Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Το μήνυμα στάλθηκε: Να μην το φέρουν για ψήφιση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν σταματάμε

«Η αδικία δεν θα γίνει νόμος», διατράνωσαν χτες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, με το κέντρο της Αθήνας να παραδίνεται στον ρυθμό των διεκδικήσεων για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών

Μέρα αγώνα ήταν η χτεσινή, με ακόμα περισσότερους, ακόμα πιο πολλές και πιο δυνατές φωνές να απαιτούν με ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, να ξεμπροστιάζουν την πολιτική που θέλει και την Παιδεία να πουλιέται και να αγοράζεται.

Ο τόνος είχε δοθεί από το πρωί, με το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ με σύνθημα «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές - Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα». Με τους φοιτητές και τους μαθητές να φτάνουν από νωρίς φωνάζοντας συνθήματα. «Χιλιάδες συρρέουν από τους δρόμους και τις στάσεις του Μετρό», «σήμερα ακούγεται η αλήθεια, σήμερα κρίνεται το δίκιο, διαδηλώνουμε αποφασισμένοι να κερδίσουμε», «οι φοιτητές, οι μαθητές και ο λαός σήμερα δείχνουν ότι ξέρουν να παλεύουν και ξέρουν να νικούν. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, ο λαός είναι με το μέρος μας», «η πλειοψηφία στα πανεπιστήμια και στα σχολεία μιλάει και σήμερα, ακόμα πιο δυνατά. Είμαστε σήμερα εδώ χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία, να φωνάξουμε και να αγωνιστούμε για τα όνειρά μας, για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει», ακουγόταν από τα μεγάφωνα, που μετέδιδαν το κλίμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια.


Με το που ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία, και για περισσότερες από δύο ώρες, το κέντρο της Αθήνας παραδόθηκε στον ρυθμό των φωνών που ενώνονταν στις διεκδικήσεις για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών, αποκαλύπτοντας τις συνέπειες και τους στόχους της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να «ντύσει» με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο». Διατρανώθηκε ότι η νεολαία θα υπερασπιστεί τη ζωή της, τις σπουδές της και το μέλλον της, αναδεικνύοντας ότι τα δικαιώματα δεν είναι «εμμονή», ότι «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά»...

«Μαθητές - φοιτητές ενωμένοι νικητές», το σύνθημα στο οποίο συντονίζονταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των σχολείων. Με τα πανό τους, φοιτητικοί σύλλογοι εξέφραζαν ξεκάθαρες και δίκαιες απαιτήσεις: «Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «Εμείς θα αγωνιστούμε για δωρεάν σπουδές», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία!». «Τίποτα δεν γίνεται αν μείνεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», ένα σύνθημα που θύμιζε στην κυβέρνηση ότι ο οργανωμένος αγώνας έχει αφήσει ήδη στα χαρτιά μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις.


Μαχητική και μαζική ήταν η παρουσία των μαθητών. «Τους μαθητές τούς βλέπουν σαν να 'ναι κουμπαράς, να πάει να σπουδάσει μονάχα ο λεφτάς. Δεν θα περάσει!», «Κάτω τα χέρια από τα ΕΠΑΛ μας», έγραφαν τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, ενώ το «παρών» έδωσαν Συντονιστικές Επιτροπές από πολλούς δήμους της Αττικής. Με δεκάδες καταλήψεις και αποχές και με τη μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, οι μαθητές δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν να γίνει νόμος η αδικία, ότι θα σταθούν εμπόδιο στις σπουδές ανάλογα με την τσέπη, ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν όσα έχουν ανάγκη και δικαιούνται στα σχολεία τους. Στο πλευρό τους είχαν και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που στάθηκαν και πορεύτηκαν στο πλευρό τους, δίνοντας μαχητικό «παρών».

Στο χτεσινό συλλαλητήριο έγινε φανερό ότι διευρύνονται οι αντιδράσεις στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα μορφωτικά δικαιώματα, με τη συμμετοχή σε αυτό μιας σειράς φορέων, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, γονιών, σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών κ.ά.

Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, σε μια συμβολική κίνηση φοιτητές και μαθητές, κρατώντας βιβλία με την ένδειξη «Πωλείται», έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».


Η μεγάλη κινητοποίηση ολοκληρώθηκε έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, όπου δηλώθηκε ότι «το μήνυμα στάλθηκε: Να μην το φέρουν για ψήφιση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν σταματάμε», με τους φοιτητές να συνεχίζουν δυναμικά σε κάθε σχολή και με συντονισμό.

Οπως τόνιζαν φοιτητικοί σύλλογοι, «οι ελπιδοφόρες εικόνες με τους πλημμυρισμένους δρόμους από φοιτητές και μαθητές προμηνύουν και το δυνάμωμα των αγώνων, την προοπτική τους και την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς να ενισχύσει τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να της εξασφαλίσει όσα αξίζει, τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα!».




Η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΜΜΟΣ

Η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα με το πανελλαδικό συλλαλητήριο(2024-03-07 00:00:00.0)
Ανυποχώρητα στον αγώνα ενάντια στην Παιδεία - εμπόρευμα(2024-02-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία(2024-01-17 00:00:00.0)
Νέο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Γενάρη(2024-01-13 00:00:00.0)
6 Νοέμβρη οι φοιτητές είμαστε στον δρόμο!(2023-10-25 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών τη Δευτέρα στα Προπύλαια(2022-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ