά

Μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο κακοκαιρίας - κάτι απολύτως αναμενόμενο για την εποχή - δίνουν και παίρνουν οι συσκέψεις για τη δήθεν αντιμετώπιση των φαινομένων υπό το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή και των Περιφερειών. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο λαός παραμένει απροστάτευτος αφού η πολιτική σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να γίνεται με βάση το κόστος - όφελος και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Ταυτόχρονα, ακόμα πιο επικίνδυνη κατάσταση διαμορφώνουν η χρόνια υποστελέχωση αναγκαίων υπηρεσιών, η υποχρηματοδότησή τους, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους.

Χαρακτηριστική για τα παραπάνω είναι η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και η «ετοιμότητα» για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ο ...βαθμός της παρατίθεται σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της ΠΕ Δυτικής Αττικής στα τέλη Νοέμβρη του 2023, που γνωστοποιεί την κατάσταση προς την Περιφέρεια Αττικής.

Σε αυτό ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται ότι δεν διατίθενται «γερανοφόρα οχήματα για την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων», που σημαίνει ότι θα πρέπει να στείλει η Περιφέρεια, η οποία φυσικά αν το κάνει θα είναι μέσω εργολαβίας. Αντίστοιχα όλη η ΠΕ διαθέτει μόνο ένα εκχιονιστικό που έχει παραχωρηθεί σε έναν από τους δήμους της. Συνολικά σε κατάσταση λειτουργίας βρίσκονται μόνο 4 σχετικά με την αντιμετώπιση του χιονιά οχήματα, με το ένα από αυτά (αλατιέρα) να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει φορτηγό για τη μετακίνησή του. Επιπρόσθετα αναφορά γίνεται στο ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «βρίσκεται σε αδυναμία λειτουργίας» αφού πλέον λειτουργεί «με προσωπικό λιγότερο του 25% του προβλεπόμενου από τον εγκεκριμένο Οργανισμό της Περιφέρειας».

Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, όπως έχει αναδείξει πολλές φορές η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει εκχιονιστικά μηχανήματα παρά μόνο 7 φορτηγά άνω των 30 ετών, ενώ το 2020 δόθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους για εκχιονιστικά χωρίς φυσικά να λυθεί κανένα πρόβλημα για τους κατοίκους της.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Η δημοτική αρχή ζητά από σεισμόπληκτο να προχωρήσει με δικά του έξοδα στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου σπιτιού του

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελασσόνας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή της πόλης, η οποία «ενάμιση περίπου μήνα πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από τον μεγάλο και καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή (...) προβαίνει σε μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια απέναντι σε σεισμόπληκτο ιδιοκτήτη κατοικίας σε κοινότητα του δήμου μας. Ενώ γνωρίζει ότι παραμένουν στο σύνολό τους τα προβλήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων του δήμου μας, μέσω της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του δήμου αποστέλλει ένα εκβιαστικό έγγραφο σε πληγέντα από τον σεισμό της 3ης Μάρτη 2021, ζητώντας του να προχωρήσει με δικά του έξοδα στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου σπιτιού του».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο δήμος Ελασσόνας έχει υποχρέωση και οφείλει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση όλων των κατεδαφίσεων στα σεισμόπληκτα χωριά μας, όπως έχει γίνει εξάλλου στον γειτονικό δήμο Τυρνάβου εδώ και πάνω από έναν χρόνο».

Σημειώνει επίσης ότι «είναι ντροπή και εμπαιγμός η δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενη την αγωνία και την ανασφάλεια που νιώθουν οι πληγέντες συνδημότες μας, να επικαλείται άρθρα - νόμο και να αναφέρεται στο έγγραφο ότι "ο ιδιοκτήτης δεν εφάρμοσε όσα ορίζονται για την κατεδάφιση του επικίνδυνου - ετοιμόρροπου κτίσματος", ότι "ο δήμος μας αδυνατεί προς το παρόν για την κατεδάφιση" και "παρακαλούμε για τις ενέργειες σας", λες και για την κατάσταση του σπιτιού ευθύνεται ο ιδιοκτήτης και όχι η φυσική καταστροφή».

Προσθέτει δε ότι «δεκάδες συνδημότες μας μένουν σε "κίτρινα" σπίτια, με ρωγμές, ακατάλληλα και επικίνδυνα για κατοικία, ενώ με μεγάλη ευθύνη και του δήμου Ελασσόνας παραμένουν αγκρέμιστα τα μισά σχεδόν σπίτια που είναι για κατεδάφιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συγχωριανών μας. Ταυτόχρονα, έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε διαδικασία με τους φακέλους των πληγέντων για να ξεκινήσουν την επισκευή, την επιδιόρθωση και την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους».

Καλεί τους κατοίκους των σεισμόπληκτων χωριών «να μην αποδεχτούν τις εκβιαστικές αυτές ενέργειες, συνολικά αυτήν την κατάσταση. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, να παλέψουν με τους φορείς τους για το δίκιο τους και για τη ζωή τους.

Στηρίζουμε και διεκδικούμε:

- Την πλήρη αποζημίωση των σεισμόπληκτων κατοίκων από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το δήμο για τις καταστροφές που υπέστησαν. Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

- Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των "κόκκινων" σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση των σεισμόπληκτων.

- Να κατασκευαστούν από τον δήμο στέγαστρα στις δομές, για την προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων».

Εσπασε πτερύγιο ανεμογεννήτριας στο Μάζι Λοκρίδας

Εντονη ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας το σπάσιμο πτερυγίου ανεμογεννήτριας αιολικού σταθμού, ακριβώς δίπλα από το χωριό Μάζι Μαλεσίνας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λοκρών, το πτερύγιο θηριώδους ανεμογεννήτριας έσπασε κατά την έναρξη λειτουργίας του αιολικού σταθμού, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς υπάρχουν ανεμογεννήτριες πολύ κοντά στα σπίτια του χωριού.

«Οι φόβοι των κατοίκων, τόσο για την ασφάλεια κατά την λειτουργία των ανεμογεννητριών όσο και για τον θόρυβο που δημιουργούν, δυστυχώς επαληθεύονται, δικαιώνοντας έτσι τον αγώνα τους όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην εγκατάστασή τους. Οι διαβεβαιώσεις για την ασφαλή και αθόρυβη λειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία, κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», προσθέτοντας ότι «ούτε τα ψίχουλα τώρα τα αποδοτικών μπορούν να σώσουν το αφήγημα προς τους κατοίκους της περιοχής, ούτε τα "οφέλη" από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που περικυκλώνουν τα χωριά και τις πόλεις της Λοκρίδας».

Στο πλαίσιο αυτό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία του λαού της περιοχής, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον δήμο Λοκρών. Παράλληλα καλεί τον λαό της περιοχής να στηρίξει την Επιτροπή Αγώνα και τους φορείς στη συνέχιση του αγώνα για να σταματήσει το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον τόπο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ