ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας

Με τη συμμετοχή ξανά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson» κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση στην περιοχή

Το «USS Vinson» στα πρόσφατα γυμνάσια
Το «USS Vinson» στα πρόσφατα γυμνάσια
Σε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προχώρησαν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, που μετά την τριμερή Σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ (Αύγουστος 2023) ιεραρχούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, με το βλέμμα στραμμένο στην «αντιμετώπιση» της Κίνας.

Τα τριμερή γυμνάσια ξεκίνησαν τη Δευτέρα 15 και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 17 Γενάρη, ενώ συμμετείχε σε αυτά και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», όπως είχε γίνει και στις τριμερείς ασκήσεις του περασμένου Νοέμβρη.

Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι στην άσκηση συμμετείχαν δύο νοτιοκορεατικά αντιτορπιλικά, το «USS Carl Vinson» και άλλα 4 αμερικανικά πλοία που το συνοδεύουν, όπως και δύο ιαπωνικά πολεμικά πλοία στα οποία περιλαμβανόταν και ένα αντιτορπιλικό κατηγορίας Kongo.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, τα γυμνάσια είχαν ως στόχο «την ενίσχυση των συνδυασμένων δυνατοτήτων αποτροπής και αντίδρασης των (τριών) χωρών έναντι πυρηνικών, πυραύλων και υποβρύχιων απειλών της Βόρειας Κορέας, καθώς και την εκπαίδευση για την πρόληψη παράνομων θαλάσσιων μεταφορών όπλων μαζικής καταστροφής».

Τη μέρα έναρξης των γυμνασίων, ο επικεφαλής των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων, Κιμ Μιουνγκ-σου, επισκέφτηκε το «USS Carl Vinson», από όπου δήλωσε ότι «οι ναυτικές ασκήσεις από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία συμβάλλουν κεντρικά στην αποτροπή και την απάντηση απέναντι στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας, οι οποίες αναπτύσσονται καθημερινά».

Οπως δήλωσαν ανώνυμα σε νοτιοκορεατικά ΜΜΕ αξιωματούχοι του στρατιωτικού επιτελείου, «η άσκηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας για την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες και την απάντηση σε απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της θαλάσσιας μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής».

Για αιτία «αποσταθεροποίησης» μιλά η Πιονγιάνγκ

Σχολιάζοντας τις τριμερείς ασκήσεις, η Πιονγιάνγκ έκανε λόγο για «αιτία ακόμη μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης της περιφερειακής κατάστασης» και μίλησε για «καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν», διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε την απερίσκεπτη στρατιωτική αντιπαράθεση των εχθρών».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αμυνας της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε νέα δοκιμή του πυρηνικού υποβρυχίου που φέρεται να είναι «ικανό να δημιουργήσει ραδιενεργά τσουνάμι, ως απάντηση στις κοινές ασκήσεις της Ουάσιγκτον, του Τόκιο και της Σεούλ».

Το υπουργείο υποστήριξε ότι πραγματοποίησε «μια σημαντική δοκιμή» του υποβρύχιου πυρηνικού συστήματος όπλων «Haeil-5-23», που πρόκειται να αναπτυχθεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (ή «Ανατολική Θάλασσα», όπως αποκαλείται στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα). Το σύστημα αυτό ίσως αποτελεί νέα έκδοση των συστημάτων «Haeil-1» (Τσουνάμι-1 στα Κορεατικά) και «Haeil-2» (Τσουνάμι-2), που η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε την άνοιξη ότι είχε δοκιμάσει. Οπως ανέφερε τότε σε σχετικές της ανακοινώσεις, το σύστημα αυτό «είναι απαραίτητο για την αποτροπή της εξέλιξης διαφόρων στρατιωτικών ενεργειών του εχθρού, την εξάλειψη των απειλών και την υπεράσπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) και θα γίνει το ανώτερο στρατιωτικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

ΝΑΤΟ
Προετοιμάζεται για τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες

Με σενάριο μια επίθεση από τη Ρωσία σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια των τελευταίων 30 χρόνων για την «αποτροπή της Ρωσίας» ετοιμάζεται να διεξάγει το ΝΑΤΟ, κινητοποιώντας περίπου 90.000 στρατιώτες από τις 31 χώρες - μέλη καθώς και από τη Σουηδία.

Ο ανώτατος διοικητής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες», που θα επιδείξει την ικανότητά του να ενισχύσει τον ευρωατλαντικό χώρο αναπτύσσοντας αμερικανικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA), η άσκηση με την ονομασία «Steadfast Defender» (Ακλόνητος Υπερασπιστής) ξεκινά τον Φλεβάρη, θα διαρκέσει μέχρι τον Μάη και θα περιλαμβάνει δυνάμεις από 31 χώρες - μέλη και τη Σουηδία που είναι υποψήφια.

Το σενάριο της άσκησης φέρεται να είναι μια ρωσική επίθεση σε συμμαχικό έδαφος. Οι στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια σύγκρουση με τη Ρωσία και με τρομοκρατικές ομάδες, δήλωσε ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. «Αν μας επιτεθούν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε. Στην ακτίνα δράσης των μικρότερων μεμονωμένων ασκήσεων θα είναι περιοχές από τη Βόρεια Αμερική έως την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και σχεδιάζεται να πάρουν μέρος 50 πολεμικά σκάφη, 80 αεροσκάφη και πάνω από 1.100 άρματα μάχης.

Μια επίθεση από τη Ρωσία σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ θα είχε ως αποτέλεσμα τη λεγόμενη υπόθεση συμμαχίας σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης, νοείται δηλαδή ως επίθεση σε ολόκληρη τη στρατιωτική «συμμαχία».

Τα κράτη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να παρέχουν βοήθεια σε μια τέτοια περίπτωση. Ως εκ τούτου, ο κύριος στόχος των μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων είναι η εκπαίδευση σχετικά με την ειδοποίηση και τη μετεγκατάσταση εθνικών και πολυεθνικών χερσαίων δυνάμεων.

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα από το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» πραγματοποιήθηκε το 2018 με επίκεντρο τη Νορβηγία και τη συμμετοχή πάνω από 50.000 στρατιωτών. Τώρα δηλώνεται από τον ναύαρχο του ΝΑΤΟ ότι «η κλίμακα της άσκησης αποτελεί επίδειξη της νέας ετοιμότητας της συμμαχίας και πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ στρατευμάτων που μπορούμε να κινητοποιήσουμε και να κάνουμε μια άσκηση σε αυτό το μέγεθος, πέρα από τη συμμαχία, πέρα από τον ωκεανό, από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη». Επίσης τονίζεται ότι οι κοινωνίες πρέπει «να προετοιμαστούν καλύτερα για έναν πιθανό μελλοντικό πόλεμο με την Ρωσία».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
«Δύσκολες αποφάσεις» για επενδύσεις, λένε τα αφεντικά

Αφού ξεζούμισαν τους εργαζόμενους τα χρόνια της καραντίνας, τώρα τους πετάνε στον δρόμο

«

Καλή χρονιά» με νέο «κύμα απολύσεων» ετοιμάζει ο κολοσσός του διαδικτύου «Google» για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολεί, με τη διοίκηση να επιχειρηματολογεί μάλιστα και ανοιχτά ότι αυτό επιβάλλει η προστασία της κερδοφορίας της.

Οπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του γενικού διευθυντή του ομίλου Σουντάρ Πιτσάι - που επικαλούνται διάφορα διεθνή ΜΜΕ - ο όμιλος θα προχωρήσει φέτος σε σημαντικές επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και «προκειμένου να απελευθερώσουμε τα μέσα για να πραγματοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις, πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις», όπως απροσχημάτιστα πρόσθεσε.

Η μεγαλοεργοδοσία έχει μάλιστα το θράσος να σχολιάζει ότι οι νέες απολύσεις που ετοιμάζει δεν θα είναι «του ίδιου εύρους με τις μειώσεις τον περασμένο χρόνο», όταν πέταξε στον δρόμο περίπου 12.000 παγκοσμίως (λίγο πάνω από το 6% του συνολικού της δυναμικού), αφού βέβαια είχε ξεζουμίσει το προσωπικό της μέσα στην περίοδο της καραντίνας.

«Πολλές από αυτές τις αλλαγές έχουν ήδη ανακοινωθεί» εσωτερικά, ανέφερε ο Πιτσάι, που συμπλήρωσε ότι επιπλέον προσαρμογές μπορεί να προκύψουν και κατά τη διάρκεια του 2024.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, η «Google» απέλυσε 1.000 ανθρώπους μόνο την περασμένη βδομάδα. Την Τρίτη, ο όμιλος γνωστοποίησε στον ιστότοπο «The Verge» την περαιτέρω κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ιδίως στο τμήμα πωλήσεων διαφημιστικού χώρου στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την Τετάρτη, περίπου 100 εργαζόμενοι της πλατφόρμας «streaming YouTube» ενημερώθηκαν ότι μένουν στον δρόμο.

Μια τεράστια μείωση προσωπικού ξεκίνησε στον κλάδο από το 2022, για παράδειγμα η «Meta» κατάργησε περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ η «Amazon» 27.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ