ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζονται για τέταρτη βδομάδα οι μαζικότατες κινητοποιήσεις για ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!

Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 1 Φλεβάρη και πλούσιο πρόγραμμα δράσης από τους Φοιτητικούς Συλλόγους

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και τρεις βδομάδες στον δρόμο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και κάθε νέα βδομάδα η μαζικότητα των κινητοποιήσεών τους μεγαλώνει.

Οι φοιτητές έκαναν πρωτόγνωρες Γενικές Συνελεύσεις την προηγούμενη βδομάδα καταγράφοντας τη συντριπτικά πλειοψηφική απόρριψη των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και δηλώνουν ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν.

Στις συσκέψεις συντονισμού δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που έγιναν μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια της Πέμπτης, αυτοί αποφάσισαν: Προχωρούν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα και την ίδια ώρα στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Παράλληλα προχωρούν και σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την ερχόμενη βδομάδα, μέσα από τις οποίες όλοι οι Σύλλογοι θα αποφασίσουν τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.

Επίσης, αποφάσισαν απογευματινό συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων τη μέρα που θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και πανελλαδική κινητοποίησή τους αν η κυβέρνηση τολμήσει να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

RIZOSPASTIS

Ακόμη, θα προχωρήσουν σε κοινές συνεντεύξεις Τύπου με εκπροσώπους του ΔΕΠ και των εργαζομένων στα ΑΕΙ, ενώ θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητά τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση, που επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές μιλώντας για κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική. Επειτα επιστράτευσε διάφορους κονδυλοφόρους της με σκοπό να τους συκοφαντήσουν, ενώ προσπαθεί να εκβιάσει τους φοιτητές καλώντας έως και έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων τη Δευτέρα. Τώρα η κυβέρνηση ουσιαστικά προχωρά σε μια αναδίπλωση μετά την αποστομωτική απάντηση χιλιάδων φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις. Πρόκειται για ένα αυτογκόλ που μαρτυρά το αρχικό σχέδιο εκβιασμού, αφού προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο, να διεξαχθεί η εξεταστική ηλεκτρονικά, που μέχρι τώρα ήταν τάχα χαμένη.

Το «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όμως, είναι εντυπωσιακά πλειοψηφικό σε όλους τους χώρους της Εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά σημειωνόταν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Πέμπτη:

«Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και δεν μπορεί να υπερασπιστεί το άδικο νομοσχέδιό της.

Η "ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία", για την οποία δήθεν κόπτονται, διαταράσσεται από την πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων, όχι από τους φοιτητές που ζητούν τα αυτονόητα. Από αυτήν την πολιτική κινδύνεψαν να χαθούν εξάμηνα, αφού σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα δεν υπήρχε εκπαιδευτικός για να διδάξει μαθήματα που βρίσκονται στα προγράμματα σπουδών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατέχει το ρεκόρ κλειστών σχολών τα δύο χρόνια της πανδημίας, υποκριτικά μιλά για χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα. Φοβάται το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, οι μαθητές που συζητούν, αγωνίζονται, αποφασίζουν, δρουν συλλογικά και μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά της.

Η νεολαία, ο κόσμος της Εκπαίδευσης, παλεύοντας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δυναμώνουν τον αγώνα απέναντι στις πραγματικές "ανορθογραφίες" της Εκπαίδευσης, που διαχρονικά έχουν διαμορφωθεί από όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), και διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση».

Πολύ μαζικές οι Γενικές Συνελεύσεις της περασμένης βδομάδας
Πολύ μαζικές οι Γενικές Συνελεύσεις της περασμένης βδομάδας
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίπλα στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και των φοιτητών

Ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ σχετικά με τους σχεδιασμούς για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και των φοιτητών καλεί τους γονείς η ΑΣΓΜΕ, καταδικάζοντας τους σχεδιασμούς για ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε διαρκώς στον εαυτό μας το ερώτημα "πόση παιδεία μπορώ να αγοράσω με αυτά τα λεφτά που έχω;"», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΣΓΜΕ, δηλώνοντας πως «η μόρφωση των παιδιών είναι δικαίωμα».

Αναλυτικά τονίζει τα εξής:

«Την ώρα που εμείς οι γονείς, αθροίζουμε τα έξοδα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τα φροντιστήρια, την τιμή της Ενέργειας με τα πολύχρωμα τιμολόγια, την τιμή του λαδιού κ.ο.κ. ο υπουργός Παιδείας έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια να μας πείσει πόσο θα..."ωφεληθούμε" από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια...! Είναι προφανές ότι εμείς οι γονείς δεν θα μείνουμε έξω από αυτήν τη συζήτηση. Το θέμα μάς αφορά, έχουμε λόγο και θα ακουστεί δυνατά!

Ξεκινάμε από τα βασικά:

-- Εχουμε ήδη πληρώσει και πληρώνουμε τεράστιο κόστος για τη μόρφωση των παιδιών μας, για να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να συμπληρώνουμε τις ανεπάρκειες του σημερινού δημόσιου σχολείου...

-- Βλέπουμε, ζούμε το άγχος των παιδιών μας μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, την απώλεια του ελεύθερου χρόνου τους. Τι λέει η κυβέρνηση στα παιδιά αυτά; Οτι άλλοι θα "ματώνουν", για να μπουν στο πανεπιστήμιο και άλλοι θα κατακτούν πτυχίο πανεπιστημίου με μόνο κριτήριο τη φορολογική δήλωση των γονιών τους; Που πάνε τα ωραία λόγια για "αριστεία", τα οποία μας λένε χρόνια τώρα οι κυβερνώντες; Αυτό είναι άδικο!

-- Πολλοί από μας έχουμε ήδη παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια και "αιμορραγούμε" όταν τα σπουδάζουμε σε άλλη πόλη και γνωρίζουμε τις ελλείψεις των ιδρυμάτων (από τα καθίσματα στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια μέχρι τους καθηγητές και τις δωρεάν εστίες)...

-- Γιατί άλλοι από μας που τα παιδιά μας δεν κατάφεραν να μπουν σε ένα ΑΕΙ, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το κόστος των κολεγίων, που είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτιναχθεί αν τους δοθεί η δυνατότητα να αναβαθμίσουν την ταμπέλα τους σε "πανεπιστήμια"...

Κι όλα αυτά που έχουμε ζήσει, που γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν πρόκειται να βελτιωθούν.

Ισα - ίσα που η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για "Εθνικό Απολυτήριο" για το Λύκειο, δηλαδή να μετράνε αναλογικά οι βαθμοί και των τριών του τάξεων στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τι σημαίνει αυτό για μας; Φροντιστήριο όχι σε τέσσερα μαθήματα, αλλά σε δεκατέσσερα (!), και από όλο και πιο νωρίς, αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα για τα δημόσια πανεπιστήμια».

Παράλληλα, η ΑΣΓΜΕ τονίζει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών που με δυσκολία "τα φέρνει βόλτα" στην καθημερινότητά της, είναι λογικό να βλέπει ως διέξοδο για τα παιδιά της το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Κι όμως τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στα δημόσια Πανεπιστήμια αν ιδρυθούν ιδιωτικά. Το είδαμε εξάλλου πώς έγινε και με την Υγεία, την Ενέργεια κ.ά.: Δεν βελτιώνονται οι δημόσιες δομές με την ίδρυση ιδιωτικών δίπλα τους και γίνονται ακόμα πιο ακριβά "εμπορεύματα".

Το λέμε καθαρά: Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε διαρκώς στον εαυτό μας το ερώτημα "πόση παιδεία μπορώ να αγοράσω με αυτά τα λεφτά που έχω;".

Δεν είναι τα πάντα για πούλημα, δεν είναι τα πάντα εμπόρευμα. Η μόρφωση των παιδιών μας είναι δικαίωμα δικό τους και δικό μας!».

Και καλεί την κυβέρνηση:

-- Αντί να ανοίγει τη συζήτηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια, να στηρίξει το σχολείο και το πανεπιστήμιο που πηγαίνουν τα παιδιά μας: Το δημόσιο!

-- Αντί να είναι ιδιαίτερα δημιουργική στο πώς θα κόψει τα παιδιά μας από την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, να τους δώσει τη δυνατότητα να κρατούν βαθμολογία σε μαθήματα και να μπορούν να περνούν σε σχολές πρώτης επιλογής τους και κοντά στο σπίτι τους.

-- Να αποσύρει άμεσα κάθε συζήτηση για εθνικό απολυτήριο και τριπλές πανελλαδικές σε κάθε τάξη του Λυκείου που θα κάνουν τη ζωή των παιδιών μας κόλαση.

Η ΑΣΓΜΕ καλεί τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις
  • Να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και των φοιτητών γιατί είναι και δική μας υπόθεση. Δεν δεχόμαστε καμία μορφή καταστολής σε μαθητές και γονείς που αγωνίζονται για το δίκιο τους.
  • Να οργανώσουν το επόμενο διάστημα συναντήσεις με τα δεκαπενταμελή συμβούλια των σχολείων, για κοινές δράσεις, ανταλλαγή απόψεων.
  • Να οργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις από κοινού με τους εκπαιδευτικούς για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις συνέπειές του.
Η κοινότητα των πανεπιστημιακών απορρίπτει το κυβερνητικό σχέδιο

Πληθαίνουν διαρκώς οι αποφάσεις συλλόγων των πανεπιστημιακών που απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και απαιτούν να μην κατατεθεί, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 860 οι επώνυμες υπογραφές πανεπιστημιακών και ερευνητών στην αντίστοιχη διαδικτυακή καμπάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για το δημόσιο πανεπιστήμιο, με χαμηλή χρηματοδότηση, υποστελέχωση, έλλειψη στην ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών τους. Λείπει η αξιοπρεπής φοιτητική μέριμνα, η σύνδεση των πτυχίων με υπαρκτά επαγγελματικά δικαιώματα. Εκείνα δηλαδή τα στοιχεία που η ελληνική πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στον πανεπιστημιακό ιστό της χώρας μας.

Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πέρα από τα θέματα της αντισυνταγματικότητας που ανακύπτουν, αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση στο δικαίωμα πρόσβασης της νεολαίας της χώρας μας στη δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στους όρους εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης των εργαζομένων στα ΑΕΙ. Τα δημόσια πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα αναβαθμιστούν αλλά θα οδηγηθούν σε πλήρη εμπορευματοποίηση μέσω του "ανταγωνισμού" με τα ιδιωτικά. Η δήθεν παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων (π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) αξιοποιείται άλλωστε στα ίδια πλαίσια, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση της δωρεάν Παιδείας.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε να μην καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, φοιτητές, διδάσκοντες και όλες οι κατηγορίες εργαζομένων, συντονίζουν τα βήματά τους, για να αποκρούσουν αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις».

Επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζει: «Ενώ το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο υποφέρει από έλλειψη πόρων, καταφέρνει και είναι ο πιο επιτυχημένος αναπτυξιακός κλάδος της χώρας μας σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Επιπλέον, έχει για δεκαετίες τώρα εξασφαλίσει την πρόοδο και την κοινωνική κινητικότητα με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα.

Δυστυχώς, οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση αποτελούν ένδειξη των προθέσεών της και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επ' ουδενί δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.

Η ΓΣ του ΕΣΔ

  • Αυτονόητα είναι ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος
  • Αποφάσισε να συντονίσει τη δράση της με τους άλλους συλλόγους των εργαζομένων των πανεπιστημίων (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών) και τους φοιτητικούς συλλόγους
  • Καλεί το υπουργείο να μην καταθέσει την πρόταση νόμου και να ενισχύσει επιτέλους σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Θυμίζουμε ότι ανάλογες αποφάσεις απόρριψης των κυβερνητικών σχεδίων έχουν πάρει επίσης η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ιδρύματα (ΟΔΠΤΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ), καθώς και οι σύλλογοι πανεπιστημιακών: Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ, Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου, ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, Ενωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκδηλώσεις εκπαιδευτικών σωματείων

«Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα», δηλώνουν μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία, που διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης με αφορμή το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται.

Συγκεκριμένα οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» και «Ο Σωκράτης» διοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον ΗΣΑΠ), στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσουν: Περικλής Παυλίδης, πρόεδρος και καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, Σπύρος Μαρίνης, δάσκαλος και γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, Μυρσίνη Θεοδωροπούλου, φοιτήτρια και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Δαμάρεως 65, Παγκράτι), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν: Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκος Βουρδουμπάς, δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του ΙΠΕΜ - ΔΟΕ, Αντώνης Παπαδόπουλος, φοιτητής και μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ