Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
6 Νοέμβρη οι φοιτητές είμαστε στον δρόμο!

Κάλεσμα για συμμετοχή στο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Eurokinissi

Στους δρόμους βγαίνουν στις 6 Νοέμβρη φοιτητές και μαθητές, διεκδικώντας σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και δωρεάν σπουδές με πτυχία με αξία. Παράλληλα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στη σφαγή και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτήν.

Στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών και οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε κοινό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη στις 12 μ. στα Προπύλαια.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή του καλεί στο συλλαλητήριο σημειώνοντας:

«Δεν μένουμε θεατές στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας! Δεν είναι λογικό οι σχολές μας να λειτουργούν οριακά με ελάχιστους καθηγητές, με ανεπαρκείς υποδομές, με το κόστος σπουδών να ανεβαίνει, με τα πτυχία να υποβαθμίζονται διαρκώς.

Δεν μένουμε θεατές στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ! Δεν ανεχόμαστε τις φρικιαστικές εικόνες σαν και αυτές των νεκρών παιδιών από το έγκλημα του βομβαρδισμού σε νοσοκομείο της Γάζας. Απαιτούμε "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"! Να σταματήσει τώρα η κατοχή του κράτους του Ισραήλ που ματώνει και τον ίδιο τον λαό του! Καμία εμπλοκή της χώρας μας στο σφαγείο!

Θύμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι και οι ανάγκες μας!

Δώστε λεφτά για την Παιδεία! Οχι για τους πολέμους και τα ΝΑΤΟικά σφαγεία!


Διεκδικούμε:

1. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!

Η μόρφωση είναι δικαίωμα, δεν μπορεί να εξαρτάται από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας! Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του δημόσιου πανεπιστημίου. Θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους σπουδών και νέα μεγάλη υποβάθμιση των πτυχίων μας!

2. Κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις καθηγητών και εξασφάλιση υποδομών!

Από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι εκκωφαντική η απουσία αναφοράς για την Εκπαίδευση, μας "δίνει το μήνυμα" ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, οι ανεπαρκείς υποδομές είναι η άλλη όψη των εκατομμυρίων που δίνονται για επιχειρηματική δράση των ΑΕΙ! Ως εδώ!

3. Αμεσα μέτρα ανακούφισης από το κόστος σπουδών!

Απαιτούμε αξιοποίηση δωματίων για τη στέγαση των συναδέλφων, εξασφάλιση της δωρεάν σίτισης ειδικά για τους πρωτοετείς, την εξασφάλιση αναλώσιμων και υλικών με ευθύνη των ιδρυμάτων στις σχολές. Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε όποιον έχει ανάγκη, να μη χάσει κανείς το εξάμηνό του!

4. Τα πτυχία μας να εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και δουλειά με δικαιώματα!

Απαιτούμε να λυθεί τώρα, χωρίς άλλες δικαιολογίες, η επαγγελματική αναγνώριση και κατοχύρωση ΟΛΩΝ των πτυχίων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στον ...αέρα, όπως τα "πανεπιστημιοποιημένα" επί ν. Γαβρόγλου. Τα πτυχία να κατοχυρώνουν τα αντίστοιχα με το αντικείμενο επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς άλλες πιστοποιήσεις και εξετάσεις.

5. STOP στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης! Απεμπλοκή της χώρας μας!

Οι νέοι έχουμε ιδανικά, σκέψη και καρδιά και είμαστε με τους λαούς που παλεύουν για λευτεριά! Οχι στη συμμετοχή στη σφαγή αμάχων, γυναικών και παιδιών στη Γάζα! Απαιτούμε να σταματήσει η κατοχή από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ που διαπράττει εγκλήματα πολέμου με τη χορηγία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καμία σκέψη για αξιοποίηση της στρατιωτικής βάσης της Ελευσίνας. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα "Ψαρά". Να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Ως εδώ! Δεν τους χαρίζουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές!

Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης μας έχουν περικυκλώσει! Η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας, ενώ δίνονται εκατομμύρια για τις επιχειρηματικές μπίζνες και συμφωνίες των πανεπιστημίων, για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

- Οι ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό είναι τεράστιες. Οι ακυρώσεις μαθημάτων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, που περιλαμβάνει μαθήματα χωρίς διδάσκοντες, εργαστήρια με ελάχιστες θέσεις, μείωση προσφερόμενων μαθημάτων που δυσκολεύουν την ολοκλήρωση των σπουδών.

- Οι υποδομές των ιδρυμάτων είναι αφημένες στην τύχη τους! Με ασυντήρητα κτίρια και υποδομές που υπάρχει αμφιβολία ακόμα και για την ασφάλειά μας σε περίπτωση σεισμού ή βροχών! Σε πολλά ιδρύματα (ΕΜΠ, Πάντειο, ΟΠΑ) οι εικόνες φοιτητών να παρακολουθούν μαθήματα καθισμένοι στο πάτωμα και σε περβάζια παραθύρων είναι χαρακτηριστικές. Ακόμα στις φοιτητικές εστίες οι συνθήκες παραμένουν απάνθρωπες.

Ενώ το κόστος σπουδών έχει εκτοξευθεί και η ακρίβεια συμπιέζει τις οικογένειές μας, η κυβέρνηση μας φορτώνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση και την παρέμβαση εργολάβων στη φοιτητική μέριμνα.

- Σφυρίζει αδιάφορα για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικών εστιών. Το υπουργείο αρνήθηκε την αξιοποίηση δωματίων για όσους έχουν ανάγκη, την αύξηση και διεύρυνση του στεγαστικού επιδόματος. Αντί αυτού αυτές τις μέρες πετιούνται εκτός εστιών φοιτητές αφού ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού φτώχειας!

- Σε πολλές σχολές, ως αποτέλεσμα της εμπλοκής των εργολάβων, προωθείται το "κόψιμο" της δωρεάν σίτισης από διάφορα ιδρύματα όπως στο ΑΠΘ, για "εξοικονόμηση πόρων" όπως λένε, με επιβολή αντιτίμου για το φαγητό, μείωση της ποσότητας...

Με την έναρξη των αιτήσεων για μετεγγραφή για πολλούς φοιτητές το εξάμηνο βρίσκεται στον ...αέρα αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μετεγγραφή λόγω των άδικων κριτηρίων.

Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και σε άλλα ιδρύματα που πανεπιστημιοποιήθηκαν, είναι κυριολεκτικά εκρηκτική για τη λειτουργία του ιδρύματος!

- Παράλληλα στις Σχολές Μηχανικών η κοροϊδία συνεχίζεται! Εξι ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή τους δεν έχουν κατοχυρωθεί επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία, δηλαδή σπουδές χωρίς αντίκρισμα!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα μας βρει απέναντι!

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν δίνουν περισσότερες επιλογές ούτε θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων μέσα από τον ανταγωνισμό τους. Αντίθετα, οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις για όλους τους φοιτητές! Η αλήθεια είναι ότι:

- Ο ανταγωνισμός δεν θα αφορά το "ποιος θα εξασφαλίσει για εμάς σύγχρονες σπουδές" αλλά θα οδηγεί σε έναν πόλεμο για αξιοποίηση κονδυλίων και προγραμμάτων με τους φοιτητές, με υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου που θα βρεθεί αδύναμο να ανταποκριθεί. Συνέπειες θα υπάρχουν και στο περιεχόμενο των γνώσεων.

- Η πείρα και από το εξωτερικό δείχνει ότι θα καταλήξει σε εκτίναξη του κόστους σπουδών, με τα δίδακτρα να γενικεύονται, τους φοιτητές να μετατρέπονται σε πελάτες σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας των ιδρυμάτων (επί πληρωμή φοιτητική μέριμνα, συγγράμματα).

- Παράλληλα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των πτυχίων μας μέσα από τη μεγάλη αγορά με περισσότερες κατηγορίες πτυχίων και ιδρυμάτων.

Αυτό είναι οπισθοδρόμηση! "Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές - Αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές"!

Με τη συλλογική διεκδίκηση επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες!

- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης! Δυναμώνουμε την πάλη για απεμπλοκή της χώρας μας από το έγκλημα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ!

- Οργανώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση σε κάθε σχολή, με Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις διοικήσεις των Τμημάτων.

- Συμμετέχουμε στο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12 μ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ