ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Το μήνυμα στάλθηκε: Να μην το φέρουν για ψήφιση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν σταματάμε

«Η αδικία δεν θα γίνει νόμος», διατράνωσαν χτες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, με το κέντρο της Αθήνας να παραδίνεται στον ρυθμό των διεκδικήσεων για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών

Μέρα αγώνα ήταν η χτεσινή, με ακόμα περισσότερους, ακόμα πιο πολλές και πιο δυνατές φωνές να απαιτούν με ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, να ξεμπροστιάζουν την πολιτική που θέλει και την Παιδεία να πουλιέται και να αγοράζεται.

Ο τόνος είχε δοθεί από το πρωί, με το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ με σύνθημα «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές - Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα». Με τους φοιτητές και τους μαθητές να φτάνουν από νωρίς φωνάζοντας συνθήματα. «Χιλιάδες συρρέουν από τους δρόμους και τις στάσεις του Μετρό», «σήμερα ακούγεται η αλήθεια, σήμερα κρίνεται το δίκιο, διαδηλώνουμε αποφασισμένοι να κερδίσουμε», «οι φοιτητές, οι μαθητές και ο λαός σήμερα δείχνουν ότι ξέρουν να παλεύουν και ξέρουν να νικούν. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, ο λαός είναι με το μέρος μας», «η πλειοψηφία στα πανεπιστήμια και στα σχολεία μιλάει και σήμερα, ακόμα πιο δυνατά. Είμαστε σήμερα εδώ χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία, να φωνάξουμε και να αγωνιστούμε για τα όνειρά μας, για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει», ακουγόταν από τα μεγάφωνα, που μετέδιδαν το κλίμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια.

Με το που ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία, και για περισσότερες από δύο ώρες, το κέντρο της Αθήνας παραδόθηκε στον ρυθμό των φωνών που ενώνονταν στις διεκδικήσεις για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών, αποκαλύπτοντας τις συνέπειες και τους στόχους της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να «ντύσει» με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο». Διατρανώθηκε ότι η νεολαία θα υπερασπιστεί τη ζωή της, τις σπουδές της και το μέλλον της, αναδεικνύοντας ότι τα δικαιώματα δεν είναι «εμμονή», ότι «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά»...

«Μαθητές - φοιτητές ενωμένοι νικητές», το σύνθημα στο οποίο συντονίζονταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των σχολείων. Με τα πανό τους, φοιτητικοί σύλλογοι εξέφραζαν ξεκάθαρες και δίκαιες απαιτήσεις: «Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «Εμείς θα αγωνιστούμε για δωρεάν σπουδές», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία!». «Τίποτα δεν γίνεται αν μείνεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», ένα σύνθημα που θύμιζε στην κυβέρνηση ότι ο οργανωμένος αγώνας έχει αφήσει ήδη στα χαρτιά μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις.

Μαχητική και μαζική ήταν η παρουσία των μαθητών. «Τους μαθητές τούς βλέπουν σαν να 'ναι κουμπαράς, να πάει να σπουδάσει μονάχα ο λεφτάς. Δεν θα περάσει!», «Κάτω τα χέρια από τα ΕΠΑΛ μας», έγραφαν τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, ενώ το «παρών» έδωσαν Συντονιστικές Επιτροπές από πολλούς δήμους της Αττικής. Με δεκάδες καταλήψεις και αποχές και με τη μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, οι μαθητές δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν να γίνει νόμος η αδικία, ότι θα σταθούν εμπόδιο στις σπουδές ανάλογα με την τσέπη, ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν όσα έχουν ανάγκη και δικαιούνται στα σχολεία τους. Στο πλευρό τους είχαν και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που στάθηκαν και πορεύτηκαν στο πλευρό τους, δίνοντας μαχητικό «παρών».

Στο χτεσινό συλλαλητήριο έγινε φανερό ότι διευρύνονται οι αντιδράσεις στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα μορφωτικά δικαιώματα, με τη συμμετοχή σε αυτό μιας σειράς φορέων, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, γονιών, σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών κ.ά.

Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, σε μια συμβολική κίνηση φοιτητές και μαθητές, κρατώντας βιβλία με την ένδειξη «Πωλείται», έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».

Η μεγάλη κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, όπου δηλώθηκε ότι «το μήνυμα στάλθηκε: Να μην το φέρουν για ψήφιση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν σταματάμε», με τους φοιτητές να συνεχίζουν δυναμικά σε κάθε σχολή και με συντονισμό.

Οπως τόνιζαν φοιτητικοί σύλλογοι, «οι ελπιδοφόρες εικόνες με τους πλημμυρισμένους δρόμους από φοιτητές και μαθητές προμηνύουν και το δυνάμωμα των αγώνων, την προοπτική τους και την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς να ενισχύσει τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να της εξασφαλίσει όσα αξίζει, τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα!».

Η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΜΜΟΣ

Η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου
Βροντερή απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη | Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Γενάρη | Συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
«Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», βροντοφώναξαν χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη. Απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.

Με ένα συλλαλητήριο ακόμα πιο μεγάλο από το προηγούμενο, διαμήνυσαν ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους και στη ζωή τους θα συνεχίσουν τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά, συντονισμένα.

Η μεγάλη κινητοποίηση ξεκίνησε από την Καμάρα, και κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και κατέληξε στο Πολυτεχνείο, όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από σύσκεψη συντονισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 12 μ. στην Καμάρα, και παράλληλα σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, καταλήψεων στις σχολές και πολύμορφων δράσεων. Αποφασίστηκε ακόμα η συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό όπου καλούν εργατικά σωματεία και φορείς, επίσης την Πέμπτη 25/1, στις 5 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τη συγκέντρωση στην Καμάρα χαιρέτισαν ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και γραμματέας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, και η Μυρτώ Μαϊστρέλλη, μέλος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας. Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις στην Παιδεία και την ένταση της επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τα νομοσχέδια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την Επαγγελματική Κατάρτιση, συνολικά τις αντιδραστικές αλλαγές που διαδέχονται η μία την άλλη, και διαμήνυσαν την απόφαση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που χτυπά το δικαίωμα στη μόρφωση.

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Μπροστά το κεντρικό πανό των Φοιτητικών Συλλόγων να στέλνει το μήνυμα «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές - Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο». Αλλα πανό περιέγραφαν το ...μέλλον, όπως αυτό των Συλλόγων Χημικού και Φαρμακευτικής, που ανέγραφε «Σούπερ μάρκετ θέλουν τις σχολές, να παίρνεις το πτυχίο σου σε σούπερ προσφορές!», ενώ άλλα πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις των φοιτητών για «Αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές».

Με τα συνθήματά τους ξεσήκωσαν το κέντρο της πόλης. «Παιδεία, Υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», «Σε κάθε Τμήμα, παντού ξεσηκωμός, ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός», «Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά για να 'χουμε πτυχία, για να 'χουμε δουλειά», βροντοφώναζαν.

Ακολουθούσαν τα μαχητικά μπλοκ των μαθητών, με τα πανό της Συντονιστικής και των σχολείων τους να λένε «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στις τριπλές πανελλαδικές, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Τους μαθητές τούς βλέπουν για πελατεία, δεν είναι για παζάρια η δωρεάν Παιδεία».

Εκεί, μαζί, μαχητικά και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, οι διδάσκοντες του ΑΠΘ πίσω από το πανό του ΕΣΔΕΠ, να διεκδικούν μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Θεσσαλονίκη
Μαχητικά - μαζικά διαδήλωσαν και τα εργατικά σωματεία, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις Γονέων και άλλοι φορείς.

Η πορεία στάθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου με μια φωνή διαδήλωσαν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται! Και προανήγγειλαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Η πορεία συνεχίστηκε για τους μαθητές μέχρι το πάρκο του ΕΚΘ, όπου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Συντονιστικής τους, και για τους φοιτητές μέχρι το Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποίησαν μαζική σύσκεψη συντονισμού για την παραπέρα πορεία της δράσης τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αγγλικού, Αρχιτεκτονικής, Εικαστικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, ΜΜΕ, ΠΤΔΕ, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, ΦΠ, Χημικού, Ψυχολογίας, Γαλλικού, Γεωπονίας, Δασολογίας, Μαθηματικού, Οδοντιατρικής, ΣΟΦΕΘ, Φυσικού, Χωροταξίας του ΑΠΘ, ΣΜΗ και ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ.

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στη Φλώρινα και στην Κοζάνη. Στην Κοζάνη οι φοιτητές των Τμημάτων Χημικού, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Σχεδίασης Προϊόντων, έχοντας στο πλευρό τους μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη Φλώρινα, στη συγκέντρωση που κάλεσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης συμμετείχαν επίσης μαθητές του ΕΠΑΛ Φλώρινας, που τέλεσε υπό κατάληψη, αλλά και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας.

Δράμα
Δράμα
Οι φοιτητές του ΠΔΜ θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους στις συνελεύσεις των επόμενων ημερών, ενώ στην Κοζάνη αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συντονισμού στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με τους φοιτητικούς συλλόγους να καλούν επίσης στη σύσκεψη εργατικά σωματεία και μαθητικά συμβούλια.

Πορεία με καπνογόνα, πλακάτ με το σύνθημα «Δεν πωλείται» και πανό ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποίησαν οι μαθητές στη Δράμα. Με απόφασή του 15μελούς συμβουλίου τους συμμετείχαν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, που διεκδικούν επίσης την πιστοποίηση θεωρητικών σπουδών και των μαθημάτων μουσικών οργάνων για κάθε απόφοιτο.

Στην Καβάλα, από νωρίς το πρωί οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Πληροφορικής, Χημικού και Λογιστικής του ΔΙΠΑΕ στην πόλη προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη και αποκλεισμό των σχολών τους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης και εκπαιδευτικοί, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασαν τη στήριξή τους με αποφάσεις μια σειρά συνδικάτα εργαζομένων και συνταξιούχων της περιοχής.

«Η αδικία γίνεται νόμος στα σχολεία, δημόσια και δωρεάν να 'ναι η Παιδεία» ανέγραφε το πανό που κρατούσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Μαζί με μαθητές από άλλα σχολεία και τους Φοιτητικούς Συλλόγους Κοινωνικής Εργασίας, Φιλολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, προχώρησαν σε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Στη συνέχεια, μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων προχώρησαν σε παρέμβαση στη φοιτητική λέσχη, όπου επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά η επιβολή καρτών σίτισης από την εργολαβία. Οι φοιτητές ανέλαβαν οι ίδιοι τη διανομή φαγητού στους συναδέλφους τους, καταγγέλλοντας μάλιστα τη διοίκηση του Ιδρύματος και τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που ο πρύτανης του ΔΠΘ κάνει δηλώσεις διαφήμισης του Ταμείου Ανάκαμψης και της «αναβάθμισης» που φέρνει στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους μεταφοράς τους και περιορισμό του δικαιώματος στη σίτιση.

Υπό κατάληψη τελούν μέχρι και σήμερα Παρασκευή οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Νηπιαγωγών και Παιδαγωγών του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποίησαν επίσης συγκέντρωση στην πόλη. Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη, από τους Συλλόγους Οικότροφων Φοιτητών και Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης, μαζί με μέλη του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και της ΕΛΜΕ Ξάνθης που συμμετείχαν στη στάση εργασίας, διεκδικώντας πτυχία με αξία και δημόσιες δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή.

Η κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Η κυβέρνηση να ακούσει τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές και να αποσύρει εδώ και τώρα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια!», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ μετά τα χτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια. Σημειώνει αναλυτικά:

«Οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε όλη τη χώρα, το συγκλονιστικό - σε όγκο και παλμό - συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, έκαναν σαφές το απολύτως αυτονόητο: Η νέα γενιά απορρίπτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία για όλους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, γι' αυτό αξιοποιεί τη συκοφαντία, την καταστολή και τον αυταρχισμό. Αν πιστεύει πως θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους μαθητές και τους φοιτητές, είναι βαθιά γελασμένη. Σήμερα - για άλλη μια φορά - πήρε μαζική, αποφασιστική απάντηση από τη μεγάλη πλειοψηφία.

Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκει συμμάχους στα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, που έχουν υλοποιήσει ως κυβερνήσεις αυτήν την επικίνδυνη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαλύει τη δημόσια Παιδεία, η νέα γενιά όμως βρίσκει συμμάχους στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους, ολόκληρο τον λαό!

Στο ψεύτικο δίλημμα της κυβέρνησης, των παπαγάλων της στα ΜΜΕ και της κυβερνητικής παράταξης στα πανεπιστήμια, της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, περί ανοιχτών ή κλειστών σχολών, οι φοιτητές απάντησαν δυνατά: Ανοιχτές είναι οι σχολές που είναι προσβάσιμες σε όλους, όχι ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το πορτοφόλι τους και κλειστές στα δίδακτρα, στην υποβάθμιση και τη διάλυση των πτυχίων!

Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών και να αποσύρει εδώ και τώρα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδιά της, που κάνουν την αδικία νόμο.

Τώρα που η κυβέρνηση έχει πιεστεί, τώρα πρέπει ακόμα πιο μαζικά να ακουστεί η φωνή των μαθητών και των φοιτητών, να δυναμώσει ο αγώνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ