Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βροντερή απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη | Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Γενάρη | Συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
«Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», βροντοφώναξαν χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη. Απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.

Με ένα συλλαλητήριο ακόμα πιο μεγάλο από το προηγούμενο, διαμήνυσαν ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους και στη ζωή τους θα συνεχίσουν τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά, συντονισμένα.

Η μεγάλη κινητοποίηση ξεκίνησε από την Καμάρα, και κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και κατέληξε στο Πολυτεχνείο, όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από σύσκεψη συντονισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 12 μ. στην Καμάρα, και παράλληλα σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, καταλήψεων στις σχολές και πολύμορφων δράσεων. Αποφασίστηκε ακόμα η συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό όπου καλούν εργατικά σωματεία και φορείς, επίσης την Πέμπτη 25/1, στις 5 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τη συγκέντρωση στην Καμάρα χαιρέτισαν ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και γραμματέας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, και η Μυρτώ Μαϊστρέλλη, μέλος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας. Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις στην Παιδεία και την ένταση της επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τα νομοσχέδια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την Επαγγελματική Κατάρτιση, συνολικά τις αντιδραστικές αλλαγές που διαδέχονται η μία την άλλη, και διαμήνυσαν την απόφαση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που χτυπά το δικαίωμα στη μόρφωση.

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Μπροστά το κεντρικό πανό των Φοιτητικών Συλλόγων να στέλνει το μήνυμα «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές - Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο». Αλλα πανό περιέγραφαν το ...μέλλον, όπως αυτό των Συλλόγων Χημικού και Φαρμακευτικής, που ανέγραφε «Σούπερ μάρκετ θέλουν τις σχολές, να παίρνεις το πτυχίο σου σε σούπερ προσφορές!», ενώ άλλα πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις των φοιτητών για «Αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές».

Με τα συνθήματά τους ξεσήκωσαν το κέντρο της πόλης. «Παιδεία, Υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», «Σε κάθε Τμήμα, παντού ξεσηκωμός, ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός», «Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά για να 'χουμε πτυχία, για να 'χουμε δουλειά», βροντοφώναζαν.

Ακολουθούσαν τα μαχητικά μπλοκ των μαθητών, με τα πανό της Συντονιστικής και των σχολείων τους να λένε «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στις τριπλές πανελλαδικές, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Τους μαθητές τούς βλέπουν για πελατεία, δεν είναι για παζάρια η δωρεάν Παιδεία».

Εκεί, μαζί, μαχητικά και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, οι διδάσκοντες του ΑΠΘ πίσω από το πανό του ΕΣΔΕΠ, να διεκδικούν μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Θεσσαλονίκη
Μαχητικά - μαζικά διαδήλωσαν και τα εργατικά σωματεία, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις Γονέων και άλλοι φορείς.

Η πορεία στάθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου με μια φωνή διαδήλωσαν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται! Και προανήγγειλαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Η πορεία συνεχίστηκε για τους μαθητές μέχρι το πάρκο του ΕΚΘ, όπου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Συντονιστικής τους, και για τους φοιτητές μέχρι το Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποίησαν μαζική σύσκεψη συντονισμού για την παραπέρα πορεία της δράσης τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αγγλικού, Αρχιτεκτονικής, Εικαστικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, ΜΜΕ, ΠΤΔΕ, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, ΦΠ, Χημικού, Ψυχολογίας, Γαλλικού, Γεωπονίας, Δασολογίας, Μαθηματικού, Οδοντιατρικής, ΣΟΦΕΘ, Φυσικού, Χωροταξίας του ΑΠΘ, ΣΜΗ και ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ.

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στη Φλώρινα και στην Κοζάνη. Στην Κοζάνη οι φοιτητές των Τμημάτων Χημικού, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Σχεδίασης Προϊόντων, έχοντας στο πλευρό τους μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη Φλώρινα, στη συγκέντρωση που κάλεσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης συμμετείχαν επίσης μαθητές του ΕΠΑΛ Φλώρινας, που τέλεσε υπό κατάληψη, αλλά και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας.

Δράμα
Δράμα
Οι φοιτητές του ΠΔΜ θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους στις συνελεύσεις των επόμενων ημερών, ενώ στην Κοζάνη αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συντονισμού στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με τους φοιτητικούς συλλόγους να καλούν επίσης στη σύσκεψη εργατικά σωματεία και μαθητικά συμβούλια.

Πορεία με καπνογόνα, πλακάτ με το σύνθημα «Δεν πωλείται» και πανό ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποίησαν οι μαθητές στη Δράμα. Με απόφασή του 15μελούς συμβουλίου τους συμμετείχαν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, που διεκδικούν επίσης την πιστοποίηση θεωρητικών σπουδών και των μαθημάτων μουσικών οργάνων για κάθε απόφοιτο.

Στην Καβάλα, από νωρίς το πρωί οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Πληροφορικής, Χημικού και Λογιστικής του ΔΙΠΑΕ στην πόλη προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη και αποκλεισμό των σχολών τους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης και εκπαιδευτικοί, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασαν τη στήριξή τους με αποφάσεις μια σειρά συνδικάτα εργαζομένων και συνταξιούχων της περιοχής.

«Η αδικία γίνεται νόμος στα σχολεία, δημόσια και δωρεάν να 'ναι η Παιδεία» ανέγραφε το πανό που κρατούσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Μαζί με μαθητές από άλλα σχολεία και τους Φοιτητικούς Συλλόγους Κοινωνικής Εργασίας, Φιλολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, προχώρησαν σε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Στη συνέχεια, μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων προχώρησαν σε παρέμβαση στη φοιτητική λέσχη, όπου επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά η επιβολή καρτών σίτισης από την εργολαβία. Οι φοιτητές ανέλαβαν οι ίδιοι τη διανομή φαγητού στους συναδέλφους τους, καταγγέλλοντας μάλιστα τη διοίκηση του Ιδρύματος και τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που ο πρύτανης του ΔΠΘ κάνει δηλώσεις διαφήμισης του Ταμείου Ανάκαμψης και της «αναβάθμισης» που φέρνει στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους μεταφοράς τους και περιορισμό του δικαιώματος στη σίτιση.

Υπό κατάληψη τελούν μέχρι και σήμερα Παρασκευή οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Νηπιαγωγών και Παιδαγωγών του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποίησαν επίσης συγκέντρωση στην πόλη. Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη, από τους Συλλόγους Οικότροφων Φοιτητών και Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης, μαζί με μέλη του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και της ΕΛΜΕ Ξάνθης που συμμετείχαν στη στάση εργασίας, διεκδικώντας πτυχία με αξία και δημόσιες δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ