Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σοβαρά προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες με τη μεταφορά μαθητών

Με άμεσες ρεαλιστικές διεκδικήσεις για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τη μεταφορά μαθητών και για δημιουργία, επιτέλους, ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής αναφέρεται στα προβλήματα που επαναλαμβάνονται και φέτος στη μεταφορά από και προς τα σχολεία.

Σε υπόμνημά της προς τους αρμόδιους φορείς, η Ομοσπονδία περιγράφει τους μεγάλους περιορισμούς τους οποίους θέτει στο δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει την τελευταία δεκαετία: «Για να δικαιούται μαθητής Γυμνασίου ή Λυκείου δωρεάν Ειδικό Μαθητικό Δελτίο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει η απόσταση της κατοικίας του από το σχολείο να είναι μεγαλύτερη από 2,5 χιλιόμετρα για τα Γυμνάσια και στα 4 χιλιόμετρα για τα Λύκεια, λες και αν είναι 2,4 ή 2 χιλιόμετρα είναι εφικτό ο μαθητής των 12 και 13 ετών να πηγαινοέρχεται με τα πόδια. Στην περίπτωση δε της μεταφοράς με λεωφορείο, η χιλιομετρική απόσταση που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του μαθητή στο δρομολόγιο (3 χιλιόμετρα) υπακούει σε έναν παράλογο αλγόριθμο που αναφέρει την ασφαλή βάδιση».

Ως επιπλέον δυσκολία η Ομοσπονδία καταγράφει το υπάρχον σύστημα δημόσιων συμβάσεων και την παντελή έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος, που «έχει μετατρέψει την ικανοποίηση του δικαιώματος των παιδιών σε γρίφο, η επίλυση του οποίου είναι συνάρτηση του αν συμφέρει ή όχι την κάθε ιδιωτική επιχείρηση (ταξιδιωτικό γραφείο, ταξί κ.λπ.) να συμμετέχει στην εκάστοτε διαγωνιστική διαδικασία και τελικά να αναλάβει ή όχι κάποιο δρομολόγιο». «Ως αποτέλεσμα αυτών, εκατοντάδες δρομολόγια σε επίπεδο Αττικής έχουν βγει "άγονα", παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων της Περιφέρειας, και τίποτα δεν διασφαλίζει ότι με τη νέα Πρόσκληση Υποβολής Οικονομικών Προσφορών, που έχει ανοίξει, θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων (λεωφορείων, μικρών και μεγάλων, και ταξί) και δεν θα βγουν και πάλι "άγονα" τα δρομολόγια», αναφέρεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, γονείς και μαθητές Ειδικών, Μουσικών, Καλλιτεχνικών και Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων, που θεωρητικά δικαιούνται μεταφορά, ταλαιπωρούνται καθημερινά. «Το χειρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τα οποία δεν φτάνουν καθόλου στο σχολείο τους, λόγω του ότι δεκάδες δρομολόγια κηρύχθηκαν "άγονα"», τονίζουν οι γονείς, καταγγέλλοντας ότι «τα παιδιά αυτά, εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους να εξασφαλίσει τη μεταφορά τους, "πετιούνται" εκτός σχολείου, στερούνται την εκπαίδευση, τις θεραπείες και την κοινωνικοποίησή τους».

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής αναφέρεται και στο απαράδεκτο γεγονός ότι έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με τη ΣΤΑΣΥ για τα δωρεάν Ειδικά Μαθητικά Δελτία και μπαίνουν πρόστιμα σε δικαιούχους μαθητές επειδή ακόμα δεν έχουν φορτιστεί οι κάρτες τους. Ζητά να γίνει άμεση επαναφόρτιση των ΕΜΔ, μέχρι τότε να μην κόβονται πρόστιμα, ούτε να καταλογιστούν όσα πρόστιμα έχουν κοπεί μέχρι σήμερα, και δωρεάν ΕΜΔ για τα ΜΜΜ σε όλους.

Διεκδικεί επίσης: Αύξηση και έγκαιρη καταβολή του γονικού επιδόματος, τουλάχιστον στο ύψος του 1 ευρώ/χλμ., μέχρι την ανάθεση των δρομολογίων. Προσλήψεις διοικητικού προσωπικού στα σχολεία, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες που άπτονται της μεταφοράς, και ενίσχυση των Οικονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειών με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να επισπευστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών. Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά, με προτεραιότητα τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • Το υπόμνημα κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά για τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών - Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Κτενά, Ν. Αμπατιέλος, Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσώτης, Σ. Διγενή, Λ. Κανέλλη, Β. Δάγκα και Χρ. Τσοκάνης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ